Kadınlar 8 Mart'ta sokağa çağırdı

6 Mart 2023 Saat: 11:24
Kadınlar 8 Mart'ta sokağa çağırdı
Depremde on binlerce insanı ölüme mahkum eden, kadın katillerini ödüllendiren iktidarın kadın ve çocuk düşmanı politikalarına karşı 8 Mart'ta da sokakta olacaklarını haykıran çok sayıda kadın Kadıköy'de buluştu.

ARZU ÖZKAN


Halkların Demokratik Kongresi(HDK) Kadın Meclisleri, Emekçi Kadınlar'dan (EKA), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi,Sosyalist Kadın Meclisleri'nden (SKM), İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK), Eşitlik ve çok sayıda kadın örgütü, kadınlar acılarını ve öfkelerini isyanlarıyla buluşturacaklarının altını çizdi ve tüm kadınları 8 Mart'ta sokağa çağırdı.

Çok sayıda kadın 5 Mart'ta Kadıköy'de büyük kadın buluşmasında bir araya geldi. Depremde on binlerce insanın ölümüne sebep olan, kadın cinayetlerine ve sömürü düzenine karşı isyanını haykıran kadınlar, ETHA'ya yaptıkları değerlendirmede isyan ve öfkelerini 8 Mart'ta da sokaklara taşıyacaklarını kaydetti. Tüm kadınları sokağa çağırdı.

EROL: SOKAKTA BİRLİKTE MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ

Emekçi Kadınlar'dan (EKA) Delal Erol, kadınlar olarak sadece Kadıköy'de değil Türkiye'nin pek çok yerinde isyanlarıyla alanları doldurduklarını kaydetti. Erol, 8 Mart 1857'de New York'ta dokuma işçisi kadınları katleden sermaye egemenliğiyle bugün depremde enkaz altındaki halka yardım götürmeyen, yardımların ulaşmasını engelleyen, gözaltı ve tutuklamalarla kadınları, devrimcileri, sosyalistleri engellemeye çalışanların aynı egemenliği temsil ettiklerini, aynı sistemin bekası için uğraştıklarını vurguladı.

Erol, şöyle devam etti: "Bizler de diyoruz ki, yaşamın bütün alanlarında, sömürüye, şiddete, tahakküme uğradığımız tüm alanlarda bu biçimlerin tamamını reddediyoruz. Ancak birlikte, yeni ve özgür bir toplumu inşa ederek özgür yaşayacağımız yarınların mücadelesiyle özgürleşebiliriz. İşte bu sebeple 8 Mart 1857'de dokuma işçisi kadınlardan aldığımız mücadeleyi dünyanın her yerinde, ama bugün en çok Türkiye'de, dinci faşist politikalarla katledilen halklara, kadınlara yönelik öfkeyle harmanlıyor, sokakta birlikte mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Yaşasın 8 Mart, yaşasın Dünya Emekçi Kadınlar Günü."

KOÇAK: HER ZAMANKİ GİBİ TAKSİM'DEYİZ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi üyesi Ayfer Koçak, "8 Mart'ta biz yine her zamanki gibi tüm kadınlarla yan yana olacağız, Taksim'de olacağız. Buradayız çünkü kadın dayanışmasının ne kadar değerli olduğunun her gün, her şartta bize hatırlatılan bir zaman içerisinde yaşıyoruz" dedi.

Bu ülkede kadınların yan yana durarak yarattığı gücün karşısında hiçbir şeyin duramayacağının altını çizen Koçak, deprem bölgesine gittiklerinde oradaki kadınların normal şartlarda kadınların karşı karşıya kaldığı yoksullaştırılma halini, sokaklardaki ve evlerindeki güvencesizlik halini çok daha ağır biçimiyle yaşadığını anlattı. 

Koçak, şöyle devam etti: "Çadırlarda, sokaklarda, yoksulluk orada açlığa dönüşmüş durumda. Güvence orada ölümle sınanmaya dönüşmüş durumda. Kadınlar, erkekler, çocuklar, bir bütün halinde oradaki halklar, günlerce enkaz başlarında her saniyesi bir ölüm gibi geçen ama onlarca gün devam eden ölümü bekleme halini yaşamışlar. Ölümle bu kadar yüz yüze kalan, ölümle sınanan insanların hiçbirinin korkusu kalmamış, hele ki kadınların zaten olmayan korkusu tamamen ortadan kalkmış durumda. Yan yana yaralarımızı saracağımızı ve gelecek güzel günleri göreceğimizi düşünüyoruz."

KARA: 8 MART'TA SOKAĞA, İSYANA

Sosyalist Kadın Meclisleri'nden (SKM) Tanya Kara, acıları ve öfkeleriyle Kadıköy'de olduklarını belirtti. Sokaklarda olmaya ve isyanımı büyütmeye devam edeceklerinin altını çizen Kara, şöyle devam etti: "Bu depremin, bu yıkımın altında kalanın devlet olduğunu çok iyi biliyoruz. Halkımızı enkaz altında bırakan, halkımıza bu büyük acıyı yaşatanlara karşı sokaklarda olmaya, kadınların sesi olmaya, kadın özgürlük mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. 8 Mart'ta da alanlardayız. Erkek devlete karşı sokaklarda isyanımızı taşımaya devam edeceğiz. Herkesi 8 Mart'ta sokağa, isyana çağırıyoruz."

(Etha)

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız