13 eğitim sendikası bugün iş bırakma eylemi yapacak

2 Kasım 2022 Saat: 08:27
13 eğitim sendikası bugün iş bırakma eylemi yapacak
13 eğitim sendikası Meslek Kanunu’na karşı bugün iş bırakma eylemi yapacak. Sendikalar ilk olarak 19 Kasım’da yapılacak kariyer sınavının iptal edilmesini, yasanın da yeniden düzenlenmesini istiyor.

YÜKSEL UYGUN


Kamuoyunda uzun süredir tartışılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilerek yeniden düzenlenmesini isteyen 13 eğitim sendikası bugün iş bırakma eylemi yapacak.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyeleri, genel merkez binasında, bugün Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakacak olan öğretmenlerin eylemi hakkında açıklama yaptı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Millî Eğitim Bakanlığı’nın ‘ısrarla’ somut adım atmadığını söyleyerek, “Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bu amaçla 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlenmiştir” dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı birlikte hareket eden 13 eğitim sendikasının taleplerinden söz eden Kurul, 19 Kasım’da gerçekleşecek olan kariyer basamakları sınavının iptal edilmesini, eğitim emekçilerine ayrım gözetmeksizin maaş ödeneğinin aynı tutarda sağlanması gerektiğini belirtti.

Millî Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunan Kurul, kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bütün sonuçlarıyla birlikte iptal edilmesini istedi. Kurul, “Eğitim Sen olarak eğitim emekçilerinin kariyer sınavının yapılmaması, ÖMK’nın iptal edilmesi ve yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı yönündeki taleplerini önemseyen bütün sendikaları iş bırakma eylemine katılmaya ve ortak talepler etrafında birlikte hareket etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

13 sendika arasında bulunmayan Birlik Sendikası da bugün iş bırakacak öğretmenler için dayanışma mesajı yayınladı.

Açıklamada, "Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmelidir. Bu taleple iş bırakacak tüm meslektaşlarımızla dayanışma içindeyiz" mesajı paylaşıldı.

Açıklamada şunlar denildi:

"Piyasacı ve gerici eğitim anlayışının ürünü olan Öğretmenlik Meslek Kanunu derhal geri çekilmelidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin talep ve ihtiyaçlarını yok sayarak hazırlanmıştır. Rekabetin ve kariyerizmin mesleğimizde yeri yoktur. Öğretmenlerin tamamının, özellikle de özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin en büyük sorunu yoksulluk, güvencesizlik ve meslek onurunun zedelenmiş olmasıdır. Kanun bu sorunların hiçbirine değinmediği gibi mevcut sorunları daha da derinleştirmekte, eğitimin tüm sorunlarını öğretmenlerin sorumluluğuna yüklemektedir.

Piyasacı ve gerici eğitim anlayışının ürünü olan bu kanun derhal geri çekilmelidir.”

VELİLERDEN DESTEK

Eyleme desteğini bildiren Öğrenci Veli Derneği’nin açıklamasında ise şu ifadeler kullanıldı: “Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmelidir!

Aslolan öğretmenlik mesleğinin güçlendirilmesi, eşit işe eşit ücretin, eşit hakların tüm öğretmenlerin kadrolu ve güvenceli istihdamının sağlanmasıdır.

Öğretmenlerimizin ekonomik ve mesleki açıdan desteklendiği bir çalışma ortamı tüm çocuklarımız için kamusal, laik, bilimsel eğitim hakkının kullanılabilir bir hak olmasını sağlayacaktır. Bin bir emekle mesleklerine, okullarına, öğrencilerine kavuşan öğretmenlerimizin her biri uzmandır. Öğretmenlerimizin liyakatine sonsuz güveniyoruz.

Öğretmenlerimizin eşit ve özgür yarın mücadelesi öğrencilerimizin geleceği hepimizin ortak geleceği içindir. Öğretmenlerimiz kaybederse çocuklarımız kaybeder, öğretmenlerimiz kaybederse geleceğimiz kaybeder!”

***

SINAV DERHAL İPTAL EDİLMELİ

İş bırakacak olan sendikaların talepleri şöyle:

•Atılması gereken en acil adım,19 Kasım’da yapılacak olan kariyer sınavının iptal edilmesidir. Sonrasında ise bizlere hiç danışılmadan hazırlanan ve içeriği sırtımızdaki yükü daha da artıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim çalışanlarının görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir.

•Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim çalışanlarının alım gücünün ne kadar düştüğü de açıktır. Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.

•Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir.

•Eğitim Anayasal bir hak iken ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğrencilerimizin tüm bu hakları devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır.

(BirGün)

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız