Güncel

Ölüm orucu direnişçileri için çağrı: Taleplerini karşılayın

Ölüm orucu direnişini sürdüren Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım'ın durumuna ilişkin Ankara'da düzenlenen basın toplantısında, ölüm orucu direnişçilerinin hızla kilo kaybettiğine dikkat çekildi, taleplerin derhal karşılanması istendi.

13 Mayıs 2022 Saat: 00:08
Ölüm orucu direnişçileri için çağrı: Taleplerini karşılayın
Ölüm orucu direnişçileri için çağrı: Taleplerini karşılayın

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Sibel Balaç'ın 145. ve Tekirdağ F Tipi Hapishanesi'nde tutulan Gökhan Yıldırım'ın 139. gününde devam eden ölüm orucu direnişine ilişkin Ankara Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenlendi. Ankara Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yöneticilerinin de katıldığı toplantıda "Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım Yaşasın, Adil Yargılanma Hakkı Sağlansın" pankartı salona asıldı.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu konuştu. Balaç'ın zihinsel engelliler öğretmenliğinden sürgün ve mobbing nedeniyle istifa ettiğini belirten Uğurlu, aynı yıl Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) işinden ihraç edilen emekçilerin Yüksel Caddesi'nde gerçekleştirdikleri "İşimi Geri İstiyorum" eylemlerine katıldığını hatırlattı.

'SAĞLIK DURUMLARI KÖTÜYE GİDİYOR'
Uğurlu, adil yargılama talebi ve hapishanedeki ihlallerinin sona ermesi için Balaç'ın 19 Aralık 2021 tarihinde, aynı taleplerle Yıldırım'ın da 25 Aralık 2021 tarihinde ölüm orucu direnişine başladığını hatırlattı. Uğurlu, hızlı kilo kaybından dolayı Balaç ve Yıldırım'ın sağlık durumlarının kötüye gittiğini, Adalet Bakanlığı'na verdikleri dilekçelerdeki taleplerinin karşılanması için beklediklerini ifade etti.

BALAÇ VE YILDIRIM HIZLA KİLO KAYBEDİYOR
Uğurlu, şu bilgileri aktardı: "Yaşamları için geçen her saat, her dakika kritik öneme sahip. Ailesinden ve avukatlarından aldığımız bilgiye göre, Balaç ölüm orucuna başladığında 85 kiloydu, bu süreçte 30 kilo kaybetti ve şu anda 55 kilo. Yıldırım, 1.75 boyunda, ölüm orucuna başladığında 62.5 kiloydu bu süreçte 10 kilo kaybetti ve şu anda 47,5 kilo. Sağlık durumundaki değişiklik, kilo kaybının bu denli yüksek olması bizleri endişelendirmektedir. Bu bulgular, insan sağlığı açısından geri dönüşü olmayan bir sürecin belirtisi olabilir. Balaç ve Yıldırım'ın ölüm orucunu sonlandırmaları için gerekli koşulların bir an önce sağlanması son derece önemlidir."

'BAĞIMSIZ SAĞLIK HEYETİ MUAYENE ETMELİ'
Balaç ve Yıldırım'ın acilen bağımsız sağlık heyeti tarafından muayene edilmesi gerektiğini ifade eden Uğurlu, açlık grevi ya da ölüm orucuna katılan kişiye kendi sözlü ve yazılı beyanına aykırı bir müdahalede bulunulamayacağını, böyle bir müdahalenin etik ya da hukuken de kabul edilemeyeceğine vurgu yaptı.

'ADİL YARGILANMA HAKKI VERİLSİN'
Adalet Bakanlığı'nı sorunu çözecek adımlar atmaya davet eden Uğurlu, "Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilmesini, sağlık hakkı kadar hayati bir hak olan 'Adil yargılanma hakkı'nın kullanımının önünde durmak yerine, yetkilileri çözüm bulmaya çağırıyoruz" dedi.

ANNE BALAÇ: KIZIMIN ÖLÜMÜNÜ İZLEMEK İSTEMİYORUM
Söz alan Balaç'ın annesi Nuray Balaç, "Evladımı serbest bıraksınlar. Olmayan bir suçtan yargılanıyor. Kızım bu yüzden ölüm orucuna başladı. Kızımın ölümünü izlemek istemiyorum. Artık sesimizi duysunlar. Hak aramak suç mu? Adalet bakanlığına da sesleniyorum, ailelerin haykırışını duysunlar artık" diye konuştu.

ABİ YILDIRIM: ÖLMEK DEĞİL YAŞAMAK İÇİN BU EYLEMİ YAPIYORLAR
Yıldırım'ın abisi Erkan Yıldırım ise şunları söyledi: "Çocuklarımız her gün biraz daha eriyerek canları gidiyor. Çocuklarımız bağımsız mahkemelerce yargılansın, talepleri karşılansın. Hasta değiller ama cezaevlerinde bulunan hasta tutukluların serbest bırakılmasını istiyorlar. Ölmek için bu eylemi yapmıyorlar. Yaşamı savunmak için bu mücadeleyi sürdürüyorlar. Yetkililer ve halk bir an önce seslerini duysun istiyoruz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız