Saygılı: İş cinayetlerinden patronlar ve iktidar sorumlu

17 Eylül 2021 Saat: 10:04
Saygılı: İş cinayetlerinden patronlar ve iktidar sorumlu
İzmir, Aliağa Demokrasi Platformu, Demokrasi Meydanı'nda iş cinayetleriyle ilgili eylem ve açıklama yaptı.

İZMİR


Açıklamada konuşan  DİSK/ Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Saygılı, Aliağa Gemi Söküm tesislerinde iki işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, iktidarın 'fıtrat' diye tanımladığı iş cinayetlerine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

FİTRAT DEĞİL, DÜPEDÜZ CİNAYET!

İş cinayetlerinin 'fıtrat' olarak değerlendirilmesinin vahşi kapitalizmi ve savunucularını cesaretlendirdiğini  vurgulayan Saygılı, Türkiye'nin iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada olduğuna,iş cinayetlerinin patronların kar hırsı nedeniyle yaşandığına dikkat çekti.

AŞ, İŞ VE YAŞAM HAKKIMIZI KORUYACAĞIZ

Saygılı konuşmasında,"İş cinayetleri, sorumsuzluk, görevi ihmal gibi nedenlerle o kadar çok insanın yaşamı çalınıyor ki yüreklerimiz nasır bağlıyor; 'unutursak yüreğimiz kurusun' dediğimiz yüreklerimiz. Hangisini sayalım;  Soma’da, Çorlu'da, Hendek'te, Ostim'de, Karadon'da, Kozlu'da, Ermenek'te ve daha birçok yerde ihmal ve sorumsuzluk cinayetleri. Yaşadığımız tüm bu olumsuzluklara rağmen yurdun değişik yerlerindeki duyarlı insanlar gibi Aliağa'dan haykırıyoruz aş, iş ve yaşam hakkımızı koruyacağız." dedi.

ADALET AÇISINDAN ENDİŞELİYİZ

Tüm katliam gibi iş cinayetlerine rağmen adaletli bir hukuk sistemi olmadığına da vurgu yapan Saygılı, "On yıllardır yaşadığımız, gördüğümüz, okuduğumuz örnekler var, yönetenlere, hatta onların piyonlarına bir şey olmadığı, cezasızlığın kural olduğu yönünde. Ama biz emekçiler bu aymazlığın takipçisi olacağımızı belirterek tüm sorumluları göreve davet ediyoruz. Adalet açısından endişeliyiz, tanık olduklarımız nedeniyle öfkeliyiz" şeklinde konuştu.

ÖNLEM ALMAYAN VE HESAP SORMAYANLARDA SUÇ ORTAĞI

Ağustos ayında 174, bu yıl içinde de 1496 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini  belirten Saygılı, iş cinayetlerine neden olan patronların aynı işi yapmaya devam etmesine tepki gösterdi. Saygılı, "İşte tamda bu nedenle bakanlıklardan, işyerindeki işçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu olanlara kadar her aşamada bulunanlar görev ve yetki durumu oranında suçludur, suç ortağıdır" dedi.

PATRON KAZANSIN, OY DEVŞİRSİN

Limter-İş Genel Başkanı Saygılı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zonguldak'ta 30 madencinin ölümünü 'güzel öldüler' diye tanımlayan, Soma'da 301 kişinin ölümünü 'fıtrat' olarak açıklayan, bu konudaki tüm uyarıları sermaye düşmanlığı, iktidar karşıtlığı olarak suçlayan zihniyetin bize reva gördüğü şey; üretim/para/iktidar karşılığında ölümdür. Yoksa bir bakanın 'Türkiye'nin en güvenli ocağı' dediği yerde 6 ay geçmeden 301 işçinin ölmesi nasıl açıklanabilir? Patron kazansın, çıkardığı kömürü devlete satsın, iktidar yoksullara dağıtarak oy devşirsin".

Açıklama yok.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

Çevre katliamlarını, orman yangınlarını, insan ölümlerini istatistik Verilere  indirgeyen ve duyarlılığı körelten kapitalist düzene karşı emekçi  sınıfların demokrasi, özgürlük, eşitlik, adalet talepleriyle buluşturmak gerektiğine dikkat çeken Saygılı, iş cinayetlerine karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız