Güncel

Mühendislik öğrencilerinden panel: ‘Kriz kapitalizmin özünden kaynaklanmaktadır’

İzmir’de TMMOB’a bağlı odalara üye mühendislik öğrencilerinin, 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında gündeme aldıkları “Kriz, emekçilere yansıması ve mühendislik” paneli gerçekleştirildi.

28 Nisan 2024 Saat: 17:29
Mühendislik öğrencilerinden panel: ‘Kriz kapitalizmin özünden kaynaklanmaktadır’
Mühendislik öğrencilerinden panel: ‘Kriz kapitalizmin özünden kaynaklanmaktadır’

İZMİR


İzmir'de Mühendislik öğrencilerinin, 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında gündeme alarak düzenlediği etkinliğine ekonomist Özgür Öztürk, Direnişçi IFFCO işçileri ve Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL)' konuşmacı olarak katıldı. Ekonomik kriz, emekçilere yansıması ve mühendislik başlığı ile düzenlenen panel 27 Nisan günü Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

‘AMAÇ SINIF MÜCADELESİNE HİZMET ETMEKTİR’

Panel üç başlık altında gerçekleştirildi.

Panel, Hazırlık Komitesinin açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasında, dünya ve Türkiye’de ağırlaşan ekonomik krizin işçi ve emekçilere yansıması ve geleceğin mühendislerini bekleyen tablo üzerinde duruldu. İşçi sınıfı ve emekçi kitlelerin mücadelesinin yükseltilmesinin gerekliliğinin bir ihtiyaç olduğunun altı çizildi. Bu etkinliğinde bu amaca hizmet etmek amacı taşıdığına vurgu yapıldı.

Açıklama yok.

‘KRİZ KAPİTALİZMİN ÖZÜNDEN KAYNAKLANMAKTADIR’

İlk konuşmayı “Genel görünümü altında kapitalizmin krizi” başlığı altında Ekonomist Özgür Öztürk gerçekleştirdi. Kapitalist sistemin genel özellikleriyle beraber bunalım süreçleri, bu bunalım süreçlerinin siyasal yaşama yansıması, sonuçları aktarıldı. Grafikler ile bütünlüklü yapılan anlatımda bugünün Dünya ve Türkiye tablosu ifade edildi. Kapitalizmin krizinin tek adam iktidarı ya da liyakatsiz yöneticiler nedeniyle değil, kapitalizmin bizzat kendisinden kaynaklandı ve süreklilik arzettiği ifade edildi. Mühendislerin de geçmiş “ayrıcalıklı” yapılarının giderek daha fazla ortadan kalktığı ve işçi sınıfı ile bütünleştikleri vurgulanarak, bireysel kurtuluş yerine sınıf mücadelesinin güçlenmesinin kendini dayattığı belirtildi.

İkinci konuşma “Krizin emekçilere yansıması ve mücadele olanakları” başlığı altında Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası adına gerçekleştirildi.

‘SAVAŞ VE SALDIRGANLIK POLİTİKALARI YÜRÜTÜLMEKTEDİR’

Yaşanan seçim dönemi yarattığı manipülasyonun geride kalmasıyla beraber işçi sınıfının gerçek sorunlarıyla baş başa kaldığı ifade edildi. Halihazırda yaşanılan ve önümüzdeki dönem şiddetlenecek çok yönlü kriz atmosferinin emekçilere dayattığı gündemler başlıklar halinde özetlendi. Kriz eksenli ekonomik ve sosyal yıkım saldırıları, demokratik hak ve özgürlüklere dönük saldırılar, Saray iktidarının öne çıkartmaya çalıştığı savaş ve saldırganlık politikaları ve bunun topluma şoven bir atmosfer olarak yansıyacak olması ve son olarak yeni anayasa tartışmaları ekseninde gerici rejimin kendini yeni bir düzeyde tahkim etmek için anayasal bir form kazanma çabası önümüzdeki dönemin temel başlıkları olarak vurgulandı.

Açıklama yok.

‘KAPİTALİZMİN İNSANLIĞA VERECEĞİ BİRŞEY YOKTUR’

Ardından saray iktidarının kriz eksenli saldırıları, ortaya koyduğu ekonomik program ve işçi sınıfına yansımaları ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Tüm bu tablo karşısında işçi sınıfı ve emekçilerin giderek artan tepki ve öfkesinin altı çizildi. Ancak sınıf hareketinin birleşik bir eksende kendini ortaya koyamadığı, önüne örülen barikatları yıkma potansiyelini açığa çıkartamadığı söylendi. Kapitalist düzenin ideolojik tahakkümü, sınıfın bilinç ve örgütlülüğünün zayıflığı, olduğu kadarıyla varolan sendikal örgütlülüğün ise sendikal bürokrasi tarafından teslim alınmış olması gerçeğinin altı çizilerek taban örgütlenmeleri ekseninde sınıfın çok yönlü yıkıma karşı direncinin örgütlenmesi çabasının güçlendirilmesi ihtiyacı dile getirildi. Kapitalizmin artık insanlığa bir şey veremeyeceği gerçeği ile birlikte, işçi ve emekçilerin hak ve çıkarlarını ancak birleşik bir sınıf mücadelesi üzerinden kazanabileceği vurgulanarak 1 Mayıs’ın taşıdığı önem ifade edildi.

Ardında kısa bir ara verilerek ikinci bölüme geçildi. İkinci bölümde kolaylaştırıcı moderasyon “Mühendislikte dönüşüm” başlığı altında kısa bir giriş yaparak mühendislerin yaşadıkları, mühendislik öğrencilerini ise bekleyenin ne olduğunu ifade etti.

Açıklama yok.

‘MÜHENDİSLER İŞÇİ SINIFININ BİR PARÇASIDIR’

Söz Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde İFFCO direnişçisi mühendislere bırakıldı.  İFFCO direnişçileri hem kendi süreçlerini, mücadele deneyimlerini hem de mühendisler olarak fabrikalarda karşı karşıya kalınan tabloyu somut deneyimlerin üzerinden ifade ettiler. Mühendislerin de işçi sınıfın dolayısıyla işçi sınıfı mücadelesinin bir parçası olduğunun altını çizdiler.

Panel farklı soru-cevap bölümünün ardından gerçekleştirilen kapanış konuşmasıyla ve 1 Mayıs alanlarında buluşma çağrısıyla noktalandı.(Kaynak: Kızılbayrak)

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız