Güncel

Özgür basını susturmayı hedefleyen 'Sansür Yasası' komisyonda kabul edildi

Muhalif basını susturmak amacıyla AKP-MHP'nin ortak imzasıyla getirilen ve muhalefetin "Sansür yasası" olarak adlandırdığı "Dezenformasyon Yasası" komisyonda kabul edildi.

16 Haziran 2022 Saat: 10:23
Özgür basını susturmayı hedefleyen Sansür Yasası komisyonda kabul edildi
Özgür basını susturmayı hedefleyen 'Sansür Yasası' komisyonda kabul edildi

AKP ve MHP'nin Meclis'e sunduğu 40 maddelik "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri sona erdi. Meclis Adalet Komisyonu'nda dün kabul edilen 15 maddenin ardından geriye kalan 35 madde görüşülerek, komisyonda kabul edildi.

Komisyon'da görüşülen kanun teklifine dair AKP tarafından Basın İlan Kurumu'nun yetkilerini artıracak iki madde ihdası önerildi. Yurt dışında Türkçe yayın yapan gazeteler ile internet haber sitelerinde Basın İlan Kurumu aracılığıyla ilan ve reklam yayınlatılması, bu yayınlara destek verilmesine dair usul ve esasların Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından belirlenmesi ve Basın İlan Kurumu'nun gerektiğinde yurt dışında temsilcilik açabilmesini amaçlayan iki önerge sunuldu. Muhalefetin itirazları üzerine önergeler geri çekildi.

Maddelere yönelik muhalefetin önergeleri kabul edilmez iken en fazla tartışmalı madde olan 29. maddeye dair de muhalefet tekliften çıkarılması gerektiğini savundu.

HDP'Lİ VEKİL KOÇ: HABER YAPAN GAZETECİLER HAPSE ATILDI
Teklifte yer alan 29. madde üzerine konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Komisyon üyesi Abdullah Koç, toplumun yararına olabilecek hiçbir teklif getirilmediği eleştirisinde bulunarak, şöyle konuştu: "Çünkü siz korku iktidarı haline gelmiş durumdasınız. Örnekler çoktur. Van'da üç kişi gözaltına alındı. Süleyman Soylu, 'Teröristler' dedi. Bu insanlar helikopterden atıldı. Bunun haberini yapan da cezaevine atıldı. Demokrasiyi rafa kaldıran iktidardan bahsediyoruz. 20 gazeteci şu an gözaltında. Birkaç kişi kurumlarında sigortasız çalıştığı için 'örgüt üyesisiniz' deniyor. Türkiye'de düşünceye yönelik kırıntı kaldıysa yok etmeye yönelik teklif getiriyorsunuz."

EMRE: ÇOK AZ SAYIDA MUHALİF BASINI SUSTURMAK İSTİYORSUNUZ
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Zeynel Emre de temel hak ve özgürlüklerin korunmasıyla kamu düzenin korunması arasında denge aranması gerektiğini belirterek, "Neden ihtiyaç duyuldu böyle ceza içeren maddeye? Bugün çok az sayıda muhalif basını da susturmak istiyorsunuz. Basının yüzde 95'i zaten yandaşınız. Azıcık basının bile fikirlerini öne sürmesine tahammül etmiyorsunuz. Bu ancak diktatörlük olan ülkelerde olur. Bu madde bu şekliyle yasalaşsın, yarın içinizdeki gazeteciler tutuklanır. Yalanı mı diyorsunuz? Yalanı en çok devlet söylüyor" dedi.

ÖZEL: 29. MADDE BU TEKLİFİN CAN DAMARI
"Bu husustan bal gibi gazeteci yargılanacak" diyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, şu değerlendirmeleri yaptı: "Siz 'Türkiye'de haber yaptığı için yargılanan yok, o kişi halkı yanıltıcı bilgiyi yaydığı için yargılanıyor' diyeceksiniz… 29. madde bu teklifin can damarı. 29. madde olmasa belki bu teklif olmaz. Artık Fahrettin Altun'un gazeteci saydıklarından geri kalanların mesleklerini yapabilecekleri imkân bırakmamaktadır."

AKP VEKİLİNDEN 'DÜZENLEME GAZETECİLERLE İLGİLİ DEĞİL' İDDİASI
Teklif sahibi AKP Milletvekili Ahmet Özdemir, "Burada basından bahsetmiyoruz. Sanki gazetecilere dair düzenleme gibi lanse edildi. Öyle bir şey yok. Basın bu suçun içinde değil" savunması yaptı.

Teklifin geri kalan maddelerine dair de muhalefetin eleştirileri ve verdiği önergeler dikkate alınmadan AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Söz konusu teklifin önümüzdeki haftalarda Genel Kurul'da görüşmeleri tamamlanması ardından yasallaşacak.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız