Kayı İnşaat işçileri: Haklarımızın peşinde olacağız I Haklarımızı alana kadar direniş sürecek

16 Nisan 2021 Saat: 23:50
Kayı İnşaat işçileri: Haklarımızın peşinde olacağız I Haklarımızı alana kadar direniş sürecek
Kayı İnşaat işçileri polisin engelleme girişimine rağmen bugün görülecek konkordato davası öncesi Kartal Anadolu Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı, "Karar ne olursa olsun, biz haklarımızın peşinde olacağız" diye belirtildi.

İSTANBUL-NET HABER AJANSI

Kayı İnşaat işçileri Kartal Anadolu Adliyesi'nde konkordato davası öncesinde açıklama yapmak istedi. Polis, valilik kararını gerekçe göstererek açıklamayı engelleme girişiminde bulundu. HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, ESP, Dostluk ve Kültür  Derneği'nin de destek verdiği eylemde, girişimlere rağmen işçilerin açıklaması engellenemedi.

Kayı İnşaat'ın Cezayir'deki Bechar Askeri Hastane, Cite Financiere, Oran Askeri Konaklama ve Ouargla Askeri Hastane şantiyelerinde çalışan işçilerin 2 yıllık maaşlarının ödenmediği ortaya çıkmıştı. Patron Coşkun Yılmaz'ın işçileri bir yıldır oyaladığı, işçilerin 28 Aralık 2019'da maaşlarını alamadıkları için Cezayir'de grev yaptığı, dava açtığı, yüzlerce kez patronlarla görüştüğü ancak buna rağmen verilen tek cevabın, “Bekleyin” olduğu ifade edilmişti.

İşçiler bunun üzerine İnşaat-Sen öncülüğünde Coşkun Yılmaz'ın ofisi önünde direnişe başlamış ve haklarının ödenmesini talep etmişti. İşçilerin direnişi üzerine şirket konkordato ilan etmek zorunda kalmıştı. Bu arada patron Coşkun Yılmaz'ın sermayesini Antep Şehir Hastanesi hisselerine yatırdığı ortaya çıkmıştı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Coşkun Yılmaz'ın Antep Şehir Hastanesi hisseleri üzerinden Kayı İnşaat işçilerinin hak edişlerini ödeyeceğini ve konuyu en üst düzeyde takip edeceklerinin sözünü vermişti.

Konkordato sürecinde beklenilen satışlar gerçekleşmeyince işçilerin hakları da ödenmedi. Bugün Kartal Adliyesi'nde görülecek dava ile konkordato süreci devam edecek ya da şirket iflasa gidecek.

İşçiler ise direnişi yeniden İstanbul'a taşıdı. Dün yapılan eylemin ardından bugün de dava öncesi Kartal Anadolu Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Açıklama yok.

Eylemde konuşan İnşaat-Sen üyesi Nurseli Gözüaçık, "Polis, pandemiyi bahane ederek açıklamamızı yapmamızı engellemeye çalıştı. Valilik kararına göre bir ay boyunca eylemler, basın açıklamaları yapılamayacakmış. İşçiler her sabah tıklım tıklım toplu ulaşım araçlarıyla işlerine gidiyorlar. Fabrikalarda, atölyelerde, şantiyelerde işçiler burun buruna çalışıyor. Bu kararlar bir tek işçiler haklarını ararken, biz  fikirlerimizi açıklarken mi işliyor" diye tepki gösterdi.

'HAKLARIMIZIN PEŞİNDE OLACAĞIZ'
Bir ay boyunca İstanbul'da eylemler yaptıklarını söyleyen Gözüaçık, "Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz dedik. Şirket konkordato ilan etti. Bugün dava ile ya iflas kararı ya da konkordatoya devam kararı çıkacak. Ama biz sadece hukuk yolu ile bu sorunun çözülemeyeceğini biliyoruz. Çünkü hukuk, mala mülke ipotek koyan bankaları koruyor. Hukuk, diğer sermaye gruplarını koruyor. Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz, işçilerin hak edişlerini ödemeyip, gidip o paralarla Gaziantep Şehir Hastanesi'ne yatırım yaparken bu bakanlıklar neredeydi? Ticari faaliyetleri adım adım izliyorsunuz. İşçiler Cezayir'de iken grev yaparken de bunu gördünüz. Çözeceğiz dediniz, tek bir adım bile atmadınız. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran Dışişleri komisyonunda söz verdi, bu tutanaklara geçti. Hem de geçtiğimiz Çarşamba günü heyetimizle yaptığımız görüşmede, bu sorunu çözeceklerinin sözünü verdi. Biz artık söz istemiyoruz, somut adım istiyoruz. Bankalar bir adım geriye çekilecek. Karar ne olursa olsun, biz haklarımızın peşinde olacağız" diye kaydetti.

Açıklama yok.

'İLK ÖNCE YASA YAPILMALIDIR'
Gözüaçık "Çözüm bellidir; bunun için yasa yapılmalıdır. İflasta da konkordatoda da ilk önce işçi alacakları ödenecek diyeceksiniz. İşçilerin alın terinin önüne hiçbir bankanın ipoteği konamaz. Siz bu yasayı çıkarmakla mükellefsiniz. Siz o yasayı, tüm işçi sınıfı için çıkaracaksınız. Şirketleri, bankaları, sermaye gruplarını koruma devri kapanacak. İşçiler emek veriyorsa, haklarını da son damlasına kadar alacaklar. Biz sonuna kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Kimse sanmasın ki, işçiler evlerine dönecekler, bir süre sonra da bu konu kapanacak" diye belirtti.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay da Kayı işçilerinin yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek, "Pandemi döneminde iktidar, işsizlere, emekçilere ve yoksullara hiç bir destek vermezken, bu tür sorunlar doğuyor. Bu sorunların tümüne itiraz ediyoruz. Bizlerde bu sorunlar için her alanda mücadele ediyoruz. Bir an önce konuyla ilgili kişilerin harekete geçmesini bekliyoruz" dedi. Kemalbay, baskılara karşı demokrasi güçlerine ortak mücadele çağrısı yaptı. 

Gözüaçık, açıklama sonrası haklı mücadelelerine destek veren HP, ESP ve Dostluk ve Kültür Derneği'ne teşekkür etti.

Bir 2 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 2 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 1 kişi, ayakta ve açık hava görseli olabilir

Bir bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız