Kazdağları’ndaki direnişçilere destek ziyareti yapmak isteyen EGEÇEP’e izin verilmedi

23 Mayıs 2020 Saat: 08:14
Kazdağları’ndaki direnişçilere destek ziyareti yapmak isteyen EGEÇEP’e izin verilmedi
Kazdağları’nda para cezası kesilen doğa savunucularına destek olmak için Çanakkale’ye gitmek isteyen EGEÇEP’in seyahat izni başvurusu İzmir ve Manisa Valilikleri tarafından reddedildi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu‘nun İzmir ve Manisa Valiliğine başvurarak, Kazdağları’ndaki doğa savunucularına destek amacıyla Çanakkale’ye gitmek için seyahat izni reddedildi. Sağlıklı çevrede yaşam hakkına sahip çıkmak için Çanakkale’ye gitmek istediklerini belirten EGEÇEP üyeleri, başvurularının reddedilmesinin tek sebebi olarak COVİD-19 salgınının gösterildiğini belirtti.

Seyahat izni verilmemesine tepki göstermek amacıyla Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen EGEÇEP üyeleri burada bir açıklama gerçekleştirdi. Kazdağları’ndaki yaşam savunucularına kesilen para cezası ile yetinilmeyip fiili bir müdahaleden endişe duyduklarını belirten EGEÇEP Eş Sözcüsü Berna Babaoğlu Ulutaş, şunları ifade etti:

“Son bir ay içerisinde yaptığımız basın açıklamaları ile hem bu endişelerimizi dile getirmiş, hem verilen para cezalarının haksızlığını dile getirmiş, hem de Kazdağları’nda doğayı savunmak için süredir direnen bu yiğit doğa savunucularının yalnız olmadığını kamuoyuna duyurmuştuk. Amacımız, Kazdağları direnişçilerinin yalnız olmadığını, EGEÇEP olarak onların yanında olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak, kamuoyunun dikkatini salgın günlerinde gerçekleştirilen doğa talanına ve Kazdağları’ndaki yağmaya çekmekti” diye konuştu.

“MADEN ŞİRKETLERİNE SERBEST, DOĞA SAVUNUCULARINA YASAK”

Doğayı talan eden maden şirketlerine verilen izinlerin doğa savunucularına yasak olduğunu vurgulayan Ulutaş, “Kazdağları’ndaki doğa direnişçilerine destek amaçlı yaptığımız seyahat başvurularımız, ne yazık ki hem İzmir hem Manisa Valilikleri tarafından reddedilmiştir. Tek gerekçe olarak da COVİD-19 salgını gösterilmiştir. Hem İzmir hem Manisa Valilerini açıklama yapmaya davet ediyoruz. Doğayı talan edenlere verilen seyahat izinleri, bizlere neden verilmemektedir? Doğayı koruma mücadelesi veren yaşam savunucularına da ‘Anayasal’ hakların kullanılabilmesi açısından seyahat izini verilmelidir. Son olarak da 1 Haziran ve 5 Haziran günleri arasında programını daha sonra sizlerle paylaşacağımız, pandemi koşullarına uygun biçimde gerçekleştirilecek ‘Dünya Çevre Günü Etkinlikleri’ yapacağımızı duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız