Güncel

Pamuk tarlalarında kölelik koşulları

HATAY - Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, pamuk tarlasında 10 saatlik çalışmanın bedelini 52 TL olarak belirledi. Genel-İş Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, işçilerin emeklerinin karşılığı olan bir ücret verilmesini istedi.

7 Haziran 2020 Saat: 09:18
Pamuk tarlalarında kölelik koşulları
Pamuk tarlalarında kölelik koşulları
Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, pamuk tarlalarında çalışacak tarım işçilerinin günlük yevmiyelerini 52 TL olarak belirleyerek, işçilere yemek ücreti verilmemesi karar aldı. Bir ay boyunca çalışan işçiler, asgari ücretin altında her türlü haktan ve hijyenden yoksun çalıştırılacak. Pamuk çapası işçilerinin, bir işverene bağlı olarak “tarımda bağımlı çalışan” yani “tarım işçisi” olarak kabul edilmekle birlikte, İş Kanunu’nun 4/1-(a) uyarınca sigortalı olma zorunluluğu bulunuyor. Ancak tarım işçileri hiçbir şekilde bu haktan yararlanamıyor. 
SAAT BAŞINA KESİNTİ  
Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu'nun aldığı karar şöyle: "28.05.2020 tarihinden itibaren bölgemizde çalıştırılacak tarım işçilerimize yaş ve cinsiyet ayrımı yapmaksınız amele 52 TL aracı/elçilere 4 TL ödenmesine, toplam 56 TL. İşçiye ayrıca yemek parası verilmemesine, pamuk çapalama işlerinde 14 yaşından küçük olmamaları ve çalışamayacak kadar yaşlı ve hastaların çalıştırılmamasına, tarım işçilerinin örf ve âdete uygun olarak saat 06.30'da işe başlamaları ve akşam 16.30’da işi bırakmaları, çalışma süresi içerisinde 09.00-09.30 arası 30 dakika dinlenme molası,13.00-14.00 arası bir saat yemek molası vermesi ve dinlenme molası istirahat saatlerinin değiştirilmemesi ve istirahat saatlerinde kesinlikle çalışma yapılmaması. 16.30’dan önce iş bırakılırsa, saat başına 7 TL düşülecektir." 
KANUN YERİNE GETİRİLMİYOR 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, işçilere reva görülen ücrette tepki gösterdi. Suriyeli mültecilerinde içinde olduğu yurttaşların tarlalarda zor şart altında tarım işçiliği yaptığını ifade eden Berkyürek,  işçilerin İş Kanunu’na göre sigortalı olmak zorunluluğu bulunduğunu ancak işverenlerin bu kanunu yerine getirmediğini ifade etti.  
Açlık sınırının aylık 2 bin 492 TL olduğu ülkede günlük ücret olarak 52 TL verilmesinin vicdani olmadığını belirten Berkyürek, Hatay Valisi'ne bu kararın düzeltilmesi çağrısında bulundu. Berkyürek, "Talebimiz; tüm mevsimlik tarım işçilerinin sigorta kapsamında çalıştırılması, en az günlük asgari ücretin yüzde 20 fazlası şeklinde ücretlerin revize edilmesidir. Çalışan her işçiye günlük bir öğün yemek verilmesini talep ediyoruz. Her işçi insan onuruna uygun şartlarda çalışma hakkına sahiptir" dedi.
 'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI YOK' 
Kendilerine biçilen yevmiye ücretlerine tepki gösteren tarım işçileri, sabahtan akşama kadar kölece çalıştıklarını, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti. Hatay'da daha çok Suriyeli mültecilerin tarlalarda işçi olarak çalıştırıldığını aktaran işçiler, hem kendilerinin hem de tarım işçilerinin her türlü haktan yoksun olduğunu söyledi. 
İşçiler, "Şuanda soğan tarlasındayız. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Geçen yıl 7 çuval soğan için bize 50 TL veriliyordu. Şimdi bu zamanda bize; nakliyeye hazır hale getirdiğimiz 7 çuval soğan için 55 TL verecekler. Bu ücretler emeklerimizin karşılığını vermiyor. Bizler sömürülüyoruz. Küçük çocuklarımızla tarlalarda bu salgın sürecinde çalışıyoruz. Burada çadırlarda zor şartlar altında yaşıyoruz" diye durumlarını özetledi.
Kaynak: MA

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız