BİSAM: Asgari ücretli kasım ayında gıdaya günlük 22 TL ayırabildi

17 Aralık 2020 Saat: 11:32
BİSAM: Asgari ücretli kasım ayında gıdaya günlük 22 TL ayırabildi
BİSAM'ın asgari ücret araştırması sonuçlarına göre; eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli kasım ayında eline geçen ücretle gıdaya günlük 22 TL ayırabiliyor.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), asgari ücret araştırması sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi Madde Fiyatları, TÜİK Tüketim Harcamaları Araştırması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret İstatistikleri üzerinden yaptığımız hesaplamaya göre, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli kasım ayında eline geçen ücretle gıdaya günlük 22 TL ayırabiliyor. Buna göre asgari ücretlinin üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 5.6 TL olurken, öğün başına bu tutar sadece 1.85 TL düzeyinde kalıyor. 2019 yılı TÜİK tüketim araştırması sonuçlarına göre en yoksul yüzde 20'lik gelir grubu gelirinin ancak yüzde 28.7'sini gıda harcamalarına ayırabiliyor. Aynı verilere göre tek gelirli bir asgari ücretli ailesi en yoksul yüzde 20'lik dilim içerisinde yer alıyor.

Eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir asgari ücretli, asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra 2 bin 320 liralık gelirinden (vergi dilimi ile gelir kaybı sonrasında) gıda için günlük ayırdığı 22 lira ile hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının karnını doyurmak zorunda kaldığı belirtilen raporda, TÜİK Madde Fiyatları istatistiklerine göre Kasım 2020 tarihi itibari ile Türkiye genelinde ortalama kira bedeli 1.113 TL'yi bulurken, asgari ücretlinin kira (gerçek ve izafi kira) için ayırabildiği tutar sadece 464 TL'dir. Buna göre asgari ücretlinin sağlıksız bir çevrede, kentsel donatı hizmetlerinin en az olduğu, deprem riski altındaki konutlarda yaşamak zorunda kaldığı söylenebilir. Sefalet sadece sofrada değil, sağlıksız konutlarda da asgari ücretliyi bulmaya devam ediyor. Asgari ücretlinin, çalıştığı işyerinin servis imkânı yoksa işyerine ulaşımı bile büyük bir sorun. Tek bir belediye otobüs biletinin Türkiye ortalamasında 2.8 TL olduğu koşullarda, asgari ücretlinin ulaşım için ayırabildiği günlük tutar sadece 2,31 TL, bu tutarla sadece tek yön bilet alınabiliyor. Kültür ve eğlence hizmetleri için ayrılabilen tutar aylık 6 TL. 
Bu miktar ile ne sinemaya ne tiyatroya gidebilmek mümkün değildir. Sinema bileti ortalama 22 TL, tiyatro 56 TL'dir. Isınma, bakım, onarım, temizlik ve hatta kadro eksikliği nedeni ile öğretmen ihtiyacı, kaynak yokluğu bahanesi ile velilerin ödediği katkı paylarına teslim edilen eğitim koşularında, asgari ücretli çocuğuna defter kalem bile alamayacak durumda. Okul tercihleri büyük oranda, yoksul ve kaynak yokluğundan eğitim veremez durumdaki okullardır. Yani asgari ücretlinin çocuğunu okutması, aylık çocuk başına 10 TL'lik tutar ile yokluktan dolayı neredeyse mucizedir. Covid-19 süreci nedeni ile uzaktan eğitim için alınması gereken teknolojik cihazlara ulaşmak bile imkansızdır.

Asgari ücretlinin Kasım 2020'de ortalama fiyatı 3517 lira olan bir buzdolabını alması için, ev aletlerine ayırabildiği 37 lira ile 83 ay çalışması gerekmektedir. Özetle asgari ücretliden, her aile ferdi için bir öğün başına 1.5 lira ile karnını doyurması, 1 buzdolabı için 91 ay (yaklaşık 7.5 yıl) çalışması, 725 liraya barınması ve ısınması, çocuk başına 10 liralık eğitim harcaması ile çocuklarını yetiştirmesi beklenmektedir.

BİSAM araştırmasının sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

Sonuç olarak asgari ücret belirlenirken bu gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerekiyor. İşçilerin talebi asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulmasıdır. Asgari ücretin ekonomik büyüme ve verimlilik artışından pay almaması, üretilen kaynakların belirli ellerde toplanması anlamına gelmektedir. Gelir dağılımını düzeltici bir rol oynaması beklenen asgari ücretin, açlık sınırının bile altında belirlenmesi vicdanları zedelemektedir. Asgari ücretin, temel gereksinimleri karşılayacak bir biçimde ele alınması gerekmektedir.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız