İHD: 2023'te Ege bölgesinde 515 kadın hak ihlaline maruz kaldı

24 Şubat 2024 Saat: 23:07
İHD: 2023'te Ege bölgesinde 515 kadın hak ihlaline maruz kaldı
İHD İzmir Şubesi Kadın Meclisi, "2023 Yılı Ege Bölgesi Kadına Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nda 515 kadının hak ihlaline maruz kaldığını belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Meclisi, “2023 Yılı Ege Bölgesi Kadına Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu dernek binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Raporun Aydın, Afyon, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak, Burdur, Isparta, Denizli, Kütahya ve İzmir illerini kapsadığı belirtilirken, basın metnini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş ve dernek yönetiminden Vetha Aydın okudu.

Kadınların her alanda şiddet gördüğünü belirten Zilan Gümüş, devlet şiddetine dikkat çekti: “Kadınlar bu alanda sürekli baskı ve şiddet görmüş, hatta fiziki şiddete varıncaya kadar tehdit edilmiş, ajanlaştırma dayatılmış, kadının kendini ifade edebilme, yaşam içinde var olma çabası elinden alınmaya çalışılmıştır. Ve yine yapılan başvurulardan anladığımız bu tip ajanlaştırma dayatmaları kadınları aile içinde ve aile ilişkilerinde zora sokmuş, yaşadığı devlet baskısı ve şiddetinden sonra ayrıca aile içinde de sıkıntılar yaşamış ve her anlamda şiddete maruz kalmıştır.” 

CEZAEVLERİNDE YAŞANAN HAK İHLALLERİ

Cezaevlerinden gelen mektuplardan yola çıkarak, ailelerin görüşmelerinden edilen bilgiler ve tahliye olan tutsakların başvurularından baskı ve yasakların arttığı bilgisini edindiklerini ifade eden Gümüş,  “Kadın mahpuslar, her gün onlarca ihlalle karşı karşıya bırakılmaya devam edilmiştir. Hapishanelerde; tecrit, işkence ve yaşam hakkı ihlalleri, hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimine dair ihlaller, yaşı ilerlemiş mahpusların sağlığa erişimde yaşadığı ihlaller, koğuşların aşırı doluluğundan kaynaklı yaşanan sağlık sorunları ve psikolojik sorunlardan kaynaklı ihlaller, sebepsiz infaz yakmalardan kaynaklı ihlaller 2023 yılında da artarak devam etmiş. Tutuklamalar arttıkça hapishanelerdeki sorunlarda, yaşanan ihlallerde artarak devam etmiştir” diye konuştu.

"TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI"

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, darp gibi hak ihlallerinin her geçen yıl artmaya devam ettiğini ifade eden Gümüş, yaşanan ihlallerin giderilmesine yönelik önerileri şu şekilde sıraladı: 

"Toplumsal cinsiyet eşitliği her alanda derhal sağlanmalı. Mevcut Ceza hukuku kadını koruyacak şekilde düzenlenmeli. 6284 Sayılı Kanunu etkin bir şekilde uygulanmalı. Kadına yönelik şiddet konusunda 7/24 kadınlar tarafından ulaşılabilecek profesyonel kişiler ve kurumlar oluşturulmalı, telefona ulaşamayan kadınlar için alternatif yollar kurulmalı ve bunlar Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce gibi pek çok dili barındırmalı, işaret dili bilen personel bulunmalı. Mülteci kadınların güvenliği sağlanmalı ve mülteci kadınlara yönelik güçlendirici çalışmalar yapılmalı. Sığınaklar erişilebilir ve uluslararası standartlara uygun olmalı, 60 yaş üzerindeki kadınlar da sığınaklara kabul edilmeli. Sığınaklardan çıkan kadınlar için ekonomik ve sosyal yardımlar işlevsel olmalı.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız