Güncel

Pressan işçileri Çalışma Müdürlüğü önündeydi I Bakanlık-TM-patron iş birliği protesto edildi

Pressan Fabrikası'na patron eliyle sokulan Türk Metal'e yetki verilmesini İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü önünde protesto eden TOMİS, işlenen bu suça karşı işçilerle birlikte mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

27 Haziran 2022 Saat: 13:49
Pressan işçileri Çalışma Müdürlüğü önündeydi I Bakanlık-TM-patron iş birliği protesto edildi
Pressan işçileri Çalışma Müdürlüğü önündeydi I Bakanlık-TM-patron iş birliği protesto edildi

Pressan işçileri işten atmalara, sendika düşmanlığına karşı yaptıkları direnişlerinin 36. gününde seslerini Çalışma ve İŞKUR Müdürlüğü önünde yükseltti.

Pressan direnişçileri üyesi oldukları Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) ile birlikte İstanbul Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi. Sendika düşmanlığına, TM çetesine, işten atmalara ve MESS kodamanlarına karşı direnişte olan işçiler, Pressan’da yaşanan hukuksuzluklara karşı İstanbul Çalışma Müdürlüğü'nü uyardı. TOMİS adına açıklamayı Dilbirin Acar okudu. Acar, Pressan’da 23 Mayıs'ta başlayan direniş sürecini aktararak şunları ifade etti:

“Sendikamızın ve sendika üyelerimizin haklı ve onurlu mücadelesi kararlılıkla sürerken, Pressan patronunun da geçtiğimiz bir aylık süreçte başvurduğu yasadışı uygulamalar da ortadadır. İşten atma saldırısı, işçiyi birbirine kırdırmaya yönelik provokasyonlar, yasadışı bir uygulama olan işçilerin e-devlet şifrelerini isteyip başka sendikaya üye yapmaya zorlaması vb. şeklinde liste uzayıp gitmektedir. Bir aylık direnişimiz sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’ na yaptığımız şikayetlere rağmen, yaşanan hukuksuzluğa sessiz kalınmış, alelacele Türk Metal’ e yetki verilerek bu suça ortak olunmuştur.”

TM’e verilen yetki hukuksuzluğun devamıdır!”

Bakanlık tarafından TM’e verilen yetkinin, Pressan patronunun haksız ve hukuksuz uygulamalarını örtbas etmeye yönelik bir girişim olduğunu vurgulanan açıklama şu şekilde devam etti:

“İşçilere sendikanın ‘s’sini sokmam diye konuşmalar yapan, işçiler üzerinde kurulan baskı ve mobbing sonucunda e-devlet şifreleri aracılığıyla zorla Türk Metal’e yapılan üyelikler ile açıkça suç işlediği ortada olan Pressan patronunun hukuksuz girişimlerine ortak olan bakanlık yetkililerinin alealecele Türk Metal’e verdiği yetki hukuksuzluğun devamı niteliği taşımaktadır.”

Türk Metal adına patron eliyle fabrikaya sendika getirildiği alenen ortada iken, TOMİS’in üzerindeki baskı ve mobinge dikkat çeken Acar, “Fabrika içinde ve dışında süren mücadelemizin Pressan fabrikasını sendikalı bir işyeri haline getirdiği açık ve nettir” dedi.

“Taleplerimiz için mücadele edeceğiz!”

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:“Sendikamız, Pressan işçilerinin hak ve onur mücadelesini sürdürecektir. Vazgeçeceğimizi, bırakıp gideceğimizi düşünenlere karşı bir aylık direnişimiz dahi gerekli yanıtı vermiştir. Haksız ve hukuksuz saldırıları kabul etmedik, etmeyeceğiz. Taleplerimiz için mücadele edeceğiz.”

Pressan işçilerinin talepleri şu şekilde sıralandı:

- Atılan işçiler geri alınsın.

- Baskı ve mobbing son bulacak.

- Pressan işçileri insanca çalışma ve yaşam koşullarına kavuşsun.

- İşçilerin e- devlet şifreleri zorla alınarak Türk Metal’ e verilen yetki derhal düşürülsün.

- Şirket yönetimi ve bakanlık yetkilileri arasında yapıldığı iddia edilen görüşmeye dair başta sendikamız olmak üzere kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılmalı, hukuksuz işlemler hakkında derhal soruşturma açılmalıdır.

- Sendikal faaliyetlerin önündeki tüm engeller kaldırılsın.”

İşçiler İŞKUR ve Çalışma İl Bölge Müdürlüğü’ne bakanlık-TM-patron iş birliği ile yapılan hukuksuzluklara karşı dilekçe verdi.

Eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız!”, “Çetelere geçit vermeyeceğiz!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganları atıldı. Emekçi Hareket Partisi (EHP), İşçinin Kendi Partisi (İKEP), İşçi Dayanışması, İşçi Hareketi Koordinasyonu’nun katılarak destek verdiği eylem hukuki ve fiili meşru mücadelenin süreceği belirtilerek sona erdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız