Gıda-İş temsilcisi Öden: Uluslararası tekele karşı uluslararası işçi dayanışması kazanacak

17 Kasım 2022 Saat: 13:12
Gıda-İş temsilcisi Öden: Uluslararası tekele karşı uluslararası işçi dayanışması kazanacak
İzmir Torbalı’da bulunan Philip Morris fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve'de DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan 130 işçi ve yine bir o kadar işçinin de içeri alınmaması karşısında işçiler 59 gündür direniyor.

ERKAN SOYLU


DİSK Gıda İş Sendikası Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, İzmir’de çeşitli demokratik Kitle örgütlerinin  fabrika ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, fabrikada yaşanan işçi atma olayı ve direniş sürecini şöyle anlattı:  

ki yıl önceden bu fabrikada sendikal örgütlenme çalışmalarımız var. Son ikibuçuk ay içerisinde örgütlenme açısından önemli mesafe aldık. Taşeron bölümünde 700 kadar işçi çalışıyor. Bunlardan 500 kadarı sendikamıza üye oldu. Kadrolu bölümde de 1200 işçi var. Bunun da 100 kadarı sendikamızda örgütlendiler. Bunun sonucunda sendika genel merkezi olarak hem Philip Morris hem Euroserve işverenine sorunların çözülmesi için masaya oturma çağrısı yaptık. Ne var ki bu toplu sözleşme çağrılarımızdan sonra işveren Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi işçilerin sendikadan istifa etmeleri yönünde baskılar oluşturdular, ikna odaları kurdular. Sendikadan istifa etmeleri aksi takdirde işten atılacakları tehdidinde bulundular. Ancak işçiler bu baskıları boşa çıkardı. Arkadaşlarımızın talepleri çok açık. Philip Morris Dünya tütün piyasasının % 20’ini elinde tutan bir tekel. Bu tekelin dünyanın çeşitli yerlerinde fabrikaları var ve buralarda işçiler sendikalı, toplu sözleşmeli olarak çalışıyorlar. Avrupa’da buradaki arkadaşlarımızla aynı koşullarda çalışanların ortalama aylığı 3500 euro iken buradaki arkadaşlarımız 300 euro’ya yani asgari ücrete mahkum ediliyorlar. Buradaki asıl meselelerden bir tanesi de şudur. Burada 18-20 yıldır taşeron firmada yer alıyorlar ama üretimde çalıştırıyorlar. Buna karşı çıkıyoruz, taşerona karşı çıkıyoruz. Hiçbir arkadaşımız üretimde çalıştırılamaz. İkincisi burada 15-18 yıldır çalışan arkadaşlarımız asgari ücretle çalışıyorlar. Açlık sınırının 7 milyar lira olduğu koşullarda arkadaşlarımız açlık sınırı altında çalıştırılıyorlar ve açlığa mahkum ediliyorlar. Hiç bir sosyal hakları yok. Bunun dışında arkadaşlarımız hafta sonu, bayram demeden zorunlu mesaiye tabi tutuluyorlar. Mesaiye kalmak istemeyenlerde işten atılmakla tehdit ediliyor. Bu koşullarda işçi arkadaşlarımızın sendikalaşmasından başka bir yol yoktur. Yapılan tamda budur.”dedi.

DİRENİŞE ULUSLARARASI DESTEK

Anayasal haklarını kullanan işçilerin Gıda-İş’te örgütlendiğini, bunun karşısında işveren keyfi bir tutum ve anayasaya aykırı bir şekilde sendikalaştıkları için işçileri işten attığını, kendi tesbitlerine göre göre 130 işçinin işten atıldığını, bir o kadar işçinin de işten atılmamasına rağmen içeri alınmadığını ifade eden öden, “Biz hergün fabrika önünde direnişimizi sürdürürken, aynı zamanda ülkenin değişik yerlerinde direnen işçilerle mücadelemizi birleştirmeye çalışıyoruz. Dayanışma güçlendirir. Hem ulusal hem uluslararası alanda sınıf kardeşlerimizle dayanışarak bu mücadeleyi kazanacağımıza inanıyoruz. Kanada’dan Amerika’ya, İsviçre’den Yunanistan’a Kore’ye kadar sınıf kardeşlerimiz bizle birlikte mücadele ediyor, eylem yapıyor. Uluslararası tekele karşı, uluslararası sınıf dayanışması ile kazanacağımızın bilincindeyiz” diye konuştu.

Hukuki olarak da çalışmalarını sürdürdüklerini, işçilerin açık bir şekilde anayasal haklarını kullandıkları için tazminatsız olarak işten atıldığını dile getiren Öden “ Patronlar arabulucular kanalıyla direnişten, mahkemelerden vazgeçmelerini, bu koşulla haklarını ödeyeceklerini söylemektedir. Bu aynı zamanda patronların işçileri haksız yere işten attıklarını göstermektedir. Bundan sonra bizim istediğimiz şudur, işçiler geri alınmalı ve toplu sözleşme masasına oturmalıdır. Bu haklı taleplerimizi gerçekleştirene kadar direnişimiz sürecek. Bunu sınıf kardeşlerimizde patronlarda böyle bilsin.”dedi.

İŞÇİLER DİRENİŞTE KARARLI

İşçilerde yaptıkları konuşmalarda, hiçbir sosyal hakları olmadan ve baskı altında, asgari ücretle çalıştıklarını, sendikal haklarını kullandıkları için tazminatsız olarak atıldıklarını, talepleri gerçekleşene kadar hem hukuki mücadelelerini hem de direnişlerini sürdüreceklerini dile getirdiler.

İŞÇİLERE DESTEK ZİYARETLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan BİK, DKDER, EHP, KÖZ, SÖZ VE EYLEM’den oluşan İzmir bileşenleri Torbalı da direnen işçilere destek ziyaretinde bulundu. Ziyarette bileşenler adına yapılan konuşmada işçilerin direnişine destek mesajı verildi, işçilerin geri alınması için çağrı yapıldı.

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve şunu diyen bir yazı 'DOLKOE ATILAN İŞÇİLER GERi ALINSIN SENDİKA HAKKIMIZ TANINSIN DİSK GIDA-İŞ SENDİKASI A GDA-İS' görseli olabilir

Bir 12 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve şunu diyen bir yazı 'ATILAN İŞÇİLER GERi ALINSIN SENDİKA HAKKIMIZ TANINSIN DİSK GIDA-İŞ SENDİKASI GIDA-İŞ' görseli olabilir

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 12 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve yazı görseli olabilir

Bir 12 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 10 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve yazı görseli olabilir

Bir 14 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve şunu diyen bir yazı 'ATILAN İŞÇİLER GERi ALINSIN SENDİKA HAKKIMIZ TANINSIN DİSK GIDA-İŞ SENDİKASI' görseli olabilir

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız