Güncel

Öğrenci Dernekleri: Berke’ye Perit’e Üniversiteye Özgürlük!

Öğrenci dernekleri, Boğaziçi üniversitesine atanan rektör Melih Bulu’nun şikayeti üzerine tutuklanan öğrenciler Enis Berke ve Ferit Özer Gök için kampanya başlattı.

4 Aralık 2021 Saat: 13:46
Öğrenci Dernekleri: Berke’ye Perit’e Üniversiteye Özgürlük!
Öğrenci Dernekleri: Berke’ye Perit’e Üniversiteye Özgürlük!

Boğaziçi Öğrenci Meclisi, Boğaziçi Direnişi, Kaldıraç Üniversite, sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu,  Koç Üniversiteliler Dayanışması ve  Yıldız Dayanışması tarafından, rektör Melih Bulu’nun  şikayeti üzerine 6 Ekim’de tutuklanan Erkin Berke ve Perit  Özer  Gök’ün serbest bırakılması için kampanya başlattı.

Öğrenci dernekleri başlattıkları kampanya kapsamında İnsan hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenlediler.

Öğrenci Platformu tarafından yapılan açıklama şöyle:

2 Ocak günü Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör Melih Bulu’nun atanmasının ardından öğrenciler,  4 Ocak günü Boğaziçi Üniversitesi önünde binler olarak bir direnişi başlattılar. Bu süreçte birçok öğrenci dayanışması kuruldu, inisiyatifler oluşturuldu, binlerce öğrenci meydanları doldurdu; öğrenciler yan yana gelerek kayyum rektör istemiyoruz, üniversiteler bizimdir diyerek taleplerini birlikte haykırdılar ve Boğaziçi Direnişi’ni büyüttüler.

Bugün üniversitelerimizin tepesine çökmüş kayyumların ismi değişse de üniversitelerimize takılan kelepçeler hala yerinde; bütün bunların karşısında ise öğrencilerin talepleri, dayanışmaları ve direnişleri büyümeye devam ediyor.

Bizler, kayyumlarla irademizin gasp edilmesini kabul etmeyenler, söz yetki karar üniversite bileşenlerine diyenler, üniversiteleri özgürleştirmek için aylardır direnişi emeğiyle büyütenler olarak bu süreçte; gözaltılarla, tutuklamalarla ve baskılarla karşılaştık. Bizim yan yana gelmemizden, özgürlükten korkanlar ise ne kadar baskı yaptılarsa o kadar direnişle karşı karşıya kaldılar. Direnişin ilk üç ayında, ülkenin dört bir yanından 1000’e yakın öğrenciyi gözaltına alanlar 11 öğrenciyi ise tutuklamışlardı. Bu tutuklamalara ise cevabımız arkadaşlarımızı alacağız, Melih seni göndereceğiz olmuştu. Nitekim, tutuklu tüm arkadaşlarımızı aldık, kayyum Melih’i gönderdik. Fakat üniversiteleri özgürleştirme mücadelesi bitmedi, aksine yan yana gelince kazanabileceklerimizi görerek özgür bir üniversite için adımlarımızı büyüttük. Mücadele umuttur diyerek direnişi büyüten iki sıra arkadaşımız, Berke ve Perit ise 6 Ekim 2021 gününden beri tutuklu…

Üniversitelerde yeni dönemin başlamasıyla, devrik Melih’in yerine gelen Kayyum Naci öğrenciler üzerinde baskıyı arttırdı; üniversitelerde öğrencilerin yaşadığı sorunlar ve yükselttiği talepler keskinleşti. Kayyumlar, öğrencilerin korkusundan kayyumluk binalarına ve sarayın gölgesine sığınırken birçok kampüste biz öğrenciler; barınma haklarımız için, eğitim haklarımız için, özgür üniversiteler için eyleme geçtik, kayyumluk önlerinde taleplerimizi haykırdık.

4 Ekim günü Boğaziçi’nde kayyum Naci direnen öğrencileri görmezden gelerek kayyumluk binasından arabasıyla kaçmaya çalışırken, öğrenciler arabanın önünü kesti. Ve o gün biz üniversitelerimize kelepçe takanların, irademizi yok sayanların, kampüslerimizi ranta açanların, kulüplerimizi kapatanların, akademinin içini boşaltanların, çürümüş düzenlerinin, saraylarının, iktidarlarının üzerinde tepindik. Arkadaşımız Berke, kayyum Naci’nin arabasının üstüne çıkmadı yalnızca, direnişçi öğrencilerin kararlılığından korkanların saraylarının en tepesine çıktı. Arkadaşlarımızın o gün yaptığı eylem 10 aydır süregelen direnişimizin, direniş boyunca emeğimizle ilmek ilmek yarattığımız kolektif aklın bir ürünü. Direniş boyunca birbirimizin eylemlerinden öğrendik, direndikçe güçlendik. İşte onlar da bundan korktular; Naci’nin şikayetiyle, sarayın hedef göstermesiyle 2 sıra arkadaşımız Berke ve Perit tutuklandı. Bu tutuklamayla üniversiteyi özgürleştirme mücadelemizin üzerine bir korku ağı atabileceklerini sandılar, öğrenciler korksun mücadele etmesin istediler. Berke’nin sözlerini hatırlatalım “Mücadele umuttur, başka bir dünya mümkün”, biz de bu korkuyu parçalayarak yerine direnişi ve umudu koyuyoruz.

Biliyoruz ki iki arkadaşımızı tutukluyor, bizi korkuyla sindirmeye çalışıyorlarsa birbirimizden öğrenmeyelim, bir adım daha öteye geçmeyelim diyedir. Ama biz öğrenciler, biz direnenler, başka bir dünya mümkün diyenler; o ilk adımı çoktan attık. Şimdi adımlarımızı yan yana getiriyor, arkadaşımızın kayyumun arabasının üstüne attığı adımı bir adım daha büyütüyoruz ve diyoruz ki: Berke’yi, Perit’i, üniversitelerimizi özgürleştireceğiz.Herkesi Berke’ye Perit’e Üniversitelere Özgürlük demeye, mücadeleyi ve umudumuzu büyütmeye çağırıyoruz. Arkadaşlarımızı alacağız!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız