Güncel

Plaza de Mayo Kurucu Hattı’nın annesi Nair Amuedo öldü

Kadın, gerçeği ve adaleti talep ederek 44 yıl boyunca yorulmadan militanlık yaptı. Kızı Patricia Maddalena, Ağustos 1976’da ortadan kayboldu.

18 Kasım 2020 Saat: 01:52
Plaza de Mayo Kurucu Hattı’nın annesi Nair Amuedo öldü
Plaza de Mayo Kurucu Hattı’nın annesi Nair Amuedo öldü

Plaza de Mayo Kurucu Hattı Anneleri’nin temel militanı Nair Amuedo, koronavirüs kurbanı olan 89 yaşında Perşembe günü hayatını kaybetti. Nair’in ölüm haberi HIJOS Capital tarafından yayıldı.

Nair, 28 Ağustos 1976’da Villa Tesei’deki bir operasyon sırasında 19 yaşında ortadan kaybolan kızı Patricia Rossana Maddalena de Romero’yu arıyordu. Nair, kızını aramaya ek olarak, kendisinden alınacaklarından korktuğu için farklı illerde birlikte gezdiği iki küçük torununu büyütmeye kendini adadı.

28 Ağustos 1976’da kızım Patricia ve kocası Tato’yu aldılar, onu evde öldürülmüş olarak bıraktılar. Neyse ki çocukları komşulara verdiler! Bebek 46 günlük, bebek 2 yıl 4 aylıktı. Ve operasyon başkanının emri onları orada bırakmaktı. Bizim için bu beklenmedik değil korkunç bir darbeydi ”dedi Nair hikayesini anlattı. Bir yıl önce, kardeşi Elios Amuedo da kaçırılmış ve öldürülmüştü ve kaçırılmadan bir ay sonra, Eylül 1975’te kalıntılarını kurtarabildi.

Patricia kaybolduğunda ve damadı zar zor gömüldüğünde, Nair kızını aramaya çıktı. “İçişleri Bakanlığı bize hiçbir zaman iyi bir cevap vermedi. Bu yüzden, babamdan gidebileceğiniz bir yer olduğunu bildiğim İnsan Hakları Birliği’ne gittim. Orada birçok insanın kaçırıldığını öğrendim. Zaten bildiğimiz cinayetlere ek olarak. Ve bana bir habeas külliyatını hazırlamamı ve bunu İnsan Hakları Daimi Meclisine bildirmemi tavsiye ettiler. Bu adımları takip ettikten sonra eşimle birlikte tüm askeri garnizonları, karakolları gezmeye başladık. Çocuklarımızın olabileceği her yer. Nair Eğitim ve Hafıza web sitesinde, tüm annelerin başına aynı şey oldu, yanıt bizi uzun süre bekletmek, bizimle dalga geçmek ve bununla hiçbir ilgisi olmadığını söylemekti ”diyor.

Fotoğraf: Monica Hasenberg.

Kısa süre sonra, Plaza de Mayo Anneleri’ne katıldı. Onlara katıldım ve orada yürümeye başladık. Hep birlikte yürümemek, başka hiçbir şeyle karşılaşmamak. Ardından yürüyüş, ikişer ikişer başladı, çünkü herkesin bildiği gibi, bir kuşatma olmuştu ve polis ikişer ikişer yürümemizi söyledi. Yürüyüş, Plaza de Mayo’daki anıtın etrafında böyle başladı. Tam olarak şimdi yaptığımız piramitten değil, daha sonra geldi ”dedi. “Çocuklarımızın geri döneceğinden çok emindik! Anneler hareketinin bu kadar önemli olacağını ve savaşta bu kadar uzun yıllar geçireceğimizi hiç düşünmemiştik. Hiçbir anne çocuğunun geri gelmeyeceğini düşünmedi. Bazıları geri döndü. Ama sonradan öğrendiğimiz her şeyi bilmiyorduk. Birincisi, eksik olduklarını anlamadık; sonra, işkence gördüklerini öğrenmeye başladık. Ama yaşanan dehşeti asla hayal etmedik, “diye hatırladı.

Kızının kaçırılmasından bir süre sonra, onunla son kez iletişim kurabildi. Onu gecelik ve çıplak ayakla dışarı çıkardıklarını ve hücre arkadaşlarının ayakkabılarını ödünç verene kadar bir süre böyle olduğunu öğrendi. Patricia hakkında sahip olduğu son verilerdi.

Yorulmak bilmeyen bir savaşçı, meslektaşları ve insan hakları liderleri onu kovdu.

Kadın birkaç yıl önce Carlos Paz Hafıza Komisyonu’nun ziyareti sırasında bir röportajda:”Katillerin yargılanması gibi hayal etmediğimiz bir şeyi başardık, bizimkilerin, çocuklarımızın geri dönmediğini, umutlarımızın kaybolduğunu, ancak adalet istediğimizi ve adalet ve hafıza için savaşmaya devam ettiğimizi fark ettik.” dedi.

“Biz Anneler, yürüyebildiğimiz sürece Plaza de Mayo’da devam edeceğimizi söylüyoruz. Ve bu turu devam ettirmek için çocuklarımıza ve tüm topluma güveniyoruz. Artık kızım için Plaza’da değilim, ancak 30.000 kişinin kaybolduğu için “basına son konuşmalarını açıkladı. Nisan 2020’de Casa Nuestro Hijos la Vida y la Esperanza, Nair’in militanlığını anmak için bir video yaptı.


Kaynak: Simurg News

Kaynak: https://www.tiempoar.com.ar/nota/murio-nair-amuedo-madre-de-plaza-de-mayo-linea-fundadora

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız