Dünya

Peru’da kadına şiddete dev protesto

Kadına yönelik şiddetin en yüksek olduğu ülkeler arasında bulunan Peru’da binlerce kadın şiddete karşı sesini yükseltmek için sokaklara döküldü.

15 Ağustos 2016 Saat: 23:41
Peru’da kadına şiddete dev protesto
Peru’da kadına şiddete dev protesto

Kadına yönelik şiddetin en yüksek olduğu ülkeler arasında bulunan Peru’da binlerce kadın şiddete karşı sesini yükseltmek için sokaklara döküldü. Güney Amerika ülkesinin başkenti Lima’daki gösterilere 50 bine yakın kişi katıldı. İnternet portalı La República’nın verdiği bilgilere göre de protesto yürüyüşüne yaklaşık 150 bin kişi katıldı.

54 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

DW’nin haberine göre, Aile ve Kadın Bakanlığı’nın verilerine göre bu yıl 54 kadın, erkekler tarafından işlenen şiddet eylemleri sonucu hayatını kaybetti. Ayrıca kadınlara yönelik 118 cinayete teşebbüs kayıtlara geçti. Erkeklerin uyguladığı şiddet nedeniyle 2015 yılında ise 95 kadın yaşamını yitirdi.

Aile ve Kadından Sorumlu Bakan Ana Romero Lozada’nın verdiği bilgilere göre, Peru kadına karşı şiddet eylemlerinin en sık görüldüğü üçüncü ülke konumunda. Son olarak Ağustos ayı başında yaşanan bir olay Peru’da infiale neden olmuştu. Peru’da bir adam, altı çocuk annesi eşini tavuklu pilava sarmısak koyduğu için tuğlayla şiddet uygulanmıştı. Kadın, saldırıdan ağır yaralı olarak kurtulmuştu. Son yapılan bir ankete göre, ankete katılanların yüzde 74’ü Lima toplumunu kadın düşmanı olarak nitelendiriyor.

‘AYAĞA KALKMA VAKTİ’

Euronews’e konuşan Carmela Garcia “Fiziki ya da psikolojik kadınlara dönük uygulanan şiddete karşı olduğumuzu göstermek için bu yürüyüşe katıldık. Anne olarak bizler çocuklarımızın özgürce dışarı çıkabilmelerini istiyoruz.” dedi. Eyleme katılan bir diğer kadın Adelaida Avila ise “Son mahkeme kararları ülkemiz kadınlarından yana olmadı. Artık kadınlarımız için ayağa kalkma vakti. Kadın-erkek herkes burada şiddete karşı gösteriye katılmalı. Artık bir şeyleri değiştirmeliyiz. Fakat kadına şiddette de dünyada üçüncüyüz neden böyle kalsın ki?” açıklamasında bulundu.  Adalet Sarayı’na doğru yapılan yürüyüşe Peru’nun Temmuz ayında göreve gelen Devlet Başkanı Kuczynski, Kuczynski’nin eşi, birçok bakan ve milletvekili de katıldı. 30 milyon nüfusa sahip olan ve geçtiğimiz yıl yaklaşık her 4 günde 1 kadının eşinden gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybettiği Peru’da mecliste şiddete karşı bir eylem planı kabul edilmişti.(Kaynak: Evrensel Dış Haberler Servisi)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız