Sosyalist gençlik önderlerinden Taylan Özgür katledilişinin 51 yılında her yerde anılıyor!

23 Eylül 2020 Saat: 11:17
Sosyalist gençlik önderlerinden Taylan Özgür katledilişinin 51 yılında her yerde anılıyor!
Bundan 51 yıl önce İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği seçimleri için geldiği Beyazıt'ta arkadan açılan ateşle öldürüldüğünde 21 yaşında olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Taylan Özgür her tarafta anılıyor.

Sosyalist gençlik önderlerinden Taylan Özgür, 23 Şubat 1948'de doğdu. Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra ODTÜ'ye girdi ve gençlik hareketlerine katılmaya başladı. ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü ve ODTÜ Öğrenci Birliği Denetleme Kurulu üyesiydi.

ABD'nin Ankara büyükelçisi Robert Komer'in arabasının yakıldığı 6 Ocak 1969 tarihli eyleme katılanlardan birisiydi. Eylemden sonra tutuklanan 13 öğrenci arasındaydı ve iki ay kadar tutuklu kaldıktan sonra 12 Mart 1969'da tahliye edildi. 23 Eylül 1969'da İstanbul Üniversitesi'nde katıldığı Öğrenci Birliği Kongresi sırasında Beyazıt Meydanı'nda arkadaş vurularak katledildi.

Ankara'da 25 Eylül 1969'da düzenlenen cenaze törenine 5.000 kadar öğrenci katıldı. Bir gece önce ODTÜ'de kaldığı öğrenci yurdunun bahçesinde hazırlanan katafalkta tutulan naaşı başında öğrenciler nöbet tuttu.

ODTÜ Öğrenci Birliği'nin Taylan Özgür'ün ODTÜ kampüsünde gömülmesi talebi rektörlük tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine 25 Eylül sabahı cenazesi Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen

ve altı saat süren törenden sonra Cebeci Asri Mezarlığı'na gömüldü.

Anne Necla Özgür,  Beyazıt meydanında vurulan oğlu Taylan Özgür için  2009 yılında verdiği bir gazete ilanında yazdıkları her şeyi özetlemeye yetiyor:

İnsanı, ülkeni, güzeli sevdiğin için doğrudan, halktan, haklıdan yana başkaldıran bir yüreğe sahip olduğun için kokuşmuş düzeni sarsacak bir başkaldırının gençlik içinde filizlenip örgütleyen ülkeye yayılmasından korktukları için; Taylan Özgür bundan tam kırk yıl önce ilk tetiği Beyazıt Meydanında sana çektiler, seni sırtından kurşunladılar.

Kırk yıl içinde aynı nedenle kaç güzel, kaç yiğit insan daha faili meçhul ya da katili bilinen cinayetlerin kurbanı oldu, tam bilemiyoruz.

Ancak haklı ile haksızın, doğru ile yanlışın savaşları hiç bitmeyecek.

Haklıların, doğrudan yana savaşan yiğitlerin öldürülmesi, hakkı, doğruyu ortadan kaldırmayacak,

Bedeli çok ağır da olsa sonunda hep hak ve doğru, insanlık geçerli olacak.

Seni sevgi, özlem ve onurla kucaklıyoruz.

 

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız