İzmir İHD Murat Yıldız'ın akıbetini sordu

5 Mart 2023 Saat: 07:06
İzmir İHD Murat Yıldız'ın akıbetini sordu
İZMİR - İHD, İzmir Bornova'da 28 yıl önce ifade vermek için gittiği emniyetten bir daha dönmeyen Murat Yıldız'ın akıbetini sorarak, sorumluların dönemin tüm yetkilileri olduğunu vurguladı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2 hafta da bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde, “Kayıplar vicdandır, sahip çık" ve "Failler belli kayıplar nerede" pankartları açıldı. Yapılan açıklamada, 23 Şubat 1995 tarihinde ifade için emniyete giden ve ardından kaybettirilen Murat Yıldız'ın akibeti soruldu. 
Basın metnini okuyan İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Ahmet Çiçek, 19 yaşındaki Murat Yıldız'ın, bir kafede otururken çıkan tartışmada silahla havaya ateş ederek olay yerinden uzaklaştığı için polis tarafından aranmaya başladığını söyledi. Polislerin “ifadesi alınıp bırakılacak” söylemi üzerine Murat Yıldız'ın annesi ve avukatı ile birlikte İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'ne giderek teslim olduğunu aktaran Çiçek, "Murat eve gelmeyince annesi ‘Oğlum neden serbest bırakılmadı?’ diye emniyete gitti ama aldığı yanıt hiç de inandırıcı değildi.  Polisin anlatımına göre Murat İstanbul’a götürülürken feribottan atlayıp yüzerek kaçmıştı. Hanife Yıldız'ın ‘Kendi isteğiyle teslim olan oğlum niye kaçsın?’ sorusu cevapsız kaldı. Murat’tan bir daha haber alınamadı" dedi. 
YARGILAMADAN SONUÇ ÇIKMADI 
Murat Yıldız’ı kaybeden polisler Tahir Şerbetçi ve Şah İsmail Öztürk'ün Gebze 2’nci Asliye Mahkemesi’nde yargılandığını kaydeden Çiçek, "Beş yıl süren yargılamada Murat Yıldız'ın feribottan atladığını gören tek bir tanık olmamasına rağmen mahkeme sanık polislerin beyanını esas aldı ve polislere yalnızca ‘görevi ihmal ’den günümüz parasıyla 1.18 kuruş para cezası verdi. Aynı mahkeme 2002'de polislerin aldığı para cezasının beş yıl ertelenmesine, 2007 yılında ise davanın bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verdi. Murat Yıldız'ın dosyası Gebze Adliyesi'nde kayboldu. Adliye kayıtlarını inceleyen İHD avukatı Gülseren Yoleri ne dosyaya ne dosyanın imha edildiğine dair bir bilgiye ulaşamadı. Kendisi İzmir Emniyetinde kaybedilen Murat Yıldız'ın dosyası da Gebze Adliyesi'nde kaybedildi" diye belirtti. 
AĞAR SORUMLU 
Murat Yıldız'ın kaybedilmesinden İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'nde görevli Komiser Ramazan Kaya ve polis memurları Şahismail Öztürk ile Tahir Şerbetçi ile birlikte dönemin İzmir Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, İzmir Valisi Kutlu Aktaş, Bornova kaymakamı Yüksel Ayhan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel sorumlu olduğunu ifade eden Çiçek, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Bizler unutmuyoruz, vazgeçmiyoruz Unutmak, işlenen insanlık suçlarının yeniden işleneceği ortamı yaratır. Son yıllarda olduğu gibi yeni kayıplara neden olur" ifadelerinde bulundu. 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız