Güncel

Nurettin Hoca anıldı

’70’li yıllarda Ege bölgesinde bir efsaneye dönüşen Nurettin Gürateş, ölümünün 40. Yılında arkadaşları, dostları tarafından anıldı.

28 Temmuz 2018 Saat: 11:23
Nurettin Hoca anıldı
Nurettin Hoca anıldı

Dostları, öğrencileri, arkadaşları  tarafından yapılan açıklamada Gürateş için şöyle denildi:

"Kasaba’nın, Çukurova’nın, Anadolu’nun Nurettin Hocası, sevgi insanı, yani sosyalist kimliğin, mütevaziliğin  ismi seni unutmadık.

Öyle bir güzellik ki, koro halinde arkadaşları, yaşadığı bölgenin insanları, onu tanıma şansı bulan dostları, ve öğrencileri onun için en güzel sözcükleri söylemeye, özlemeye, çocuklarına ismini vermeye devam ediyor.

Nürettin Gürateş, bir öğretmen ailesinin oğlu olarak Turgutlu'da dünyaya gelmişti. İlk ve Ortaöğrenimini Turgutlu'da tamamlamış, Diyarbakır’da Öğretmen okulunu bitirmişti. Bir süre Sivrihisar’da öğretmenlik de yapmıştı. Gürateş, Lise yıllarında sosyalist düşüncelerle tanışmış, Turgutlu’dan sonra Çukurova’ya ve oradan her yere yayılan bir değerin simgesi olmuştur.  28 Temmuz 1978’de Çukurova’nın kalbinde, Adana’da yaşama veda etmişti.

O’nun ölümü derin bir üzüntü ve hüzün olmuştu. Turgutlu’da kilometrelerce binlerce halkın omuzunda sonsuzluğa uğurlanırken, Nurettin Hoca gerçeğinin altını da çizer gibiydi.

Bir sosyalist kimlik nasıl olmalıdır diye sorulduğunda parmakların işaret edeceği bir kişilikti.

Kuşkusuz 12 Mart sonrası, sosyalist düşüncenin ve mücadelenin derlenip toparlanmasında öncülük eden gençlerden biridir ama aynı zamanda onu efsane Nurettin Hoca yapan ve vurgulanması gereken başka özellikleri de vardır.

Örneğin, paylaşımcıydı…

Sevgi insanıydı…

Adaletli olmayı çok seviyordu…

Bunlar, özel bir meziyet olmayabilir ama onun kimliğinin bir parçasıydı…

Örneğin, hep aynı çizgideki yapıların birliğini ve kollektif önderliği savundu. Yüzlerce sosyalisti ve binlerce kitleyi ekileme ve yönlendirme konumuna erişmesine rağmen, birlik düşüncesinden ve kolektivizmden hiç vazgeçmedi.

Sosyalist teorinin özümsenmesi, önemi ve geliştirilmesi bakımından da Gürateş, o dönemde bir yıldız gibi parlıyor. Okuyor, araştırıyor, yazıyor ve ortaya dökümanlar çıkarıyordu.

Onun yakın çalışma arkadaşlarından biri şöyle demişti: Nurettin ölünce, ben yarımı kaybettim. Hoca, olgun bir insandı.  İrdelemeden karar vermezdi. Ben farklıydım. Ani kararlar verirdim. Hoca farklıydı. Bu yüzden birbirimizi tamamlıyorduk.  Teorik olarak bizden çok yetkindi. Yazma yeteneği oldukça iyiydi. Hele Öğretmen olarak başladığı köyde, daha çok okuma fırsatı bulmuştu. Birbirimizi tamamlıyorduk, Hoca ölünce adeta yarımı kaybettim”.

Gürateş, sosyalist yaşantısı, yüksek paylaşım duygusu, devrimci üslubu ve sükunet altında gizlenen müthiş kararlılığıyla  sosyalist kuşaklara bir örnektir.

Kendini teorik olarak sürekli yetkinleştirmesi, olgun üslubu, insan ilişkilerindeki rahat ve kapsayıcı tavrıyla çevresinde somut bir etki yaratıyor, girdiği ilişkileri dönüştürebiliyordu.

İşte bu yüzden bugün onun gittiği, dokunduğu ve tanıştığı nereye ve kime giderseniz gidin Gürateş, özlemle, duygu yüklü sözcüklerle, tanışmanın verdiği gururla anlatılır…

Nurettin Hoca, sosyalist insan tipinin güzel bir örneğiydi…”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız