Çok sayıda kentten sağlık emekçileri ses yükseltti: Ölümleri durdurun!

15 Nisan 2021 Saat: 17:00
Çok sayıda kentten sağlık emekçileri ses yükseltti: Ölümleri durdurun!
Sağlık meslek örgütleri, Covid-19'dan kaynaklı artan vaka ve ölümlere dikkat çekmek için "Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun" şiarıyla birçok kentte eylem yaptı.

Sağlık emekçileri TTB'nin çağrısıyla Türkiye genelinde "Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun" talebiyle eylemler düzenledi.

ADANA
Adana Tabip Odası, SES Adana Şubesi, Dev Sağlık İş, Genel Sağlık İş, Adana Eczacı Odası, Adana Barosu, TMMOB, İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. 

Ortak basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ahmet Suntur, iktidarın sermayeden yana politikalarının ölümleri arttırdığını belirterek "Aşı umudu tacirliği yaparak insanları oyalıyorlar. Mızrak çuvala sığmayınca da 'maske, mesafe, hijyen' tekerlemesiyle suçu vatandaşlara atıyorlar" dedi.

Hastanelerde yeni açılan servislerin ihtiyacı karşılamaya yetmediğini, yoğun bakımlarda yer bulunamadığını söyleyen Suntur, "Her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükeniyoruz. Bu tablodan sadece Kovid-19 dışı hastalarımız da mağdur oluyor, ertelenemez sağlık sorunları için gereken hizmete ulaşamıyorlar" dedi.

MANİSA
Manisa Tabip Odası ve SES, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Emek Partisi, CHP, DİSK/Gıda İş ve Eğitim Sen'in de destek verdiği eylemde açıklamayı Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran okudu.

Duran, "Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan zorunlu üretim alanları dışında tam kapanmaya gidilmelidir. Aşılamada hedef toplumsal bağışıklık olmalıdır, toplumun önüne net bir aşı takvimi koyulmalıdır" dedi. Kentteki vaka artışlarına da değinen Duran, "Ülkeye paralel olarak ilimizde de vakalar hızla artmaktadır. Geçen haftaya göre yüzde 100 artış var ilimizde. Günlük 500 yeni vaka var. Hastanelerimizde Kovid-19 servis ve yoğun bakımları dolmuş durumda. Şu an için alınan bir önlem yok. İleride hastalığı kontrol altında tutmakta daha da zorlanacağız" uyarısında bulundu. Açıklama, "Pandemi değil, sistem öldürür", "Herkese sağlık, güvenli gelecek", "Dönüşümlü çalışma, 6 saat iş günü" sloganlarıyla son buldu.

İZMİR
İzmir Tabip Odası ise Alsancak'ta bulunan Oda binasında basın toplantısı düzenledi. Salona Covid-19'dan dolayı yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin fotoğrafları asıldı.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasının şart olduğunu dile getirdiği aşılıma politikasında sürecin şeffaf yürütülmemesini eleştirdi. Kaynak, "Saydam bir aşı politikası olmadığı için biz de ayrıntılarını bilmiyoruz. Yeterli kadar aşı temin edilmiş olsaydı, Türkiye toplumu şu ana kadar yeterli düzeyde aşılama yapılmış olacaktı. Ne kadar aşılama yapıldığını bilmiyoruz. Çünkü saydam bir aşılama politikaları yok. İyi yönetilmeyen sağlıkta yeni bir planlama yapılmalıdır" dedi.

KOCAELİ
Kocaeli'de TTB'nin çağrısıyla bir araya gelen sağlık emekçileri, Valilik B Kapısı önünde açıklama yaptı. Kocaeli Tabip Odası Genel Sekreteri Mehtap Yılmaz Maçkalı'nın okuduğu basın açıklamasına CHP, HDP, Emek Partisi ve KESK'e bağlı Şubeler de destek verdi.

VAN

Van-Hakkari Tabip Odası, koronavirüse karşı alınan önlemelerin yetersiz olmasına dikkat çekmek için açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya Van-Hakkari Tabip Odası, Van Dişhekimleri Odası, Van Eczacılar Odası, KESK Van Şubeler Platformu, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Hemşireler Derneği, TUHAYDER Van Şubesi, ÇEVDER Van Şubesi yöneticileri katıldı. Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Doktor Özgür Deniz Değer, her gün yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini belirterek, AKP iktidarını acil adımlar atmaya davet etti.

ANTALYA
Antalya Tabip Odası, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamaya birçok sağlık çalışanı katıldı. Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Naci İşoğlu, hükümete "Algıyı değil salgını yönetin" diyerek, her gün çaresizlik içinde önlenebilir yeni ölümlere tanıklık etmekten tükendiklerini belirtti. Hükümete, pandemiye dair gerekli tedbirleri almaya çağıran İşoğlu, "Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz ölümleri durdurun" dedi.

MERSİN
Mersin Tabip Odası, SES Mersin Şubesi, Mersin Diş Hekimleri Odası, Mersin Eczacı Odası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Genel Sağlık İş Mersin Şubesi ve Birlik Dayanışma Sendikası üyeleri, "Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz ölümleri durdurun" talebiyle Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya sağlık çalışanların yanı sıra HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da katıldı.

"Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada sağlık örgütleri adına Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Antmen konuştu. Pandeminin yoksulları ve işçileri vurduğunu söyleyen Antmen, "Her gün yurttaşların on binlercesini hasta eden pandemiyle ve pandeminin kötü yönetimiyle karşı karşıyayız. İktidar bilimin, meslek örgütlerinin sesine kulağını tıkamakta, sermayenin çıkarlarına uygun kararları uygulamaktadır. Bu tedbirler paketi halkı oyalama paketidir" dedi.

HATAY
Hatay Tabip Odası, SES Hatay Şubesi, Diş Hekimleri Odası, Aile Hekimleri Derneği, Psikologlar Derneği, Atatürk Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamada, iktidarı pandemiye dair gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

MARDİN
Mardin Tabip Odası, Mardin Diş Hekimleri Odası ile SES, pandemi sürecine ilişkin getirilen son kısıtlamalara dair, Mardin İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamayı kurumlar adına Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Volkan Binbaş yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan iki haftalık "kısmi kapanma" kararının 1 Mart'tan bu yana uygulanan "kontrolsüz normalleşememe" halinin başarısız olduğunun ifadesi olduğunu dile getiren Binbaş, yaşananların bilimdışı olduğunu sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu koşulların değişmediğini söyledi. İktidarın sermayenin çıkarlarına göre hareket ettiğini, tedbir paketlerinin halkı oyalama paketi olduğunu dile getiren Binbaş, "Bugün buradayız çünkü duymama görmeme şansınız yok, bugün buradayız çünkü ölümleri görmeye tahammülümüz kalmadı, meslektaşlarımızın tükendiğine tanıklık etmeye tahammülümüz kalmadı" ifadelerini kullandı.

AYDIN
Aydın Tabip Odası "Yaşam Hakkımızdan Vazgeçmiyoruz, Ölümleri Durdurun" talebiyle basın toplantısı düzenledi. Aydın Tabip Odası'nda yapılan açıklamada, kentte artan vaka sayılarına dikkat çekilerek, gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.

URFA
Urfa Tabip Odası, koronavirüs salgınına karşı alınması gereken önlemlerin alınmamasını yaptığı açıklamayla protesto etti. SES Urfa Şubesi yöneticileri de yapılan açıklamaya destek verdi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Sağlık Platformu tarafından koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitiren SES Diyarbakır Şube eski yöneticilerinden Cuma Kurt için yapılmak istenen anma etkinliği, polislerce engellendi. İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılmak istenen anma, "Kurum içi" denilerek izin verilmedi. Kaldırımın üzerinde anma etkinliğine izin verileceğinin belirtilmesi üzerine platform üyeleri duruma tepki göstererek, etkinliği düzenlemedi. Sendikal hakların yerle bir edildiğini belirten platform üyeleri ile polis arasında tartışma yaşandı.

Açıklama yapılmamasına tepki gösteren SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, "Bugün bir anma programınız olacaktı ama 'kurum içi' denilerek açıklamaya izin verilmedi. Bu ülkede sağlıkçıların önlenebilir tedbirler alınmadığı için yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Bugün itibariyle 403 sağlık emekçisi yaşamını yitirdi. Her gün binlerce vaka var ama bu hükümet her gün yalanlar söylemeye devem ediyor ve biz bu yalanları her yerde teşhir etmeye devam edeceğiz. Cuma arkadaşımız 15 Nisan 2020’de bu gördüğünüz Sağlık Müdürlüğü’nün aymazlığı yüzünden, almadığı tedbirler yüzünden yaşamını yitirdi" dedi.

Platform üyeleri daha sonra Sağlık Müdürlüğü'ne giderek yaşamını yitiren Cuma Kurt'un masasına karanfiller bıraktı. Ancak polisler, gazetecilerin binaya girişine de izin vermedi.

Sağlık emekçileri daha sonra Kurt'un mezarını ziyaret etti.

Etha

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız