Güncel

Özer Elektrik işçilerinin direnişi 17. gününde

Tuzla'da kurulu European Tshirt Factory Tekstil fabrikasında TİS zammı ve ikramiyelerin ödenmemesi üzerine işçiler DERİTEKS yöneticilerinin de katılımı ile eylem yaptı.

11 Ağustos 2020 Saat: 21:08
Özer Elektrik işçilerinin direnişi 17. gününde
Özer Elektrik işçilerinin direnişi 17. gününde

Özer Elektrik'te Birleşik Metal-İş'e üye olduğu için işten çıkarılan 10 işçinin fabrika önündeki direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş yaptığı açıklamada, "İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçiler, derhal geri alınmalıdır" diye belirtti.

AKP iktidarının pandemi nedeniyle işten atmaları yasakladığını iddia ettiği bir dönemde Gebze'de bulunan Özer Elektrik'te Birleşik Metal-İş'in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yetki başvurusunda bulunduğu gün 10 işçi işten atıldı.

Özer Elektrik patronu 10 işçiyi İş Kanunu'nun 25/2. maddesini; yani "yüz kızartıcı suç, ahlaksızlık ve iç huzuru bozmak" iddiasıyla işten attı.

İşten atılan işçiler 27 Temmuz tarihinden itibaren fabrika önünde direnişe başladılar. Fabrika içerisinde ise Özer Elektrik yöneticilerinin istifa baskısı artarak devam etti. Birleşik Metal-İş üyeleri tek tek işyeri yöneticileri tarafından sorgulandı sendikadan istifa etmeleri istendi.

Fabrika içerisinde sendika üyelerine dönük istifa baskısı devam ederken, Birleşik Metal-İş Genel Merkez ve Şube yöneticilerinin vardiya çıkışında işçilere yapacağı açıklama Jandarma tarafından engellenmek istendi, bu duruma tepki gösteren sendika yöneticileri gözaltına alındı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Fabrika önündeki direnişimiz 17 gündür tüm engelleme girişimlerine rağmen kararlılıkla devam ediyor. Atılan işçiler sendikalı olarak işlerine geri dönene kadar da aynı kararlılıkla devam edecek" diye belirtildi.

İşçilerin sendikaya üye olma hakkının sadece Anayasada değil, ülkenin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatlar tarafından da güvence altına alındığı vurgulanan açıklamada, "Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu'nda (TCK 117 ve 118) suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır" diye kaydedildi.

Özer Elektrik yönetiminin bu suçu işlemekten derhal vazgeçmesi çağrısı yapan Birleşik Metal-İş, "İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçiler, derhal geri alınmalıdır" diye belirtti.

Özer Elektrik işçilerinin anayasal haklarını kullanarak sendikalarına üye olduğu ifade edilen açıklamada, "Tek 'suçları' ekmekleri ve gelecekleri için sendikalı olma haklarını kullanmalarıdır. İşten atılan üyelerimiz fabrika önündeler. İşlerine, ekmeklerine ve Anayasal haklarına sahip çıkıyorlar. DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak her zaman olduğu gibi işçilerin haklarını alması için tüm gücümüzle mücadelemizi artırarak sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz" denildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız