Kadıköy Dayanışma Ağı, müthiş bir dayanışma örneği göstererek, yağmur, soğuk demeden sokağa sıcak yemek grubumuz sokakta yaşayan dostlarımıza sağlıklı yemek pişirmeye ve ulaştırmaya devam ediyor. Dayanışmanın inceliği yaşatıyor. Vatandaşlarında büyük ilgi gösterdiği dayanışma yemeklerine yasak geldi.

İstanbul Valiliği'nden açık alanlarda yemek dağıtımına ilişkin açıklama yapılırken, "Meydan, park-bahçe ve cadde gibi açık alanlarda yemek dağıtılması, başta sağlık şartları olmak üzere, temizlik ve sosyal mesafe açısından uygun görülmemektedir" denildi.

Yeni tip Coronavirus salgını nedeniyle sağlık şartları gözetilerek açık alanlarda yemek dağıtımına izin verilmediği belirtilen açıklamada, 

"İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza kamu eliyle ulaştırılan sosyal yardımların yanı sıra; sokağa çıkması kısıtlanan, ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın zorunlu ihtiyaçları, VEFA Sosyal Destek Gruplarımızca karşılanmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Yemek dağıtımı yapacak kurumların STK'ler, aşevleri ya da ihtiyaç sahiplerinin evlerine gitmesinin tavsiye edildiği açıklamada, "Konuyla ilgili olarak kaymakamlıklarımız, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarımız bilgilendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz konuyu hassasiyetle takip edecektir" denildi.

İstanbul Valiliği'nden konuya ilişkin açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İstanbul'da Koronavirüs salgınına karşı geçtiğimiz Mart ayından bu yana Valiliğimiz, Kaymakamlıklarımız, Belediyelerimiz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız, Muhtarlarımız ve STK'larımızla işbirliği içinde mücadele veriyoruz. 

Bu kapsamda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza kamu eliyle ulaştırılan sosyal yardımların yanı sıra; sokağa çıkması kısıtlanan, ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın zorunlu ihtiyaçları, VEFA Sosyal Destek Gruplarımızca karşılanmaktadır.

Diğer yandan, İlimizdeki sivil toplum kuruluşlarımızın geçmişten beri yerine getirdikleri hayır işleri de kamu eliyle yürütülen sosyal destek çalışmalarımıza güç katmaktadır.

Kadim yardımlaşma ve dayanışma geleneğimizi sürdüren sivil toplum kuruluşlarımızın bu hizmetleri, her türlü takdirin üzerindedir. Bu amaçla emek veren gayret gösteren bütün gönüllülerimize, milletimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz.

Sivil Toplum Kuruluşlarımıza yakışır bir şekilde aşevi hizmeti verilmesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza pandemi kurallarına uygun ve soğuk kış şartlarından koruyarak yemek hizmeti sunulması önem arz etmektedir.

Bu itibarla; meydan, park-bahçe ve cadde gibi açık alanlarda yemek dağıtılması, başta sağlık şartları olmak üzere, temizlik ve sosyal mesafe açısından uygun görülmemektedir.

Bu nedenle yemek dağıtımının, pandemi tedbirlerine riayet edilerek, sivil toplum kuruluşlarımızın merkezleri veya aşevlerindeki kapalı alanlarda ya da ihtiyaç sahiplerinin yaşadığı evlere ulaştırılarak yapılması uygun olacaktır.

Konuyla ilgili olarak kaymakamlıklarımız, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarımız bilgilendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz konuyu hassasiyetle takip edecektir.