Yasaklara rağmen Sarıgazi Halk Festivali gerçekleştirildi

11 Eylül 2021 Saat: 22:58
Yasaklara rağmen Sarıgazi Halk Festivali gerçekleştirildi
Sarıgazi Halk Festivali geçtiğimiz yıl pandemi gerekçe gösterilerek, bu yılda keyfi bir şekilde yasaklandı. "Yasakları tanımıyoruz” diyen Festival Hazırlık Komitesi, Demokrasi Caddesi girişinde etkinliklerini gerçekleştirdi.

2014 yılından bugüne çeşitli bahanelerle yasaklanan Sarıgazi Halk Festivali geçtiğimiz yıl pandemi gerekçe gösterilerek, bu yılda keyfi bir şekilde yasaklandı. "Yasakları tanımıyoruz” diyen Festival Hazırlık Komitesi, Demokrasi Caddesi girişinde etkinliklerini gerçekleştirdi.

Geleneksel Sarıgazi Halk Festivali, yasaklanmasına rağmen Demokrasi Caddesi girişinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve yazar Temel Demirer'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. "Yasaklarınızı tanımıyoruz. Direnerek kazanacağız" pancarının açıldığı etkinlikte HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve yazar Temel Demirer birer konuşma yaptı.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm "Tüm etkinliklerimizin, festivallerimizin, eylemlerimizin yasaklandığı bir dönemden geçiyoruz. İşçilerin, kadınların, halkların mücadelesinden korkuyorlar. Türklerimizden korkuyorlar. İstiyorlar ki faşizme boyun eğelim. Ama asal boyun eğmeyeceğiz. Biz kazanacağız" diye belirtti.

Yazar Temel Demirer ise farklı yıllarda Sarıgazi Festivali’ne katıldığını söyledi. Maltepe’de aşı karşıtlarına izin verilirken, festivalin yasaklanmasının gerekçesini anlatan Demirer, ekmek isteyen, yoksul emekçilerin taleplerinin yasaklanmasına anlam veremediklerini ifade etti. Demirer, "Sadece ekmek değil, özgürlük de istiyoruz” diyerek iktidarın keyfi yasaklarını eleştirdi. Demirer, “Bugün burada bizleri ezseniz, yok etseniz de bu ülkedeki devrimci damar bitmeyecek, yerini yenileri mutlaka alacak. Biz haklıyız, biz kazanacağız” diye kaydetti.

Ardından Sarıgazi Halk Festivali Hazırlık Komitesi adına açıklamayı Olgun Senemoğlu okudu. Festivalin yasaklarla halkın elinden alınmaya çalışıldığını ifade eden Senemoğlu, "20 yılı aşan süredir yapılan Sarıgazi Halk Festivali halkın bir değeridir. Birliğimizi beraberliğimizi kültürümüzü yaşadığımız festivalimiz güvenlik bahane gösterilerek yasaklandı. Geçtiğimiz günlerde Gülsuyu'nda, 1 Mayıs Mahallesi’nde devrimcilerin etkinliklerini aynı gerekçe ile yasaklandı. Nedense hep biz halkların emekçilerin etkinlikleri yasaklanıyor. Konu kendi parti kongreleri, mitingleri, konserleri olunca hiçbir güvenlik, salgın sorun olmuyor. Gülsuyu, 1 Mayıs, Sarıgazi. Bu mahalleler biz alınteriyle çalışan emekçilerin, ırkçı saldırılara karşı halkların kardeşliğini savunan mazlum halkların, şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden kadınların, geleceğini çaldırmamak için mücadele eden gençlerin ve onların içinde büyüyen devrimcilerin mahalleleri" diye belirtti.

Festivallerinin, etkinliklerinin, eylemlerinin yasaklandığını kaydeden Senemoğlu, "Çünkü haksızlığa, baskılara boyun eğmeyenlerin bir arada olmasından, hakları, gelecekleri ve güzel günlere olan inançlarını dillendirmelerinden korkuyorlar. Öyle korkuyorlar ki bunu zor yoluyla, gözaltı, tutuklama terörüyle ve daha da aşağılık bir tutumla devrimcileri kaçırarak ölümle ve tecavüzle tehdit ederek bizleri engellemeye çalışıyorlar" dedi. "Ne kadar güvenli değil mi?" diye soran Senemoğlu söyle konuştu: "Mahallelerimizde çetelerin güçlenmesi için elinden geleni yapan rüşvet alan, kendi savunmalarında 'biz Sarıgazi’de yaşıyoruz teröristlerle savaşıyoruz' dediklerinde serbest bırakılan uyuşturucu, taciz, tecavüz her türlü yolla gençlerimizi geleceğimizi zehirleyenler ne kadar güvenli?  Bizler biliyoruz iktidarın güvenlik anlayışını. Dersim’den, Sivas’tan, Roboski’den, Ankara’dan, Suruç’tan 19 Aralık’tan... Yerin binlerce metre altında kalan Soma’lı madencilerden, grevleri, eylemleri yasaklanan işçilerden, panzer altında ezilen Sevcan’dan Mihraç’tan.

"Hiçbir yasayı tanımayanlar, kendi koydukları hukuku dahi yok sayanlar, bizden koydukları keyfi yasaklara uymamızı bekliyorlar. Ama biz bu yasakları tanımıyoruz. Tek korkuları işçilerin, halkların iktidara karşı mücadele etmesi, devrimcileşmesi, özgürleşmesi ve alanlarda yan yana gelmesidir. Çürümüş düzeninizin, sermaye egemenliğinin koyduğu hiçbir yasağı tanımıyoruz. Bu yasakçı, sömürücü, baskıcı iktidara karşı savaşmak toplum için hem bir zorunluluktur hem de meşrudur."

Senemoğlu, "Bizler devrimcileriz bizler sosyalistleriz. Bizler bugün burada olanlar tutumumuz nettir. Sarıgazi’yi de bu coğrafyayı da çetelere ve onları destekleyen 'reislere' teslim etmeyeceğiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açıklamanın ardından Grup İsyan Ateşi polisin engelleme girişimine rağmen müzik dinletisi verdi. Mini konserin ardından etkinlik sona erdi.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız