İHD İzmir Şubesi, yüzde 76 engelli tutsak Ayık'ın durumuna dikkat çekti

17 Nisan 2021 Saat: 13:51
İHD İzmir Şubesi, yüzde 76 engelli tutsak Ayık'ın durumuna dikkat çekti
Yüzde 76 engelli olan hasta tutsak Devrim Ayık'ın durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Çiçek, Ayık'ın bilincini kaybetmeye başladığını ve arkadaşlarının yardımıyla ayağa kalkabildiğini belirtti.

İZMİR


 HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

https://we.tl/t-Nu72EsuQV4


İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, daha önce defalarca açıklama yaparak durumuna dikkat çektiği ancak yeniden tutuklanan Devrim Ayık için açıklama yaptı. Basın metnini okuyan İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek Devrim Ayık'ın en son 2020 Mart ayında hastalığının çok ilerlemesinden kaynaklı evde tedavi olabilmesi ile şartlı tahliye edildiği kaydedilen açıklamada, "Ocak 2021'de tekrar tutuklanıp Edirne F Tipi Hapishanesi'ne götürüldü" dendi. 

Çiçek, Devrim Ayık'a ilişkin şu bilgiler paylaştı: "1991 doğumludur, ilk tutuklandığında basın çalışanıydı. Tutuklandığı sırada ağır bir chron hastası idi. Tutuklanma öncesi ameliyat olmuş ve 40cm kadar bağırsağı alınmıştı. Bu süre zarfında hastalığı iyileşmeye doğru gitmekte iken tutuklanınca, hapishane koşulları nedeniyle hastalık tekrar nüksetmiş ve durumu ölüm öncesi sınıra gelmişti. 27 Nisan 2017'de fenalaşmış ambulansla hastaneye kaldırılmış ve narkoz verilerek geri gönderilmişti.

'BİLİNCİNİ KAYBETMEYE BAŞLAMIŞ'
11Mayıs 2017'de ikinci bir ameliyatla bağırsağından 60cm. daha alınmıştı. 1 ay boyunca İzmir Yeşilyurt Devlet hastanesinde tedavisi yapılmıştı. Dikişlerinin açıldığı son hafta, tam iyileşmeden, İzmir Kırıklar Hapishanesi'nden Antalya L Tipi Hapishanesi'ne gönderilmişti. Bu hapishanede tutulduğu 9 ay boyunca herhangi bir tedavi yapılmadığı için tamamıyla yemekten kesilmiş, aşırı kilo kaybı nedeniyle direncini tamamen yitirmişti. Bilincini kaybetmeye başlamıştı. Koğuş arkadaşlarının yardımıyla yataktan kalkabiliyor, lavaboya duvarlara tutunarak gidebiliyordu. Bağırsaklardaki zorlanma nedeniyle makattan kan akmaya başlamış,makattaki kanama ve tahrişten dolayı makat etrafında ciddi yaralar ve çukurlar oluşmuştu.

'YÜZDE 76 ENGELLİ'
04 Aralık 2018'de tedavi amaçlı tahliye edildi. Tahliye sonrası tedavisine 14 günde bir hastalığın kansere dönüşmesini önlemek için yapılan humira iğnesi ile devam ediliyordu. İğne olma sürecinde iken çok rahatsızlanan Devrim'e doktor, iğnenin kesilmesini ve bir an önce tomografi çekilerek yeni bir tedaviye başlanması gerektiğini söyledi ve hemen arkasından 07 Ekim 2019'da tekrar gözaltına alınıp tutuklandı. 20 Ocak 2020'deki açıklamalarında anne, 'Oğlum Devrim AYIK 19 Ocak 2020 tarihinde avukat görüşüne gardiyanların desteğiyle tekerlekli sandalyede getirilmiştir. Şu an ki durumu çok ciddi, öksürmesi var. Son iki haftadır sol burun deliğinden kan akıyor. Ayrıca ağızdan her gün kan atıyor. Yine hastalığına uygun besinler tüketmediğinden ve tedavisinin yapılmadığından kaynaklı makatta da her tuvalete çıkışında kanama, tahriş ve şişkinlikler oluşmuştur. Boğazında iltihaplanmalar başlamış ciddi kalp sıkışması yaşamaktadır. Kansızlıkta ciddi artış mevcut olup elleri ve yüzü beyazlamıştır. Kendisine bir an önce kan takviyesi yapılması gerekir ama cezaevi yönetimi tarafından engellenmektedir. Bağırsaklarda ciddi ağrılar başlamış, kulaklarında işitme kaybı artmıştır. Devrim yüzde 76 engelli olup bu husus heyet raporuyla da sabittir. Devrim'in kendisi durumuyla ilgili gerek Adalet Bakanlığına gerek Cezaevi Savcılığına ve tüm kurumlara yapmış olduğu başvurulara hiçbir yanıt alamamıştır' demektedir."

Çiçek, Devrim Ayık'ın durumuna ilişkin şu soruları yöneltti: 
• "Yüzde 76 engelli Devrim Ayık'ın tahliye edildikten sonra, hastalığında, hapishanede kalabilmesine dair ne gibi bir gelişme olmuştur ki tutuklanmıştır?
• Devrim sevkini, davasının İzmir'de olmasından dolayı İzmir'e ya da ailesinin Antalya'da bulunması ve hastalıklarının oradaki hastanece bilinmesinden kaynaklı Antalya veya Alanya'ya yapılmasını istemiş olmasına rağmen neden Eskişehir H Tipi Hapishanesi'ne sevk edilmiştir?
• Karantina koğuşları neden bu kadar pis, rutubetli ve bir insanın kalamayacağı kadar kötüdür? Yetkililer Devrimi, bu kadar ciddi hastalıkları bulunan bir insanı, neden bu ortamda tutmaktadırlar?
• 2 Nisan 2021'de kolonoskopi çekilmiş ve doktor, Devrim'in bağırsaklarında ciddi derecede çürümelerin başladığını ve acilen ilaç, iğne tedavisi ve diyet listesinin uygulanması gerektiğini cezaevine bildirmesine rağmen neden herhangi bir işlem yapılmamaktadır?"

'HER BASIN AÇIKLAMASI BİR SUÇ DUYURUSU'
İnsan hakları savunucuları olarak Devrim Ayık'ın yaşayacağı tüm sonuçlardan yetkililerin ve iktidarın sorumlu olacağının altını çizen İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, tüm basın açıklamalarının aynı zamanda bir suç duyurusu olduğunu dile getirdi. 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız