Eğitim emekçileri ülke genelinde sokağa çıktı: ÖMK iptal edilsin

3 Kasım 2022 Saat: 14:04
Eğitim emekçileri ülke genelinde sokağa çıktı: ÖMK iptal edilsin
Ülke genelinde iş bırakan eğitim emekçileri ortak taleplerini haykırdı ve bu talepler kabul edilene dek mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Eğitim emekçileri, öğretmenler arasında hiyerarşi yaratacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) ilişkin ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim Sen) aralarında olduğu 14 sendikayla sokağa çıkan eğitim emekçileri, sınav ve seminer yoluyla öğretmenler arasında maaş farklılığı yaratılmak istenmesine karşı itirazlarını yükseltti.

Ortak taleplerini sıralayan eğitim emekçileri, benzer işleri yapan öğretmenler arasında bu yolla hiyerarşi kurulmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

İSTANBUL

Eğitim emekçileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve öğretmenlerin yaşadığı sorunlara karşı seslerini duyurabilmek için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi düzenledi. Eylem kapsamında eğitim alanında örgütlü 14 sendika iş bırakırken, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, alanlara çıkarak ÖMK'ya karşı bir kez daha "Hayır" dedi.

Eğitim Sen İstanbul Şubeler Platformu, Çemberlitaş'ta bir araya gelerek Sultanahmet'te bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis, Çemberlitaş'ta toplanan eğitim emekçilerini ablukaya aldı.

Polisin tüm ablukasına ve engelleme çabalarına rağmen Çemberlitaş'ta toplanmaya devam eden eğitim emekçileri, "Kimse bizi yolumuzdan geri çeviremez, biz sözümüzü söylemeden hiçbir yere dağılmayacağız" diyerek ablukaya karşı oturma eylemi başlattı. Kısa süreli bir arbedenin ardından eğitim emekçileri adına konuşan Hüseyin Özev, bu ablukaya tepki olarak basın açıklaması düzenlemeyeceklerini açıkladı ve açıklamayı yırtarak çöpe attı. "Bu engellemeler, bu barikatlar bizi durduramadı, bundan sonra da asla ve asla durduramayacak" diyen Özev, öğretmenler arasında kariyer basamaklarına itiraz etmeye devam edeceklerini kaydetti.

İZMİR

Eğitim Sen İzmir şubeleri, Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Eşit işe eşit ücret için çalışma barışı için ÖMK iptal edilsin" ve "Haklarımızı ve taleplerimizi yok sayan ÖMK iptal edilsin" pankartları taşındı.

Eğitim emekçileri sık sık "Karanlığa teslim olmayacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Susma haykır ÖMK'ya hayır" sloganları attı. Yüzlerce eğitim emekçisinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de eyleme destek verdi. Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, eğitim emekçilerinin taleplerini sıraladı. Açıklamanın ardından eğitim emekçileri bir süre halay çekti.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de sokağa çıkan eğitim emekçilerine "Atılan işçiler geri alınsın, sendikal haklar tanınsın" yazılı pankartla işten atılan ve direnen Yasin Çakır Un işçileri de destek verdi.

Eylemde öğretmenlerden işçilere zaferin direnişle kazanılacağının altı çizildi.

ANKARA
Ankara Ulus Meydanı'nda bir araya gelen eğitim emekçilerinin iş bırakma eylemine Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Mehmet Rüştü Tiryaki, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, KESK Eş Genel Başkanları ve çok sayıda kurum temsilcisi destek verdi.

Eylemde "Mesleğimizin onuru öğrencilerimizin geleceği için iş bıraktık" pankartı açan emekçiler, "Eşit işe eşit ücret", "İş emek özgürlük", "Bölemezsin de gidemezsin" sloganları attı.

Sendikalar adına ortak metni okuyan Eğitim Sen Ankara 3 No'lu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, ÖMK'nin hiçbir sorunu çözmediğini belirterek mücadele edeceklerini kaydetti.

ŞIRNAK
Şırnak'ta KESK binası önünde buluşan eğitim emekçilerine HDP'den de destek geldi. "Eğitim emekçilerini ayrıştıran haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen ÖMK iptal edilsin" pankartının açıldığı eylemde Eğitim Sen Şırnak Şube yöneticisi Adnan Şenbayram, ÖMK'nin iptalini istedi.

Açıklama, "Direne direne kazanacağız" sloganıyla sonlandı.

Cizre Eğitim Sen Temsilciliği, sendika binasında açıklama yaptı. Eğitim Sen Temsilciliği Kadın Sekreteri Yasemin Bulut, "Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır" çağrısı yaptı.

VAN
Van'da eğitim emekçileri, "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Eşit işe eşit ücret" şiarlarıyla yürüdü. Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, ÖMK'nin öğretmenler arasında ayrımcılığı derinleştireceğini belirterek, yasanın iptal edilmesini istedi.

Öğretmenler açıklamanın ardından davul ve zurna eşliğinde grev halayı çekti.

HAKKARİ
Eğitim Sen Hakkari Şubesi, KESK binası önünde bir araya geldi. Çok sayıda eğitim emekçisi açıklamaya katıldı. Öğretmenler sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

Eğitim Sen Hakkari Şube Başkanı Murat Balıkesir buradaki ortak açıklamayı okudu, talepleri kabul edilene dek mücadele edeceklerini söyledi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Ali Emiri İlkokulu'nun önünde bir araya gelen eğitim emekçileri Şeyh Said Meydanı'na kadar yürüdü. Eyleme KESK'e bağlı sendikalar, DİSK, HDP, TİP, EMEP ve CHP de destek verdi.  Kürtçe "Anadilde eğitim bütün halkların hakkıdır" pankartı açan emekçiler, sık sık "Bijî berxwedana kedkaran", "Perwerdehiya ziman mafê me ye" ve "Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganları attı.

Amed Eğitim Sen 2 No'lu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, ortak taleplerinin derhal kabul edilmesini istedi.

DERSİM
Eğitim Sen Dersim Şubesi, çok sayıda eğitim emekçisinin katılımıyla Sanat Sokağı'nda Seyit Rıza Meydanı'na kadar yürüdü. "Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganları atan emekçiler, "Mesleğimiz onurumuz, geleceğimiz için iş bırakıyoruz" pankartı taşıdı.

ürüyüş sonrası Seyit Rıza Meydanı'nda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun, ortak metni okudu.

ADANA
Adana Atatürk parkında buluşan Eğitim Sen ve Eğitim-İş Adana Şubeleri iki ayrı açıklama yaptı. Eğitim Sen diğer sendikaların olumsuz tutumu nedeniyle ortak talepleri ortak bir şekilde açıklayamadıklarını belirtti.

Açıklamanın ardından eğitim emekçileri müzik eşliğinde halaya durdu.

Eylemde sık sık "Susma haykır, ÖMK'ya hayır", "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı.

MERSİN
Mersin'de eğitim emekçileri, Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya geldi. Eğitim emekçilerinin taleplerini içeren dövizler açıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP, Halkevleri, Emek Partisi (EMEP) ve birçok demokratik kitle örgütü de eyleme destek verdi.

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, yıllardır eğitim emekçilerinin insanca yaşam ve ücret talebinin MEB tarafından yok sayıldığına işaret ederek,  ÖMK'nin iptalini istedi. Eğitim emekçileri açıklama sonrası halaya durdu.

ANTALYA
Antalya'da da eğitim emekçileri, Aydın Kanza Parkı'nda bir araya gelerek, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca "Çapulcu değil öğretmeniz biz", "ÖMK iptal edilsin" ve "AKP yasanı al başına çal" şeklinde sloganlar atıldı. Eğitim Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, eğitim emekçilerinin taleplerini sıraladı.

HATAY
Antalya'da da eğitim emekçileri, kariyer basamakları sınavının ve ÖMK'nün iptal edilmesi talebi ile bugün iş bıraktı.

BURSA
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen öğretmenler Bursa‘da iş bıraktı.

Eğitim Sen Kestel temsilciliği okullara, "Bu işlerinde grev var" pankartı asarak okullarından Kestel Meydanına inerek açıklama yaptı.

DENİZLİ
Denizli'de iş bırakan Eğitim-İş ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler Delikliçınar Meydanı'nda bir araya geldi. Taleplerini haykırdı, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

ORDU

Ordu'da Eğitim Sen'in ortak eylem önerisinin kabul edilmemesi nedeniyle sendikalar ayrı zamanlarda basın açıklamaları yaptı.

Eğitim emekçilerinin iş bırakma eylemlerinde dile getirdiklerini ve kabul edilene dek mücadele edeceklerini kaydettiği talepler şu şekilde:

????"19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
????Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
????Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,
????Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
????Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile- çocuk yardım tutarlarının iyileştirilmesi,
????Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
????3600 ek gösterge tüm eğitim emekçilerine verilmesi,
????Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması."

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız