KESK'li kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz

24 Temmuz 2022 Saat: 09:29
KESK'li kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz
Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının feshedilmesi talebini reddetmesine ilişkin bir tepki de İzmir'den geldi. KESK üyesi kadınlar, "Kararını tanımıyoruz" dedi.

ERKAN SOYLU


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Kadın Meclisi, Alsancak'ta eylem yaptı, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi ile ilgili verdiği kararı tanımadığını açıkladı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan eylemde "Kararınızı tanımıyoruz, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" pankartı ve "Vardık, varız, varolacağız", "Kadın cinayetleri politiktir", "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" yazılı dövizler taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen üyesi Sabiha Metin, Danıştay'ın ret kararını tanımadıklarını vurguladı, "İstanbul Sözleşmesi bizimdir" dedi.

KESK olarak Danıştay'a açtıkları davalarda kararnamenin yaşam hakkı ihlali sonucunu doğurabileceği için yürütmenin durdurulmasını talep ettiklerini hatırlatan Metin, açılan tüm davalarda yürütmenin durdurulması talebinin reddedildiğini belirtti. Kararın iktidar tarafından gerçekleştirilen kadın düşmanı hamlenin parçası olduğuna işaret eden Metin, "Bu kararla Danıştay, tek adam iktidarının meclisi devre dışı bırakarak istediği her kararı alabileceğini, istediği her uluslararası sözleşmeden kafasına göre çekilebileceğini göstermiştir. Bu nedenlerle bu kararın, kadınlar nezdinde, toplum nezdinde hiçbir meşruiyeti yoktur ve kabul edilmesi mümkün değildir" dedi.

Sözleşmeden imzanın çekilmesinin ardından AKP'nin kadın düşmanı politikalarını güçlendirmek için kadın kazanımlarına dönük saldırılarını ve kadın düşmanı politikalarını devam ettirdiğine işaret eden Metin, bu süreçte nafaka yasası düzenlemesi yapıldığını söyledi. Diyanet, tarikat, cemaatler, Memur-Sen ve bazı yandaş örgütler aracılığıyla saldırıların artarak devam ettiğini kaydeden Metin, Danıştay kararının hukuki değil siyasi olduğunu söyledi.

Kararın altında imzası bulunanların kadın cinayetleri, kadınlar ve LGBTİ+'lara karşı işlenen şiddet suçları ve tek adam rejiminin topluma dayattığı her türlü hak gasbından sorumlu olduğunu vurgulayan Metin, "KESK'li kadınlar olarak cinsiyeti, cinsel kimliği ve cinsel yönelimi nedeniyle kimsenin ayrımcı uygulamalara maruz kalmadığı eşit ve özgür bir yaşamı savunmaktan, kadınların mücadele ile elde ettiği kazanımlara sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi kadınların şiddete, tacize, tecavüze karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesinin en somut kazanımıdır. 'İstanbul Sözleşmesi bizim' diyen tüm kadınların beyan ve iradelerine rağmen İstanbul Sözleşmesinin tek adam kararıyla feshi ve Danıştay 10. Dairesinin verdiği hukuksuz ret kararı biz kadınlar açısından yok hükmündedir" dedi.

KESK olarak Danıştay 10. Dairesi'nin kararını temyize, Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını belirten Metin, "Aynı zamanda sokakları, meydanları, işyerlerini terk etmeyerek mücadele ile kazandığımız haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediğimizi dile getirmeye devam edeceğiz" diye vurguladı.

Kadınlar eylemde sık sık, "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Jin jiyan azadi", "Kadın yaşam özgürlük" sloganlarını attı.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız