Kazım Kanoko Ağin: 156 yıl önce yaşatılan bir soykırım, kuşaktan kuşağa dinmeyen bir acı

21 Mayıs 2020 Saat: 07:56
Kazım Kanoko Ağin: 156 yıl önce yaşatılan bir soykırım, kuşaktan kuşağa dinmeyen bir acı
Unutanlar olabilir ancak onların ne tarihini ve ne de yaşadıkları soykırım ve sürgünü unutmaları sözkonusu olamaz. Dünyanın neresinde olursa olsun, sokaktan evin içine kadar bu acıyı, zulmü lanetlemeyi sürdürüyorlar.

KAZIM KANOKO AĞIN

(Çerkes Araştırmacı)


Dünya genelinde yaşayan Çerkesler, 21 Mayıs gününü Çerkes soykırımının yıl dönümü olarak anıyor! 21 Mayıs 1864 yılı Kafkas halklarının Çarlık Rusya tarafından sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihidir. Büyük çoğunluğu açlık ve susuzluktan ölen Çerkesler tarafından sürgünün 156. yılında unutulmadı.

Çerkes halkları K.Kafkasya’nın otantik halklarından olup 12 ayrı boydan oluşmaktadir.

Rus Çarlığı’nın ‘Rus Milletinin varlığının devamının sıcak sulara açılması gerektiğinin devlet stratetijisi haline gelmesi ile birlikte K.Kafkasya’daki Çerkeslerin yurtlarında alınıp Rusların gösterdikleri alanlara yerleştirilmesi fikrine karşı çıkan Çerkes halkları ve Rus Çarlığı ile eşit olmaya savaşlar başlamış olup 1854-1864 yılları arasında tam 100 yıl sürecek olan bir savaş başladı.

Bu arada Osmanlı ile Rus Çarlığı Kafkasya’yı paylaşamadıkları için savaştılar ve Osmanlı'nın yenilmesiyle biten bu savaş sonucunda Ruslar ile Osmanlı arasında yapılan anlaşma ile Çerkeslerin bir milyon beşyüz bin kadarı açlık ve ölümler ile birlikte Osmanlı topraklarına diğerleri çeşitli 54 ülkeye Ruslar tarafından sürgüne gönderildi.

Tarihte eşine az raslanacak bu soykırım, Çerkesleri aç bırakmak, köylerini ateşe vermek, salgın hastalık(veba ve çiçek has.)yaymak, sömürgeleştirmek şeklinde sürdü. Aslen Pagan inancına sahip olan Çerkesler bir yanda Rusların Hiristiyanlaştırması  diğer yandan Osmanlı'nın Sunni-İslamlaştırması baskıları altında kaldı.

Bugün vatanlarından koparılmış milyonlarca Çerkes diasporada yaşamasına rağmen çok az miktarda bir Çerkes topluluğu ana vatanları olan Kuzey Kafkasya da yaşamaktadır.

Çerkes Soykırımı belgeseli: 1864 Değişen Dünyada Çerkesler ...

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız