Güncel

Nisan 2021 Ekolojik İhtilaflar Raporu: Doğa, sermayeye altın tepside sunuluyor

Nisan 2021 Ekolojik İhtilaflar Raporu'nu paylaşan Polen Ekoloji Kolektifi, iktidarın doğayı rant için sermayeye altın tepsiyle sunduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

5 Mayıs 2021 Saat: 18:00
Nisan 2021 Ekolojik İhtilaflar Raporu: Doğa, sermayeye altın tepside sunuluyor
Nisan 2021 Ekolojik İhtilaflar Raporu: Doğa, sermayeye altın tepside sunuluyor

Yaşanan doğa tahribatlarına karşı ne için mücadele etmek gerektiğini bir daha hatırlatan Polen Ekoloji, birlikte yürütülecek mücadele ile doğa için savaşılacağını kaydetti. 

Polen Ekoloji Kolektifi, Nisan 2021 Ekolojik İhtilaflar Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı. Nisan ayının Kazdağları'ndan Kanal İstanbul'a, Lice'den Datça'ya, Aliağa'dan İkizdere'ye, İkizköy'den Salda'ya her yerde artık yasallığın göstermelik de olsa aranmadığı doğa tahribatının artış gösterdiği aylardan biri olduğu kaydedildi.

'İKTİDAR, DOĞAYI SERMAYEYE ALTIN TEPSİDE SUNUYOR'
Doğayı rant anlayışıyla sermayeye "altın" tepside sunan iktidarın, tüm canlıların yüzyıllarca etkisi altında kalacağı bu tahribatlara sponsor olduğu belirtilen Raporda, "Lice'de 98 hektara yayılmış yaklaşık 140 stadyum büyüklüğünde alanı ağaçsızlaştırıyor, çeteleşmiş polisiyle, jandarmasıyla halkın haber alma özgürlüğünü engelliyor. Karadeniz sahil yolu yapımından itibaren devam eden taş ocağı furyasının Karadeniz'de yarattığı yıkımın boyutları bir diğer yandan deniz kıyı alanlarının ve bu kıyılardaki biyolojik çeşitliliğin tehlikeye atılması, arıcılık ve çaycılık faaliyetlerinin engellenmesi zihinlerimizde sorulardan birbirine geçmiş halkalar bırakıyor. Karadeniz çay üreticileri isyan ederken burada çaycılığın bitirilmesi Azerbaycan'dan çay alınacağının duyurulması halkı illallah ettirir cinsten. Cengiz İnşaat'ın Azerbaycan'da da Mart ayında bakır madeni açacağı gündemde yerini almışken hem de. Evet sorunun adı kapitalizm ve onun neoliberal dalgasının yarattığı, uğruna hiçe sayılan geleceğimiz, sağlığımız, yaşamımız" denildi. 

'KİME KARŞI MÜCADELE EDECEĞİMİZ ORTADA'
Türkiye'nin iki büyük deprem fay hattı üzerinde oturduğu dile getirilen raporda, buna meydan okunarak iktidar tarafından duyurulan Kanal İstanbul, İzmir'e gelen ve son 10 yılda sökülecek olan 9. asbest yüklü uçak gemisi Sao Paulo'nun Aliağa Tersanesi'ndeki sökümü planı, Kanadalı şirketin 1 milyar dolarlık tazminatla tahkim başvurusu açıklaması, sokağa çıkma yasaklarında çalışma izni verilen inşaatlar ve nükleer santralde üst üste çalışmaya devam eden işçiler, Kod-29 ile işten çıkarma ve açlığa mahkum etme-ücretsiz izin-sendikalaşmayı engelleme saldırıları, çevresel denetimler ve iş cinayetleri karşısında sessiz kalınması; tam da kime karşı hangi konularda mücadele edilmesi gerektiğini defaatle anlattığı vurgulandı.

'HİÇBİRİMİZİ SUSTURAMAZLAR'
Polen Ekoloji Kolektifi'nin raporunda, "Alanlara alınmayan halk için, aylarca nöbet tutan köylüler için, sağlıksız koşullarla yaşam mücadelesi veren emekçiler ve hiçbir güvencesi olmayan sayısı çığ gibi artmış işsizler için, ağaçlarda ve dozerlerin karşısında duranlar için, doğasını korurken yerlerde sürüklenenler için ve 1 Mayıs'ı gören Nisan ayı bültenimiz için lütfen yaşamlarımızdan alınan ve bizleri hapseden prangaları düşünün. Çünkü düşünürsek yarılarız yolu, sese dahil olursak sustaramazlar hiçbirimizi" ifadeleri yer aldı. 

Raporun tamamına şu linkten https://www.polenekoloji.org/nisan-2021-ekoloji-haberleri-derlemesi/ ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız