MKGP: Kadın gazeteciler boyun eğmedi, eğmeyecek

25 Kasım 2022 Saat: 11:17
MKGP: Kadın gazeteciler boyun eğmedi, eğmeyecek
MKGP, ağustos, kadın gazetecilere dönük 3 aylık hak ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylaşarak, 3 ayda 6 kadın gazetecinin tutuklandığına, onlarca kadın gazetecinin ise gözaltı ve işkenceye uğradığına dikkat çekti.

İktidarın tüm saldırılarına karşı alanları terk etmeyeceklerini dile getiren kadın gazeteciler, özgür basın geleneğinde ısrarcı olduklarının altını çizdi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü öncesi kadın gazetecilere dönük 3 aylık (ağustos, eylül, ekim) hak ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Taksim’de bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde düzenlenen basın toplantısına çok sayıda kadın özgür basın emekçisi katıldı.

Basın açıklamasının Türkçesini Nezahat Doğan ve Hayam Bulut, Kürtçesini ise Durket Süren okudu. 2015’ten bu yana gazetecilerin her türlü baskı, şiddet, kapatma, gözaltı ve tutuklama saldırısına karşı özgür basın geleneğini sürdürdüğünü kaydeden Doğan, AKP-MHP iktidarının özellikle de özgür Kürt basınını hedef aldığını vurguladı. Son dönemde bu hedef almanın giderek şiddetlendiğine, kadın gazetecilere dönük gözaltı, işkence, cinsel saldırı ve tutuklama saldırılarına işaret eden Doğan, 16 Haziran’da Diyarbakır’da tutuklanan 4’ü kadın 16 gazetecinin ise halen iddianamesinin hazırlanmadığını hatırlattı. 29 Ekim’de ise 5’i kadın 9 özgür basın emekçisinin tutuklandığını dile getiren Doğan, gazetecilerin tutuklanma gerekçelerinin yaptıkları haberler olduğunu vurguladı.

Doğan, "Son altı ayda tutuklanan 26 gazetecinin 10’u kadın gazeteci. Bu rakam bizlere iktidar ve medyasının diline karşı mücadele eden kadın gazetecilerin hedefte olduğunu da gösteriyor" ifadelerini kullandı. Doğan, her dönem gazetecilere dönük saldırı ve hak ihlallerini raporlaştırdıklarının ancak bu rapordaki verilerin ulaşılabilen veriler olduğunun, basına yansımayan, bilgi sahibi olamadıkları pek çok hak ihlali ve saldırının da olduğunun altını çizdi. Doğan, kadın gazeteciler olarak asla alanlardan vazgeçmeyeceklerini, iktidarın saldırılarına boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

3 aylık hak ihlallerini kamuoyuyla paylaşan Hayam Bulut, ağustos, eylül ve ekim aylarında 20 kadın gazetecinin şiddete uğradığını, 18 kadın gazetecinin gözaltına alındığını, 6 kadın gazetecinin tutuklandığını, 12 kadın gazetecinin haber takibi yaparken engellendiğini, 4 kadın gazetecinin fişlendiğini, 12 gazetecinin ise gözaltında kötü muamele gördüğünü aktardı.

3 ayda 7 kadın gazeteci hakkında dava açıldığını belirten Bulut, 26 kadın gazetecinin ise yargılanmasına devam edildiğini söyledi. "Ekim sonu itibariyle tutuklu kadın gazeteci sayısı 17 oldu. Tutuklamalar ile sahadan koparamadıkları kadın gazetecileri işkence yöntemi ile yıldırmaya çalışanlara buradan bir kez daha sesleniyoruz: Kadın gazeteciler bugüne kadar sizlere boyun eğmedi ve eğmeyecek" diyen Bulut, ekim ayında kadın gazeteci, yazar ve akademisyen Nagihan Akarsel’in Süleymaniye’de suikastle katledildiğine dikkat çekti.

Ekim ayında sansür yasasının da meclisten geçtiğini hatırlatan Bulut, bu ay içerisinde tutuklanan 6 kadın gazetecinin de gözaltı ve tutuklama süreci boyunca işkence ve kötü muameleye maruz kaldığının altını çizdi. Bulut, şöyle devam etti: "Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak her alanda bütün gazetecilerin özgür şekilde gazetecilik mesleklerini icra etmelerini sağlayacak bir zeminin sağlanmasını ve tutuklanan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Haber yapmak suç değildir, özgür basın ve kadın haberciliği susturulamaz."
Ekim ayı itibariyle tutsak kadın gazetecilerin listesi ise şu şekilde:
Berivan Altan-Mezopotamya Ajansı Muhabiri
Ceylan Şahinli-Mezopotamya Ajansı Muhabiri
Derya Ren-JINNEWS Muhabiri
Dilan Oynaş-Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı
Diren Yurtsever-Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü
Elif Ersoy-Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu
Elif Üngür-Program sunucusu
Habibe Eren-JİNNEWS muhabiri
Hatice Duman-Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
Neşe Toprak-Program sunucusu
Özden Kınık-TRT çalışanı
Özlem Seyhan-Gazeteci
Öznur Değer-JİNNEWS muhabiri
Remziye Temel-Muhasebeci
Safiye Alagaş-JİNNEWS Müdürü
Sibel Mustafaoglu-Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı
Tülay Canpolat-Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız