Düşük zamma karşı iş bırakan TPI işçilerinin eylemi devam ediyor

14 Temmuz 2022 Saat: 20:07
Düşük zamma karşı iş bırakan TPI işçilerinin eylemi devam ediyor
İzmir'de TPI Composite'in iki fabrikasında çalışan işçilerin ek zam için üretimi durdurma eylemleri 5’inci gününde devam ediyor.

İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan rüzgar gülü kanadı üretimi yapan Amerikalı şirket TPI Composite fabrikasında çalışan işçilerin, ek zam için işyerini terk etmeyerek üretimi durdurma eylemleri 5’inci gününde devam ediyor. 

Sendika ve işveren arasında yapılan son görüşmede işveren asgari ücrete yapılan yüzde 30’un üzerine yüzde 9 zam teklif ederken, vardiyalarda yapılan oylamalar sonucu işçilerin çoğunluğu yüzde 9 zammı da düşük bularak, eyleme devam etme kararı aldı.

60’ın üzerinde işçinin işten atıldığı öğrenilirken, işçiler arasında işverenin eylemleri kırmak ve işçilerin birliğini dağıtmak için dışarıdan işçi getireceği şeklinde söylentiler de dolaşıyor.

İşten atmaların ve işverenin baskılarının arttığı fabrikalarda işçiler kararlılıkla eylemlerine devam ederken, örgütlü oldukları Petrol-İş Sendikasının işverenle yapılan son görüşmeden bu yana sessiz olmasına da tepkiliydi. İşçiler, “Bizleri tehdit ediyorlar ama sendika suspus. Zaten sendikaya bir güven sorunu vardı, şimdi de yanımızda olmadıklarını düşünüyoruz. İşçiler olarak kararlıyız. Eyleme devam ediyoruz” dedi.

YÜZDE 9 ZAM TEKLİFİ YENİDEN İŞÇİNİN ÖNÜNE KOYULDU

İşçilerin tepkileri üzerine sendikadan açıklama geldi. Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin son duruma ilişkin işçilere açıklama yaptı. İşverenin yüzde 9 zam ve işten atılanların geri alınması teklifini hatırlatan Zengin, “Eğer siz şimdi yüzde 9 ve çıkarılan kişilerin tekrar geri dönüşünü onaylarsanız hem bu 25B ve 46 madde sicilimize işlemeyecek. Ayrıca arife günü çıkarılan arkadaşların önümüzdeki pazar akşamına kadar SGK sicillerinden 25B maddesi değiştirilebilir. Eğer siz ‘hayır kabul etmiyoruz’ derseniz ben sizlerle yola devam edeceğim” dedi.

İŞÇİLER EYLEME DEVAM ETME KARARI ALDI

Sendikanın oylamasına katılan sabah ve akşam vardiyasında işçilerin çoğunluğu teklifi kabul etmeyerek direnişe devam etme kararı aldı. İki vardiyanın işçileri de fabrikayı terk etmeyerek, “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak kararlılıklarını gösterdi.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız