Güncel

"Politikalar kapitalist sistem içinde kadınlara hiçbir zaman tam eşitlik kazandıramaz"

Emekçi Kadınlar (EKA), İstanbul Altunizade’de bulunan Petrol İş Sendikası Genel Merkezi’nde İşçi Kadın Kurultayı düzenledi

11 Mart 2019 Saat: 00:17
"Politikalar kapitalist sistem içinde kadınlara hiçbir zaman tam eşitlik kazandıramaz"
"Politikalar kapitalist sistem içinde kadınlara hiçbir zaman tam eşitlik kazandıramaz"

Emekçi Kadınlar -EKA'nın “Dünyaya Başkaldıran Kadınlar Buluşuyor” diyerek örgütlediği İşçi Kadın Kurultayı Petrol İş Sendikası Toplantı Salonunda yapldı.

“Biz kadınlar ne istiyoruz? Bu soru bize hiç soruldu mu?” diyen kadınlar, bu zamana kadar hep kendileri yerine düşünüp kendileri adına kararlar aldıklarını söyleyerek; kendi sözlerini kendileri söyleyebilmek için bir araya geldiler.

Haftalar öncesinden başladı bu Kurultay hazırlığı. Mahallelerde, atölyelerde işçi kadınlara ulaşan EKA'lı kadınlar, kadınların durumlarını ortaya koyan anketler hazırladılar. İşçi ve emekçi kadınların durumları, çalışma koşulları ve örgütlülük düzeyini ortaya koyan anketlerle ulaşıldı kadınlara tek tek. Bu anket sonuçları analiz edilirken, Kurultay için de tek tek davet edildi kadınlar.

Her sektörden kadınlar davet edildi. Beyaz yakalı işçilerde merdiven altı atölyelerde çalışan kadınlar, fabrika işçilerinden işsizlikle boğuşan kadınlara kadar pek çok kadına ulaşıldı.

Kurultay, hakları mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar için saygı duruşuyla başladı. Ardından Emekçi Kadınlar’dan Sena Şat kurultayın akışına ilişkin bilgilendirme yaptı. Açılış konuşmasını ise Emekçi Kadınlar’dan Nurten Karahancı yaptı. 

Kapitalizmin kendisine karşı tehlike potansiyeli taşıdığını gördüğü tüm kesimlere amansızca saldırdığını, baskı altına aldığını, düzen içinde tutmaya çalıştığına dikkat çeken Karahancı, “Bu nedenle emekçi kadınların kölece bir yaşama karşı mücadeleye katılmaları için kadınların sorunlarına özel ilgi, özel çalışma ve ayrı bir örgütlülük gerektirir”dedi.

Karahancı'nın konuşmalarından notlar ise şöyle:

-Emekçi Kadınlar, kadınların kurtuluşunu toplumsal kurtuluştan ayrı düşünmez. Bugünkü kadın politikaları maalesef sadece beden ve cins üzerinden yürütülüyor ve yanlış zemin üzerinde tartışılıyor. Oysaki biz kadınların sorunları sadece bununla sınırlı değil.

-Bize yönelik uygulanan cinsiyet, kimlik ve sınıfsal baskıları sadece beden ve cinsiyet politikaları ile aşamayız. Bu politikalar kapitalist sistem içinde kadınlara hiçbir zaman tam eşitlik ve özgürlük kazandıramaz.

-Toplumsal kurtuluşumuzu sağlayacak olan yegane sınıf işçi sınıfı ise, yükselen kadın mücadelesini nihai hedefe ulaştıracak olan yine işçi sınıfının kadınlarıdır.

EKA adına yapılan açılış konuşmasının ardından Kurultaya katılan kadınlar kendilerini tanıtmaya başladı.Çok sayıda kentten ve  her yaştan, her meslekten kadın kendini tanıtmaya başladı. Ev işçileri, öğretmen, öğrenci, işçi, şair, emekli, işsiz.

Şair Ruhan Mavruk'un dizeleri okunduktan sonra işçi kadınların tebliğleri başladı.

Ve Kadınlar ardı ardına sunumlarını yapmaya, çalıştığı sektörde ve yaşamlarında karşı karşıya oldukları sorunları anlatmaya başladılar.

İnci Şahin 30 yıldır tekstil sektöründe çalışan, bilinçli, Devrimci İşçi Komiteleri'nden bir işçi olduğunu anlattı. Özellikle son kriz dönemlerinde bütün patronların işçi aranıyor ilanları verdiğini, işçileri birkaç gün çalıştırdıktan sonra “şu an iş yok iş olursa çağırırız sizi” diyerek işten attığını ve bu şekilde yeni işçiler aldığını; bu yolla işçilere ücret ödemeden üretim yaptırdığını anlattı. Ancak işçilerin işsiz ve parasız kalmaya devam ettiğini söyledi.

Gazi Mahallesi'nden Aygül Turan ayakkabı imalat fabrikasında çalıştığını, sürekli ustalar tarafından hakaretle karşılaştıklarını söyledi.

Sarıgazi'den Nermin Akkılıç 15 yaşında evlenmiş bir ev işçisi olduğunu, kadınların susmaması ve bir araya gelerek örgütlenmesi gerektiğini söyledi.

Temizlik işçisi Gamze Erarslan yaşadığı sıkıntıları anlattı. Yaptığı işten mutlu olmadığını, hakkını atamaya kalktığında bir daha işe çağrılmadığını söyleyerek “ben de sigortalı bir işim olsun isterim” dedi.

Sağlık emekçisi Rabia Can, 37 yaşında olduğunu, pek çok iş kolunda çalıştığını anlattı. Türkçeyi ancak ilkokula başladığında duyduğunu, anadili olmadığı için adapte olamadığını ve okuyamadığını anlattı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız