Küba Komünist Partisi'nin 8. Kongresi: Castro görevi devrediyor

17 Nisan 2021 Saat: 19:26
Küba Komünist Partisi'nin 8. Kongresi: Castro görevi devrediyor
Küba Komünist Partisi Merkez Komite Birinci Sekreteri Raúl Castro görevini devredecek. Bugün toplanan Kongrede Castro'nun yerine Miguel Díaz-Canel'in seçilmesi bekleniyor.

Küba Komünist Partisi'nin bugün başlayan 8. Kongresi'nde Raúl Castro'nun Merkez Komite Birinci Sekreterliği'ni Miguel Diaz Canel'e devretmesi bekleniyor.

Raúl Castro, Küba Komünist Partisi'nin 2011'deki 6. Kongresi'nde Merkez Komite Birinci Sekreterliği görevini devralmıştı. Küba için birçok açıdan özel bir dönemin başladığı, uzun vadeli ekonomik ve toplumsal adımların planlandığı bir görev devri söz konusuydu. Bu kongre, Küba halkının Başkumandanı Fidel'in de, parti Merkez Komitesi'nden ayrılırken topluma önemli bir mesaj verdiği bir kongre olmuş, Fidel devlette ve partide önemli yönetici rollerde bulunan kadroların arka arkaya iki beş yıllık dönem boyunca görevde kalmasını telkin etmişti.

Fidel'in hayattayken katıldığı son kongre, 16-19 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen 7. Kongre olmuştu. Fiziksel olarak bu dünyadan ayrılırken, Küba'nın inşasındaki temel değerleri, çalışkanlık, kolektivite, örgütlülük ve disiplin gibi değerleri partisine ve ülkesine miras bırakmıştı. 7. Kongre, 2030'a kadar olan dönemi kapsayan ulusal ekonomik planları konu edinmişti. Yani bugün gözlemekte olduğumuz tüm düzenlemelerin temelleri bundan yıllar önce atılmıştı, Raúl'un ifadesiyle, Küba halkı hiçbir zaman "şok terapi"leri ile karşılaşmadı.

8. Kongre, Küba tarihinde yeni bir kilometre taşı olacak. Devrimi yapan kuşaktan olan isimlerin, görevlerini genç kuşaktan isimlere devretmesi bekleniyor. Devrimin altmış yılı geride bırakan tarihinin en önemli liderlerinden Raúl Castro da, Birinci Sekreterlik görevini, planlandığı gibi devredecek. 2018'de Başkanlığı Raúl'den devralan Miguel Diaz Canel'in, bu görevi omuzlaması bekleniyor.

RAUL CASTRO KİMDİR?
Eski Küba Devlet Başkanı ve Küba Komünist Partisi Genel Sekreteri Fidel Castro'nun kardeşi olan Raúl Castro, Che Guevara ile Fidel Castro'yu tanıştıran kişidir. Küba direnişinde büyük rol almıştır.

3 Haziran 1931'de Kübalı bir anne ve İspanyol bir babadan doğan Raúl, gençliğini politik olarak oldukça aktif geçirdi. Kolejde, Sosyal Bilimler üzerine öğrenim gören Raúl, daha sonra Küba Komünist Partisi'nin bir kolu olan 'Sosyalist Gençlik'e katıldı. Mart 1952'de, eski Başkan Fulgencio Batista hükümeti devirip başa geçtiğinde, Raúl, Fidel ile birlikte bu dikta rejimini devirmek üzere bir yeraltı hükümeti kurulması çalışmalarında bulundu.

Raúl, 1953'de Batista hükümetini devirme girişiminde ve Küba Moncada Askeri kışlalarına yapılan saldırılarda Che Guevera ile birlikte önemli rol oynadı. Hükümeti devirme girişimden sonra, 22 ay hapiste kalan Raúl, 2 Aralık 1956'da Meksika'da, hükümet karşıtlarıyla bir araya gelerek 'Granma' adlı gemiyle Küba'ya geri döndü. Raúl'ün daha sonra Fidel'in 26 Temmuz hareketine katılacak olan Che Guevera'yı devrim hareketine kazandırdığı söyleniyor. Batista hükümeti Ocak 1959'da düştüğünde, Raúl, ordunun başkanı ve ülkenin başındaki ikinci isimdi. İlk görevi ise Batista'ya bağlı askerlerin idam edilmesiydi.

Raúl, Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri'ni (FAR) karmaşık bir kurum olarak şekillendirdi, ki kurumun temel amacı, potansiyel ABD işgaline karşı siper görevi görmekti. Küba Devrimi sürecinde Che Guevera ve ağabeyi Fidel Castro ile beraber 'comandante' unvanına sahip 3 kişiden biri olan Raúl Castro, Küba'daki 5 kahramandan biri olarak tanınıyor.

Devrimin 1 Ocak 1959'daki zaferinden sonra Oriente vilayeti askeri komutanlığına atanan Raúl Castro, daha sonra Ekim 1959'da kurulan Devrimci Silahlı Kuvvetler Bakanlığı'nın başına getirildi ve bugüne kadar bu görevde kaldı. Birleşik Devrimci Örgütler'in ve Küba Sosyalist Devrimi Birleşik Partisi'nin ulusal liderliğine üye olan Raúl Castro, daha sonra Ekim 1965 yılında kurulan Küba Komünist Partisi'nin merkez komite üyesi ve ikinci sekreteri oldu. Halk İktidarı Ulusal Meclisi'nin kurulduğu 1976 yılından itibaren milletvekili olan Raúl Castro, aynı yıl Devlet Konseyi ve Bakanlar Kurulu Birinci Devlet Başkan Yardımcısı seçildi.

15 Kasım 1976'da ülkenin en yüksek rütbeli generali olan Raúl Castro, İsyan Ordusu komutanlığına getirilmesinin 40'ıncı yıl dönümünde, 27 Şubat 1998'de Çin Halk Cumhuriyeti Kahramanı Ödülü'ne ve birinci dereceden Maximo Gomez nişanına layık görüldü. Söz konusu madalyalar, kendisine üstün devrimci kariyeri ve fedakarlığı nedeniyle verildi. 

Ağabeyi Fidel Castro, 31 Temmuz 2006 tarihinde mide ve bağırsak yolundan ameliyat olduğunda yetkilerini geçici olarak kardeşine devretmişti. 24 Şubat 2008 tarihine kadar bu görevini vekaleten sürdürdü. Bu tarihten itibaren de asaleten Küba Devlet Başkanı ve Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri olarak görev yapmıştı.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız