İşçi Emekçi Birliği'den direnen Sunny işçilerine ziyaret

9 Ağustos 2022 Saat: 08:00
İşçi Emekçi Birliği'den direnen Sunny işçilerine ziyaret
Esenyurt'ta sendikalaşan işçileri işten atma saldırısıyla engellemeye çalışan patrona karşı direnişe geçen Sunny Atmaca Bilgisayar işçilerini İşçi Emekçi Birliği ziyaret etti.

İşçi Emekçi Birliği (İEB), "Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz" pankartıyla direnişi devam ettiren işçileri ziyaret etti. Sunny patronunun işçilerin örgütlenme hakkına saldırdığını belirten İEB, "İktidar ve devletin tüm kurumları işçiler hak aradığında karşısına dikilirken sermayedarların keyfi saldırılarına ses çıkarmıyor" dedi. ETF işçilerinin direnişini örnek gösteren İEB, yasa ve hukukun sermayenin çıkardığını vurguladı.

"İşçi sınıfının elde edeceği en ufak kazanımın dahi kendi gücü ve sınıf dayanışması ile mümkün olduğu yaşananlarla bir kere daha görülmüştür" ifadelerini kullanan İEB, Sunny patronunun saldırılarına karşı komitelerle örgütlenme çağrısı yaptı.

Öte yandan  yazılı  bir basın açıklaması yaparak hem kamuoyuna hem Sunny işçilerine seslenen gerçekleştiren İşçi Emekçi Birliği (İEB), "Tüm arkadaşlarımızın temsil edildiği komiteleri kurmalı işçi inisiyatifinin hakim olduğu, sendika yöneticilerinin de bu iradenin dışına çıkmayacağı adımları vakit kaybetmeden atmalıyız! Üretimden gelen gücün kullanımı başta olmak üzere kazanmak için her türlü güçlü eylem ve etkinliği hayata geçirmek için hazırlık yapmalıyız! Sunny işçisi birliğiyle kazanır!" çağrısında bulundu.

İşçi Emekçi Birliği, Sunny işçilerine yönelik yaptığı açıklamada, “Sunny sermayedarı yasalarla güvence altına alınmış örgütlenme hakkınıza saldırıyor. İktidar ve devletin tüm kurumları işçiler hak aradığında karşısına dikilirken sermayedarların keyfi saldırılarına ses çıkarmıyor.’ dediği açıklamasında Tuzla'da ETF işçilerinin direnişine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"Yakın zamanda ETF işçileri hakları için direnişe başladılar. İşçi alacakları için fabrikadaki mallara mahkeme kararı ile tedbir konuldu. Fabrikadaki mallar devlet teminatı altında olmasına rağmen ETF sermayedarı makinaları kaçırmaya çalıştı. Kapı önünde biriken polis ETF sermayedarının makinaları kaçırmaya çalışmasını engellemek yerine seyretmekle yetindi. İşçiler tırların önüne geçerek ETF sermayedarının kaçırma girişimini engelledi. ETF işçileri haklarını vermeyen sermayedarın evinin önünde basın açıklaması yapmak istediğinde ise polis önlerini keserek haklı ve meşru eylemi yasadışı olduğu gerekçesi ile engellemeye çalıştı. Bu tablo göstermektedir ki; yasa, hukuk sermayenin çıkarına ise uygulanıyor. İşçilerin çıkarına olan her şey ise ilgili kurumlar tarafından bir bir çiğneniyor. İşçi sınıfının elde edeceği en ufak kazanımın dahi kendi gücü ve sınıf dayanışması ile mümkün olduğu yaşananlarla bir kere daha görülmüştür."

İEB, açıklamasında, her şey bu kadar açık ve netken işçi sınıfının yapması gerekenin ise sermayedarların ve onlara hizmette kusur etmeyen iktidarın kurumlarının karşısına sınıfın mücadele yasaları ile çıkmak olduğunu da hatırlattı.

SERMAYE KENDİ HUKUKUNU BİLE TANIMIYOR

Sunny sermayedarı işten atma başta olmak üzere saldırılarına devam ettiğini, performans adı altında birliği ve mücadeleyi boşa düşürmek için yeni adımları devreye soktuğunu, oysa performans dayatması başlı başına suç ve insani değerlere aykırı olduğunu, çalışanları bir birleriyle yarıştırmak, dayanışma yerine rekabetti hakim kılarak parçalamak için devreye sokulduğunu hatırlatan İEB, “Sunny sermayedarının hayata geçirdiği tüm saldırılar düzenin hukuku çerçevesinde dahi yasadışıdır. Fakat ilgili kurumlar bu keyfi ve yasadışı saldırılar karşısında da sessiz kalarak destek olmaktadırlar.”dedi.

İŞÇİLERİN İRADESİNİ TEMSİL EDEN KOMİTELER KURULMALI

Tüm bu saldırıları taban birliklerini oluşturarak mücadeleci bir hatta ilerleyerek durdurabilineceğini, her bir işçinin iradelerini temsil eden komiteler kurarak, komiteleri bölümlere doğru yayarak mücadelenin güçlendirilebileceğini, en güçlü adımların atılabileceğini vurgulayan İEB, ” Bunu yapmadığımız koşulda Sunny sermayedarının saldırılarını daha rahatından hayata geçireceği zemin güçlenebileceği” uyarısında bulundu.

SENDİKA BÜROKRATLARI İŞÇİNİN MORAL VE MOTİVASYONUNU KIRIYOR

İEB açıklamasında, işçinin öz iradesinin olmadığı yerde sendika bürokratlarının işçilerin çıkarlarını değil kendi dar çıkar ve hesaplarını elde etmekten başka bir şey yapmadığını, şimdiye kadar gelişen sürecin tam da bu biçimde geliştiğini, işçilerin direnme eğilimini güçlendirmek, üretimden gelen gücünü kullanmasını örgütlemek ve teşvik etmek yerine engelleyen tutumlar sergilendiğini, gelinen aşamada bir çok işçinin moral ve motivasyon kırmaktan başka bir şey yapmadıklarını dile getirdi.

SUNNY İŞÇİSİNE ÇAĞRI

İEB, açıklamasını şu çağrı ile sonlandırdı:
“Bu tabloyu tersine çevirmek için şimdi daha güçlü adımlar atmanın zamanıdır.İşçi Emekçi Birliği olarak tüm Sunny işçilerine çağrımızdır; Tüm arkadaşlarımızın temsil edildiği komiteleri kurmalı işçi inisiyatifinin hakim olduğu, sendika yöneticilerinin de bu iradenin dışına çıkmayacağı adımları vakit kaybetmeden atmalıyız!Üretimden gelen gücün kullanımı başta olmak üzere kazanmak için her türlü güçlü eylem ve etkinliği hayata geçirmek için hazırlık yapmalıyız! Sunny işçisi birliğiyle kazanır! Sunny işçisi kazanırsa, işçi sınıfı kazanır!”

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız