HDK'nın yaptığı basın açıklamasına polis müdahalesi I Dayanışmayı büyütme çağrısı

17 Şubat 2023 Saat: 11:29
HDK'nın yaptığı basın açıklamasına polis müdahalesi I Dayanışmayı büyütme çağrısı
HDK tarafından basın açıklaması düzenlendi.

İSTANBUL


HDP’nin Kriz Koordinasyon Merkezi'nin, deprem dayanışma faaliyetlerinin engellenmesine ilişkin yapılan açıklamaya polis saldırdı. HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, "Kış uykusuna yatmış olan devlet, 10’uncu günün sonunda dayanışma ağlarını dağıtıp, kayyım atadı" sözleriyle, tepki gösterdi. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Maraş Pazarcık’ta, kaymakamlığın Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kriz Koordinasyon Merkezi’ne kayyım ataması ve faaliyetlerinin engellemesine dönük Beyoğlu’nda bulunan merkez binası önünde açıklama yaptı. "Halkların dayanışması kayyumla engellenemez" pankartının açıldığı eyleme, HDK Eşsözcüleri Cengiz Çiçek ve Esengül Demir’in yanı sıra çok sayıda bileşen  siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 

Eylemin başladığı sırada polis, eylemin “kanunsuz” olduğunu ileri sürerek, engellemek istedi. Eylemde Valiliğin veya Kaymakamlığın herhangi bir yasaklama kararı vermediğini ve engellemenin hukuksuz olduğunu dile getiren HDP İl Örgütü Eşbaşkanı Ferhat Encü’ye polisin, “Bekleyin, kararı aldıracağız” demesi dikkat çekti. HDK ve bileşenleri ile desteğe gelenler  polisin bu tavrını protesto etti. 

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, deprem bölgesinde dayanışmanın örgütlenmesi gerektiğini ancak engellediğini ifade etti. Demir, “Depremin üzerinden 10 gün geçti. 10 gün boyunca kış uykusuna yatmış olan devlet, 10’uncu günün sonunda dayanışma ağları ve merkezlerini dağıtıp, kayyım atadı” diyerek, tepki gösterdi.

‘DEVLET ZORUNU VE GÜCÜNÜKULLANIYORLAR’ 

Dayanışmanın engellenmesi için saldırıların düzenlendiğini belirten Demir, “Sıcak evlerinde oturanlar, halkın dayanışması ve yan yana gelmesine karşı devletin zorunu ve gücünü kullanıyor. HDP belediyelerine atanan kayyumlara karşı tüm toplum olarak sessimizi çıkarmış olsaydık, bu gün toprak altında binlerce bedenin bulunduğu bölgeye kayyım atma cesaretini gösteremezlerdi. Devlet, vatandaşın yarasını sormakla sorumludur. Devlet, kendisine verilen yetki ile vatandaşa hizmet etmek zorundadır. Devlet, vatandaşın kulu ve kölesidir” diye kaydetti. 

Demir, bu sözleri sarf ettiği sırada polis tarafından engellenmek istendi. HDK’lilerin önüne geçen polis, araçların kullanamayacağı bir yol bir yol olmasına rağmen trafiğin akmadığı sokağı işaret ederek, “yolu kapatıyorsunuz” dedi. HDK’liler, “burası çıkmaz sokak” diyerek, tepki gösterdi.  

Polisin tavrına tepki gösteren HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek ve katılımcılar ile polis arasında sözlü tartışma yaşandı. Binanın etrafını sarmış olan polis açıklamaya müdahale etti.  

Daha sonra HDK binasına geçilerek, burada bir açıklama yapıldı. 

Açıklama yok.

DAYANIŞMAYI BÜYÜTME ÇAĞRISI 

Bileşenler adına  DBP, Limter-İş, SMF, DKDER, Kaldıraç, partizan, Devrimci Parti, SYKP, SODAP, ESP deprem, iktidarın tutumu ve sol güçlerin depremde halkla gösterdiği dayanışma konusunda  açıklamalarda bulunan konuşmacılar, dayanışma ve mücadele ve dayanışmayı büyüteceklerine söz verdiler. Konuşmacılar tüm emekten ve halktan yana güçlere ortak mücadeleyi büyütme çağrısında bulundular.

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız