1 Mayıs Platformu’ndan işçi katliamlarına karşı Taksim çağrısı

14 Nisan 2024 Saat: 07:53
1 Mayıs Platformu’ndan işçi katliamlarına karşı Taksim çağrısı
İSTANBUL - Beşiktaş’ta yaşanan yangın faciasıyla ilgili açıklama yapan 1 Mayıs Platformu, yaşanan katliamın hesabını sormak için tüm işçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırdı.
1 Mayıs Platformu, İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Masquerade adlı gece kulübünde 2 Nisan’da çıkan ve 29 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili açıklama yaptı. Gece kulübünün önünde yapılan açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu ile çok sayıda kişi katıldı. “İşçi katliamlarına karşı 1 Mayıs’ta Taksim’e” pankartının taşındığı açıklamada, sık sık “Yaşasın 1 Mayıs/Bijî yek gulan” ve “1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanındayız” sloganları atıldı. 
Açıklamayı yapan Platform Sözcüsü Okan Karaçam, sermayedarların kar hırsının işçi ölümlerine neden olduğunu belirterek, “Yaşananlar göstermektedir ki işçi ölümleri kaza değil, sermaye, devlet ve diğer kurumların el birliğiyle gerçekleştirdiği organize cinayetlerdir” diye belirtti.  
‘ORGANİZE BİR KATLİAM’ 
Yangının çıktığı gece kulübünde işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığına dikkat çeken Karaçam, tadilat esnasında da herhangi bir resmi izin alınmadığını dile getirdi. Yaşananları “organize bir katliam” olarak nitelendiren Kaçaman, “Sorumlular ise topu birbirine atıyorlar. Ne Beşiktaş Belediyesi kendinde bir ihmal görüyor ne de Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğu kabul ediyor. Göstermelik 8 tutuklama olmasına rağmen, belediye ve bakanlık görevlileriyle ilgili herhangi bir adım atılmış değil. Yaşananlar sıradan bir olay, olgu değil işçi, çevre vb. katliamıdır ve bu katliamlara sessiz kalmayacağız. Sessiz kalmak, susmak bizleri her gün yeni ölümlere, yıkımlara alıştırmaya çalışan düzenin ekmeğine yağ sürmek demektir. Bu bilinç ve karlılıkla sesiz kalmayacağız. Katliamların hesabını sormak için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
Karaçam, işçi sağlığı önlemlerinin patronlar tarafından maliyetli görüldüğünü kaydeden Karaçam, şöyle dedi: “AKP döneminde yaşanan iş cinayetleri, çevre katliamları her yıl daha fazla arttı. ‘Yapıyoruz’ dedikleri denetimler prosedür olmanın ötesine geçmiyor. Alınacak önlemler patronun inisiyatifine bırakılıyor. Sermaye ve devlet iş birliğiyle sınıf kardeşlerimiz hayatını kaybettiğinde ise yüzsüzce ‘kader’ ve ‘fıtrat’ açıklamaları yapıyorlar. Yaşananlar ne kader ne de fıtrattır. Failler sermaye, devlet ve diğer kurumların başındakilerdir. Ölüm ve sömürü düzeninin her gün yeni sınıf kardeşlerimizi aramızdan almasına artık yeter diyoruz. Tüm işçileri, emekçileri, gençleri bu düzenden hesap sormaya davet ediyoruz. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta katillerden hesap sorma bilinciyle Taksim’de hep birlikte sınıf kavgasını yükseltmeye çağırıyoruz.” 
 1 MAYIS’TA TAKSİM’E 
Ardından konuşan DEM Partili Çiçek Otlu da, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını belirterek, “Hesap sormadığımız, bu kar düzenine karşı isyan etmediğimiz her gün bu iş cinayetlerini görmeye, tanıklık etmeye devam edeceğiz. Türkiye işçi sınıfı ile Kürt özgürlük mücadelesini birleştirerek, bu 1 Mayıs’ta Taksim’de savaş politikalarına hayır diyeceğiz. Yaşasın 1 Mayıs/Bijî yek gulan” dedi.  
Açıklama, slogan ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız