Novares işçileri greve çıktı

23 Eylül 2020 Saat: 08:09
Novares işçileri greve çıktı
Gebze'deki Novares fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinde patronun düşük zam teklifini kabul etmeyen işçiler greve çıktı.

Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Novares'teki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yılın başında başladı. Pandemi sürecinin de etkisiyle uzayan sözleşme sürecinde son gelinen noktada işçiler 1125 lira seyyanen zam isterken patron 650 lira teklif etti. Düşük ücreti kabul etmeyen işçiler greve çıktı.

PETROL-İŞ GENEL BAŞKANI: DİLERİZ FRARSA GÖRÜŞMESİ OLUMLU SONUÇLANIR
Greve ilişkin Gebze Haber'e konuşan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz "1 0cak 2020-31 Aralık 2021 tarihlerini kapsayacak toplu iş sözleşmesinin müzakere süreci maalesef anlaşmazlıkla sonuçlandı. Ücret ve 3'lü pakette anlaşmazlık var. Amacımız grev değil ama grev haklar için araçtır. An itibariyle bizim istediğimiz ücretle işverenin teklif ettiği ücret arasındaki fark 2000 TL'ye kadar indi. Bunun yüzdelik karşılığı da yüzde 5'tir. Sosyal pakette ise anlaşmazlık giderildi. Sorun çözüldü. Dün akşam Petrol İş Sendikası genel merkezindeki toplantı sabaha karşı 04.00'da sonuçlandı, yine anlaşamadık ve bu sabah 09.00 itibariyle greve çıkacağımızı kesinleştirdik. Ancak görüşmeye saat farkı dolayısıyla Novares'in Fransa'daki merkezi dahil olmamıştı. An itibariyle ben ve genel merkezden arkadaşlarım Novares'te sendika temsilciğinde beklemedeyiz. Novares'in buradaki yönetimi Fransa ile görüşmelerini Novares çalışanları bahçede bekliyor. Pratikte üretim durdu ama grev tam anlamıyla fiilen başlamadı. Dileriz Fransa görüşmesi olumlu sonuçlanır ve üretime geçeriz. Öte yandan ücret kademelerinde de iyileştirme yapılacak, bunda da yüzde 2.8'lik bir fark, dileriz bu da çözüme kavuşacaktır" dedi.

İŞYERİ TEMSİLCİSİ: 9 AYDIR ÇOK FEDEKARLIK ETTİK
İşçilerle oluşturdukları işyeri komitesi sözleşme taslağını hazırladıklarını belirten Novares İşyeri Baştemsilcisi Sinan Karataş, Evrensel'e yaptığı açıklamada "Taslaktaki taleplerimiz masada konuşuldu. Pandemi sürecinin etkisiyle 9 aydır konuşuluyor. Biz 9 aylık süre içerisinde çokça fedakarlık yaptık. Bizim bu fedakarlığımıza karşı işverenimiz her defasında kendini gerçi çekti, bir adım bile atmaktan imtina etti. Gelinen noktada tümü ücretle ilgili ve hepsi birbiriyle ilişkili olan 7 tane maddemiz kaldı. İşveren hepsini seyyanen zamma kilitlemek istedi. Taslak hazırlanırken bizim seyyanen zam talebimiz 1250 liraydı. Önceki gün yaptığımız görüşmelerde bizim en son geldiğimiz nokta 1125 lira oldu. Onlar da 400 lira ile başladıkları teklifi en son 650 liraya çıkardılar. Sürecin kilitlenmesiyle grevimizi başlattık. Grevimiz işçi sınıfına hayırlı olsun" diye belirtti.

Kaynak:Etha

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız