SYKP'den zamlara karşı eylem: Krizin faturasını ödemeyeceğiz

23 Ocak 2022 Saat: 11:15
SYKP'den zamlara karşı eylem: Krizin faturasını ödemeyeceğiz
Elektrik, doğalgaz ve kira fiyatlarına yapılan fahiş zamlara tepki gösteren SYKP üyeleri birçok kentte eylemler yaptı, "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz. Elektrik ve doğalgaz zamları geri çekilsin" dedi.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) elektrik, doğalgaz ve kira fiyatlarına yapılan fahiş zamlara tepki gösterdi. Birçok kentte yapılan eylemlerde, "Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz" denildi. Açıklamalarda, "Kapitalizmin genel kriziyle saray iktidarının keyfi, akıldışı ve beceriksiz politikalarının birleşmesi, emekçiler ve yoksullar için hayatı çekilmez, dayanılmaz hale getirdi" denildi.

'SARAY ISINDIKÇA BİZ SOĞUKTA KALIYORUZ'
SYKP İstanbul İl Örgütünün Kadıköy Süreyya Operası önünde yaptığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'de katıldı.

Eylemde ilk olarak SYKP İstanbul İl Eşbaşkanları Gürşenay Dalveren ve Roni Gören söz aldı. Dalveren, zamların ardından oluşan ekmek kuyruklarına, ödenemeyen faturalar nedeniyle kesilen elektrik, su ve doğalgazlara dikkat çekti.

Roni Gören ise, sarayın yıllık elektrik faturasının 20 milyon lira olduğunu hatırlattı, "Bu 60 bin hanenin yıllık elektrik gideri demek. Yani sarayda ışıklar yandıkça, saray ısınmaya devam ettikçe, biz karanlıkta ve soğukta kalmaya mahkum oluyoruz. Saray yüzlerce kişilik davetlerde envaiçeşit yemekleri, sofralarında barındırırken bizim çorbamız kaynamıyor. Saray lüks araçlara, uçaklara yatlara, katlara binerken biz ulaşıma verecek para bulamıyoruz" dedi.

'DÜZENİNİZİ YIKACAĞIZ'
Sokak sokak mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Gören, "Bu düzene 'böyle gitmez' demeye devam edeceğiz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Sizin düzeninizi yıkacağız. Kardeşlik, adalet içinde kimsenin kimseyi ezmediği, kimsenin sömürülmediği bir dünyayı kurana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

'KADIN EMEĞİ SÖMÜRÜSÜ ARTTI'
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de milyonların açlık, yoksulluk ve işsizlikle karşı karşıya olduğu bir süreçten geçildiğini belirterek, iktidar cephesinden yapılan "tasarruf edin", "lokmalarınızı azaltın" şeklindeki açıklamaları hatırlattı. Gülüm, "Tasarrufu bilmeyenler saraylarda yaşayanlar bir eli yağda bir eli balda olanlar halka tasarrufu öğretmeye çalışıyor. Oysa bugün biz evlerimizde kombileri yakmıyoruz. Elektriği neredeyse hiç kullanmamaya başladık. Kadınlar, elektrik masrafı olmasın diye elektrikli aletlerini, çamaşır makinelerini, bulaşık makinelerini kullanmamaya başladılar. Dolayısıyla görünmeyen kadın emeğimiz çok daha fazla sömürülmeye açık hale geldi" diye konuştu.

Açıklamayı okuyan SYKP İstanbul İl yöneticisi Ezgi Çetinkaya, kapitalizmin genel kriziyle saray iktidarının keyfi, akıldışı politikalarının birleştiğini ve yoksul halkın yaşamının çekilmez hale geldiğini vurguladı.

Elektrik, doğalgaz ve benzine yapılan zamları hatırlatan Çetinkaya, "Bu kalemlerde yapılan her zammın, bütün tüketim mallarında ek zamlara yol açacağını, yoksulluk ve yoksunluğumuzu derinleştireceğini hepimiz biliyoruz" dedi.

Eylem faturaların yakılmasıyla sona erdi.

'ASGARİ ÜCRET FATURALARLA UÇUP GİTTİ'
SYKP Hatay İl Örgütü de Defne Armutlu Enerjisa önünde eylem yaptı.

Açıklamayı okuyan SYKP Hatay İl Eşbaşkanı Mehmet Çelik, 4 kişilik ailenin elektrik faturasının 350-400 liraya, doğalgaz faturasının kış aylarında 500-700 liraya yükseldiğine işaret etti. Kira, su, telefon-internet faturalarıyla asgari ücretin tamamına yakınının ceplerinin uçup gittiğini söyleyen Çelik, "Peki, karnımızı nasıl doyuracağız? Çocuklarımızın üst-baş, okul masraflarını ne yapacağız? Ulaşım giderlerini nasıl karşılayacağız? Isınsak açlıkla, ısınmasak soğukla ve hastalıklarla boğuşacağız" ifadelerini kullandı.

'SARAYLARINDA ŞATAFAT İÇİNDE YAŞIYORLAR'
Ankara'da Başkentgaz önünde yapılan eylem polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Engellemeye rağmen yapılan eylemde SYKP MYK üyesi Cansel Arslan açıklama yaptı. Halka "tasarruf yapın" diyenlerin saraylarında şatafat içinde yaşadığını ve maliyeti halkın sırtına yüklediğini söyledi.

'ARTIK YETER, SEFALETE DUR DİYORUZ'

İzmir'de eski Sümerbank önünde yapılan eyleme SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur'da katıldı. Açıklamayı okuyan Sıla Kayhan, bu düzenin böyle gitmeyeceğini söyledi, "Biz işçiler, esnaflar, köylüler, emekliler, kadınlar, gençler… 'Artır yeter' diyoruz! Bu sefalete, bu sömürüye, bu zulme 'dur' diyoruz! Biliyoruz ki sömürgenler, asalaklar sırf biz onları sırtımızdan yere çalmadığımız için bu düzeni sürdürebiliyor. Yoksulluk, işsizlik ve sefalete mahkum değiliz. Ayağa kalkacak ve hem bugünümüzü hem geleceğimizi kendi ellerimize alacağız. Bu krizin bedelini biz ödemeyeceğiz. Elektrik ve doğalgaz zamları geri çekilsin" dedi.

'ÇALIŞANLARIN YÜZDE 60'I ASGARİ ÜCRETE MAHKUM'

SYKP Samsun İl Örgütü, Atakum Denizevleri önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan SYKP üyesi Ulaş Boran Çavuş, rakamları çarpıtma makinesi haline gelen TÜİK'in bile yıllık enflasyonu yüzde 36 olarak açıkladığını vurguladı. Emekçilerin yaşamlarında etiğine-kemiğine kadar hissettiği gerçek enflasyon rakamının neredeyse yüzde 100 olduğunu söyleyen Çavuş, "İşsizlik oranları resmi rakamlara göre bile yüzde 22. Kadınlarda ve gençlerde bu oran çok daha yüksek. Bu, çalışabilecek durumdaki neredeyse her 4 kişiden birinin işsiz olması demektir. Çalışanların yüzde 60'ı ise asgari ücrete mahkum" diye belirtti.

SYKP Mersin İl Örgütü de parti binasında basın toplantısı düzenledi.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız