Mimarlar Odası: Baransel Kışlası ranta değil halka açılsın

29 Temmuz 2022 Saat: 23:37
Mimarlar Odası: Baransel Kışlası ranta değil halka açılsın
Mimarlar Odası, askeri kışlaların imara açılmasına tepki gösterdi. Baransel Kışlası'nın halka açık yeşil olan olması talebiyle yapılan eylemde, "Askeri alanlar ranta değil halka açılsın" denildi.

15 Temmuz sonrası askeri alanların şehir dışına çıkarılma kararının ardından, askeri kışlalar imara açılmaya başladı. İmara açılan son kışlalardan biri olan İstanbul Maltepe'deki Baransel Kışlası'nın, halka açık yeşil alan olması için Mimarlar Odası Anadolu 2. Büyükkent Bölge Temsilciliği, Beşçeşmeler Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Askeri alanlar ranta değil halka açılsın" denildi.

Eylemde, "Kamu alanlarının yağmalanmasına hayır. Askeri alanlar ranta değil, halka açılsın" pankartı ve "Kamu alanları halkındır", "Gezi hatırlayın bizi", "Mücella'ya, Tayfun'a, Can'a sözümüz var" yazılı dövizler taşındı.

'MEGA PROJELER YAŞAM ALANLARINI TAHRİP EDİYOR'
Basın açıklamasını TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Aysel Durgun okudu. Kamu arazilerine dönük özelleştirme politikalarının arttığını belirten Durgun, "Son 20 yılda 3. köprü, 3. havalimanı, şehir hastaneleri, Kanal İstanbul gibi mega projeler, İstanbul'un üretim, istihdam ve barınma dahil hiçbir sorununa çözüm olmayıp, yaşam alanlarında geri dönülmez tahribatlar yaratmıştır" dedi.

15 Temmuz'un ardından kentin dışına taşınan askeri arazilerin ranta ve yapılaşmaya açıldığını kaydeden Dursun, askeri arazilerin önce konut ve ticaret alanına dönüştürüldüğünü, ardından da üzerlerine milyarlarca liralık projeler inşa edilerek bir rant kapısı haline getirildiğini söyledi.

'MALTEPE DAHA FAZLA NÜFUSU KALDIRAMAZ'
Bu politikanın son örneğinin Maltepe Baransel Kışlası olduğuna dikkat çeken Dursun, bir kısmı orman alanı, yaklaşık 11 milyon metrekare olan askeri alan üzerine ticaret, konut, özel okul ve özel sosyal kültürel alan yapılmak üzere askıya çıkarıldığını söyledi.

Kentsel ve bölgesel dinamikleri değiştirici nitelikte büyüklükteki bir alanın bölgeye getireceği ilave nüfusun minimum 15 bin kişi olabileceği uyarısı yapan Dursun, "İstanbul'un en yoğun ilçelerinden biri olan Maltepe'nin daha fazla nüfus yoğunluğuna, daha fazla betona, daha fazla özel okula değil, halka açık yeşil alanlara ihtiyacı vardır" dedi.

'PARÇA PARÇA YAPILAŞMAYA AÇILACAK'

Geneli orman olan ve doğal hayatı da barındıran kışlanın, planlama ilkelerine aykırı olarak parça parça yapılaşmaya açılacağına dikkat çekerek bunu kabul etmediklerini belirten Dursun, "Bölgede tek yeşil alan olarak kalan kışlanın mevcut halinin korunarak bölge halkının kullanımına açılması talebi ile, tüm kent dayanışmalarını, ekoloji mücadelesi yürüten örgütleri, yaşam hakkı savunucularını mücadelemizi ortaklaştırmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Bölgede çevre ve doğanın korunması ile ilgili çalışmaların öncülerinden Ali Kemal İpek de, Maltepeliler olarak doğanın tahribini asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Açıklama "Rant için değil, halk için proje", "Birleşe, birleşe kazanacağız" sloganları atılarak bitirildi.

Bir 2 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 10 kişi, ayakta duran insanlar, ayakkabı ve açık hava görseli olabilir

Bir 7 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 10 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve kalabalık görseli olabilir

Bir 8 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız