Eğitim emekçileri ÖMK'ya karşı sokaktaydı

9 Kasım 2022 Saat: 10:30
Eğitim emekçileri ÖMK'ya karşı sokaktaydı
Anayasa Mahkemesi, ÖMK'ya yönelik iptal başvurusunu yarın değerlendirecek. Çok sayıda kentte sokağa çıkan eğitim emekçilerin ÖMK'nın iptali istemlerini yineledi.

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptali istemine ilişkin birçok kentte açıklama yaptı.

İZMİR
Eğitim Sen İzmir Şubeleri de ÖMK'nin iptal edilmesi talebiyle Konak'ta basın açıklaması yaptı. Basın metnini Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin okudu. "AYM iptal edilsin. ÖMK'ye hayır" pankartı açılan açıklamada sık sık "ÖMK yasası geri çekilsin", "Eşit işe eşit ücret", "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Susma kaydır ÖMK'ye hayır" sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda Eğitim emekçilsi katıldı ve çok sayıda kişi destek verdi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır 1 No'lu Şube'de düzenlenen toplantıda açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan Eğitim Sen 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, Anayasa Mahkemesi'nin Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin yapılan iptal başvurusunu yarın görüşeceğini belirterek, kararın Anayasa Mahkemesi'nin iptal karar vermesi gerektiğini söyledi. Konuya ilişkin açıklamayı yapan Eğitim Sen 1 No'lu Şube Eğitim Sekreteri Medine Mete, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve ona bağlı olarak çıkarılan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'nin Anayasa'ya ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle yoğun tepkiyle karşılandığını söyledi. Tepkilerin ana muhalefet partisinin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığını hatırlatan Mete, Anayasa Mahkemesi'nin konuyu yarın esastan görüşeceğini açıkladı. Eğitim Sen'inde konuyu Danıştay'a taşıdığını belirten Mete, "Açılan davalara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır değildir" dedi.

Düzenlemenin mesleği itibarsızlaştırdığını, ekonomik sorunlara çözüm üretmediğini, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığı, özlük haklarını zayıflattığını, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiğini düzenledikleri eylem ve etkinliklerle ifade ettiklerini dile getiren Mete, "Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na yönelik bütün eleştirilere kulaklarını tıkamakta ve bildiğini okumaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi'nin yarın görüşeceği düzenlemeden eğitimcilerin beklentisine işaret eden Mete, "Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret' ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. Bu anlamda Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar önemlidir" dedi.

Sendikalarının çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için yıllardır mücadele verdiğini dile getiren Mete, "Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alındığında anlamlı olacaktır. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir kanun yapılmalıdır" dedi.

İSTANBUL
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Eşit işe eşit ücret Anayasal hakkımızdır. Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin" pankartının açıldığı açıklama da "Parasız, bilimsel, demokratik eğitim", "Öğrencime bir öğün ücretsiz yemek" ve "Eşit işe eşit ücret" sloganları atıldı.

Açıklamaya çok sayıda veli ve öğretmen destek verirken, açıklamaya gelenler ellerinde "AYM iptal etsin, ÖMK'ye hayır" yazılı kırmızı kart taşıdı.

Eğitim Sen İstanbul 9 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özev AYM'nin ÖMK'yi görüşeceğini hatırlatarak, beklentilerini şu şekilde aktardı: "ÖMK'de yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret' ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmelidir. Bu anlamda AYM'nin vereceği karar önemlidir. Sendikamız yıllardır sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alındığında anlamlı olacaktır. Eğitim emekçilerinin AYM'den talebi hukuka uygun karar alması, eğitim alanında oluşacak kaosa izin vermemesidir."

"Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir kanun yapılmalıdır" diyen Özev, Meslek Kanunu ve Yönetmeliğine karşı hukuksal ve örgütsel boyutta mücadeleyi sürdüreceklerinin kararlılığını vurguladı.

VAN

Eğitim Sen Van Şubesi, sendika binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda sendika üyesinin katıldığı açıklamada, "Öğretmenler ayakta Eğitim Sen alanlarda" pankartı taşındı. Eğitim Sen Wan Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, ÖMK'ye karşı açılan davaya işaret ederek, "Açılan davalara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır değildir" dedi. Açıklama, ıslık ve alkışlarla son buldu.

ADANA
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adana Şubesi, "Öğretmenlik Meslek Kanunu'na hayır, Anayasa Mahkemesi iptal edilsin" başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi. İsmet İnönü  Parkı'nda yapılan açıklamada emekçiler, iktidara kırmızı kart gösterdi. Kitle adına açıklamada konuşan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, eğitim emekçilerinin beklentisinin, ÖMK'de yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine eşit uygulanması gerektiğini kaydederek, bu ayrıma derhal son verilmesi gerektiğini belirtti. Kaya, ÖMK'ye karşı mücadelelerinin süreceğini sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından kitle sık sık "Birleşe birleşe kazanacağız", "ÖMK'ya hayır" sloganları attı.

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız