Güncel

Mülteci Dayanışma Platformu’ndan mültecilerin hedef alınmasına, ırkçılığa tepki

İZMİR - İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, seçim propagandası için mültecileri hedef alan siyasi partilere tepki göstererek, hiç birşeyin insan yaşamından önemli olmadığını hatırlattı.

25 Mayıs 2023 Saat: 08:18
Mülteci Dayanışma Platformu’ndan mültecilerin hedef alınmasına, ırkçılığa tepki
Mülteci Dayanışma Platformu’ndan mültecilerin hedef alınmasına, ırkçılığa tepki

ERKAN SOYLU


İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, seçim döneminde mültecilere karşı artan ırkçı söylemlere yönelik Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Hepimiz mülteciyiz, ırkçılığa hayır" pankartı açılan açıklamada, "Dayanışma yaşatır", "İltica haktır", "Göçmen işçiler sınıfın parçasıdır" ve "Ne mülteci ne fakir, bizi asıl soyan yerli ve zengin" dövizleri taşındı.Bazı kurumlarda katılarak destek verdi.

'ZEHİRLİ DİL ZARAR VERECEK'

Açıklamayı yapan İzmir mülteci Dayanışma Platformu üyesi Meral Kaban, tarafların propaganda için tercih ettikleri dilin ilk seçimdeki uzlaşmacı, toparlayıcı dilden uzaklaştığını kaygıyla takip etttiklerini belirterek, "14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimde milliyetçilik ve mülteci düşmanlığı siyaseti yaparak seçime giren adaya verilen oyların oranının ikinci tur sonuçlarını etkileyecek düzeyde olması ve sırf bu kitlenin oylarını alabilmek sebebiyle bizce toplumda nefreti körükleyecek, düşmanlığı çoğaltacak ve geri dönüşü olmayan üzücü olayların gerçekleşmesine sebebiyet verecek bir dil ile konuşulmaya başlandı.

 Mitinglerde, tv ekranlarında, sosyal medyada kullanılan bu zehirli dil toplumun en alt katmanında bulunan mülteciler için olduğu gibi aynı zaman ve sebeple hak talep eden bütün taraflara zarar verecektir" dedi. 

YÜKSELEN IRKÇILIK

Ülkenin doğru bir mülteci politikasının olmadığını eleştiren Kaban, Cenevre Sözleşmesi’ni hatırlatarak, "Hak ve adaletten yana olduğunu iddia eden tüm siyasi parti ve liderlerinin, mülteci haklarını tanımaları beklenirken, aksine her fırsatta ve yaşanan her olumsuzlukta mültecileri sorumlu tutmaları, onları ‘günah keçisi’ ilan etmeleri, hem nefret söylemi doğru değildir" diye belirtti. Türkiye'de nefret söylemi ile nefret suçu arasındaki mesafenin çokta uzak olmadığı vurgulayan Kaban, "Yükselen ırkçılık, oluşturulan nefret iklimi, ona hizmet eden şoven dil ve söylemler düşünüldüğünde zaten dezavantajlı olan mültecilerin, gelecek ve de yaşam hakkı ile ilgili kaygılarının her geçen gün artarak devam etmektedir" şeklinde konuştu.

'HİÇ BİRŞEY İNSAN YAŞAMINDAN ÖNEMLİ DEĞİL'

Kaban, hiçbir seçim sonucunun insan hak ve yaşamından önemli olmayacayağını belirterek, "Dezavantajlı herhangi bir kesimi düşman ve öteki olarak gösteren hiçbir siyaset yüzde 99,9 oyla dahi seçilse meşru olmayacaktır. Bizler mülteci hak savunucuları olarak, hangi siyasi cephe/ittifaktan geldiğine bakmaksızın, linç kültürüne hizmet eden bu söylemlerin derhal terkedilip, mülteci hakları başta olmak üzere,  gerçek sorunlara dair çözüm önerilerini  dillendirmeye davet ediyoruz. Zira haklardan yararlanmak için vatandaş değil, insan olmanın yeterli olduğunu belirtiyor ve  aksi halde yaşanan tüm olumsuzluklarda bu dil ve söylemin sahiplerinin sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Açıklama slogan ve deyişlerle son buldu. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız