Yaşam

Murat Bozlak toprağa verildi

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak için DBP Genel Merkezi önünde tören düzenlendi.

5 Ocak 2016 Saat: 13:21
Murat Bozlak toprağa verildi
Murat Bozlak toprağa verildi

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak için DBP Genel Merkezi önünde tören düzenlendi. Bozlak, Şereflikoçhisar'ın Aktaş köyünde defnedildi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendilerine devredilen bayrağı yere düşürmeyeceklerini belirtirken, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ise, "Yollarımız hiç ayrılmadı. Belki uzun cezaevi yılları oldu, fiziken ayrıldık ama yüreğimiz ve beynimiz aynı idealler uğruna çarptı" dedi. Konuşmaların ardından Bozlak'ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Şereflikoçhisar'a bağlı Aktaş köyüne doğru yola çıkarıldı.

Bir süredir tedavi gördüğü Güven Hastanesi'nde yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak için bir dönem genel başkanlığını yaptığı HADEP'in bulunduğu ve bugün DBP Genel Merkezi olarak kullanılan binanın önünde tören yapıldı. Törene Bozlak'ın ailesi, HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek, HDK Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, EMEP Ankara İl başkanı İlke Işık, DTK Eşbaşkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle'nin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile siyasi parti, sendika ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

'GÖGSÜNDE 5 KURŞUN'
Genel merkez binasına Bozlak'ın üzerinde "Em te bîrnakin" yazılı dev fotoğrafı asılırken, törene katılanlar açılan anı defterine duygularını yazdı. Aşırı soğuk ve yoğun kar yağışına rağmen yüzlerce yurttaşın katıldığı törende duygulu anlar yaşandı. Hastaneden teslim alınan cenaze merkez binasına getirildi, Bozlak'ın cenazesini dava arkadaşları omuzlayarak bina önünde hazırlanan alana bırakıldı. Tören, Bozlak şahsında demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Bozlak ailesi adına konuşan Rukan Bozlak, babasının Kürt siyasi hareketinin en zorlu dönemlerinde cesurca mücadele ettiğini belirterek, "Babamı ne göğsündeki 5 kurşun ne tutuklamalar ne de gözaltılar vazgeçirmedi. Tanıdığım en naif ve ilkeli insandı. Onun oğlu olmaktan gurur duyuyorum. Bize bıraktığı muazzam mirasa sahip çıkacağımıza yemin ediyorum. Babamı yanlız bırakmaya tüm dostlarımıza, dava arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Kürt halkının ve tüm Türkiye'nin başı sağolsun" dedi. Rukan Bozlak'ın konuşması ardından Murat Bozlak'ın mücadele yaşamını anlatan bir metin okundu.

'BOZLAK BÜYÜK BİR EMEK DEMEKTİR'

Törende konuşan HDK Merkez Disiplin Kurulu üyesi Hamit Geylani, Bozlak'ın "Demokrasi şehidi" olduğuna dikkat çekerek, "Hepimiz bu acıyı paylaşarak başkanımıza Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi. Geylani, Bozlak ile yol arkadaşlığı yaptıkları dönemlere ilişkin anekdotlar vererek, Bozlak'ın büyük bir bedel ve emeğin sahibi olduğunu söyledi. DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, "Ben henüz çocuktum bu binaya geldiğimde Sayın Bozlak genel başkan olarak görev yapıyordu. Benim açımdan büyük bir acı. Kürt halkına başsağlığı diliyorum. Bozlak Kürt demokrasi mücadelesini en fırtınalı dönemlerinde cesaretle büyük sorumluluklar alarak mücadelenin bugünlere taşınmasında büyük emek sarf etmiştir Bu büyük emeklerinden dolayı kendisini şükranla anıyorum. Buradan başkanımıza şu sözü vermek istiyorum; Türkiye demokrasisine kavuşacak. Mekanın cennet olsun" dedi.

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle de, "Hepimizin acısının ne kadar derin olduğunu biliyorum" diyerek Kürt halkının yiğit bir evladını sonsuzluğa yolculadığını söyledi. Murat Bozlak'la ilk 90'lı yıllarda karşılaştıklarını belirten Dicle, "Yollarımız hiç ayrılmadı. Belki uzun cezaevi yılları oldu, fiziken ayrıldık ama yüreğimiz ve beynimiz aynı idealler uğruna çarptı. Onun için bugün Türkiye halklarının büyük kaybının yaşandığını hatırlatmam yerinde olacaktır. Murat arkadaşımız için çok şey söylenebilir ama onun yiğitliği fedakarlığı asla tartışma konusu yapılamaz" diye konuştu. Bozlak'ın kontrgerilla saldırısı ile yaralandığını hatırlatan Dicle, halen o suikastın tetikçileri ve azmedicilerinin bulunmadığını söyledi. 

HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, "Bugün HADEP'in unutulmaz cesur başkanı, HDP Milletvekili yoldaşımız Murat Bozlak'ı halkların kalbine uğurluyoruz."  dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, her ölümün acı ve zamansız olduğunu, ancak Murat Bozlak'ın yüreklerde bıraktığı acının hiçbir zaman dinmeyecek kadar büyük olduğunu söyledi. 

' BÜYÜK MİRAS BIRAKTI'

Törende son olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bir konuşma yaptı. Demirtaş, "Elbette ölüm Allahın emri hepimiz çaresiz ölüm karşısında. Fakat bizlere büyük miras bırakanların yarattığı acı, bıraktıkları miras kadar büyük" dedi. 

Konuşmaların ardından dualar okundu. Daha sonra Bozlak'ın cenazesi, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine bağlı Aktaş köyünde defnedilmek üzere yola çıkarıldı.

KÖYÜNDE TOPRAĞA VERİLDİ

Bozlak'ın naaşı evinin önünde hazırlanan bölmeye yerleştirildi. Eve de Bozlak'ın dev bir fotoğrafı asıldı. Bozlak'ın yakınları tarafından yakılan ağıtlar, cenaze törenine katılanlara duygulu anlar yaşattı. Daha sonra Bozlak'ın dava arkadaşları tabutunu omuzlayarak köy mezarlığına getirdi. Mezarlığın girişinde yüzlerce yurttaşın katılımı ile cenaze namazı kılındı. Ardından ise tabut tekrar omuzlara alınarak mezarlığa gidildi ve Bozlak'ın naaşı defnedildi. Cenaze törenine katılanlara taziye çadırında ikramlarda bulunuldu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız