Güncel

Özveri: Taşeronlaştırmanın temelinde sömürü var

Denizli’de TMMOB Haftası etkinlikleri kapsamında Murat Özveri’nin konuşmacı olduğu ‘İşçi hakları, özgürlükler ve örgütlülük’ konulu söyleşi yapıldı.

18 Ekim 2016 Saat: 19:20
Özveri: Taşeronlaştırmanın temelinde sömürü var
Özveri: Taşeronlaştırmanın temelinde sömürü var

Denizli’de TMMOB Haftası etkinlikleri kapsamında önceki akşam TMMOB Makine Mühendisleri Odası konferans salonunda, Evrensel Yazarı, Avukat Murat Özveri’nin konuşmacı olduğu ‘İşçi hakları, özgürlükler ve örgütlülük’ konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Konuşmasının başında işçi hakları için mücadele ettiği yıllar boyunca edindiği deneyimleri anlatan Özveri, taşeronlaşmanın tarihine değindi. İşçi haklarının keyfi olarak değiştirilen yasalarla her geçen gün yeni bir saldırı altında olduğunu söyleyen Özveri, bu saldırılara karşı işçilerin elinde grev silahı olduğunu belirtti.

“İşçilerin gerçekleştireceği bir grevin meşru olup olmadığı yasalara değil, grevi gerçekleştirecek işçilerin meşru sayılabilecek çoğunluğuna ve kendi içlerindeki örgütlülüğüne bağlıdır” diyen Özveri, “Böyle bir meşru zeminde sendika zorunluluğu da yoktur. Eğer meşru çoğunluk sağlanabilmişse o grev yasaldır” dedi. 

Taşeronlaştırmanın temelinde sömürünün katmerleştirilmesi olduğunu söyleyen Özveri, “Beyaz yakalıların bu temelde işçi sınıfından koparıldığı, bunun da beyaz yakalılara patron vekiliymiş gibi davranılarak, beyaz yakalıları fabrika ortağı gibi göstererek yapıldığını anlamak zor değil. Patron vekili muamelesi yapılan beyaz yakalılar hep bu düşünceyle ücretsiz ve zorunlu fazla mesailerin hesabını sormaya çekiniyor. İşten atılan bir işçi yanıma geldiğinde ‘işten atıldım’ diyor oysa beyaz yakalı işten çıkarılınca ‘ihanete uğradım’ diyor. Neden ihanete uğradığını sorduğumda, ‘Bu fabrika için, çocuğum ateşler içinde yanarken hastaneye götüremediğim oldu, balayımı üçüncü gününde bıraktığım oldu, yeri geldi bir kuruş mesai ücreti almadan fabrikada sabahladığım geceler oldu’ cevabını veriyor” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız