Güncel

PTT işçileri SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde oturma eylemine başladı

Sendikalı oldukları için Kod-29 ile işten çıkartılan PTT-SEN üyesi işçiler, SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde "Kod-29'un kaldırılsın" talebiyle oturma eylemine başladı.

13 Nisan 2021 Saat: 07:44
PTT işçileri SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde oturma eylemine başladı
PTT işçileri SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde oturma eylemine başladı

PTT'de sendikalı oldukları ve sendikal faaliyet yürüttükleri için tazminatsız işten atılan, aralarında PTT-SEN'in başkan ve yöneticilerinin de olduğu taşeron işçilerin, "Bak Postacı Direniyor" şiarıyla başlattıkları direniş 106. gününde sürüyor. SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde "Kod-29'un kaldırılsın" talebiyle oturme eylemine başladı.

ŞEN: YASALAR UYGULANMIYORSA NİYE VAR?
Eylemde konuşan PTT-SEN Yöneticisi Süleyman Şen, sendikaya üye olmanın anayasal bir hak olmasına rağmen PTT'de sendikal baskıların sürdüğüne işaret etti. Şen, "Biz Aile ve Çalışma İl Müdürlüğü önüne de gittik, Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne de gittik, PTT ve taşeron şirket ile de görüşmeye çalıştık… Bazıları yardımcı olacağını, bazıları ise konunun kendileriyle alakasının olmadığını söylediler. Bizi kim işten attı? Bizim muhatabımız kim? Bize 106 gündür bunun açıklamasını bile yapmadınız. Bugün burada olmamızın nedeni, 177 bin kişinin sorgusuz sualsiz işten çıkarılmasıdır. Buradan Kod-29 ile işten çıkarılan 177 bin kişiye sesleniyorum; gelin, birlik olalım. Patronların keyfi işten çıkarmalarının sona ermesini, anayasal hakların uygulanmasını istiyoruz. Sendikal haklar tanınsın, sendikal baskılar sona ersin istiyoruz. Nereye gitsek 'Yardımcı olacağız' veya 'Muhatap biz değiliz' yanıtlarıyla karşılaşıyoruz. Artık bıktık bundan! Arkadaşlarımız çocuklarının yüzüne bakamıyor. Artık birisi bizim sesimizi duysun. Sendikal baskı kalksın. Devlet kurumunda sendikal baskı mı olur? Devlet kurumunda Anayasa tanımamazlık mı olur? Bu kanunları ya kaldırın, ya uygulayın. Artık ne diyelim yani" şeklinde konuştu.

YILMAZ: SGK NE İŞE YARIYOR?
PTT-SEN Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz ise Kod-29 uygulamasıyla işçilerin yaşamlarının karartıldığına dikkat çekti. Yılmaz, "SGK koskocaman bir bina yapmış kendine. Ama 'Ne işe yarıyor' derseniz, işe yaradığı tek şey, işçilerin hayatını karartmaktır. Patronlar 'Senin hayatını mahvettim, seni Kod-29 ile açlığa mahkum ettim.' diye bir tane mesaj atıyorlar ve her şey bitiyor. Senin suçun, günahın varmış veya yokmuş hiç önemli değil. Direkt olarak hırsız, ahlaksız yaftasını yapıştırıyor. İşte SGK'nin işlevi budur. Bunlara göz yummak. 177 bin işçi ahlaksızlıkla yaftalanarak, Kod-29 ile işten atıldı. Yahu akıl mantık alıyor mu? Bu işçiler kafayı mı yedi? Aptal mı? Pandemi döneminde bu kadar insan hırsızlık mı yaptı, birilerini taciz mi etti? Ne yaptı bu kadar insan? SGK ne işe yarıyor? Bu kurum çalışmıyorsa kapatın. Kime gitsek ya 'Biz sorumlu değiliz', ya da 'Dilekçe verin' yanıtıyla karşılaşıyoruz. Dilekçe nedir? Ne dilekçesi? Bu kadar insan karnını dilekçeyle mi doyuracak? Kirasını dilekçeyle mi ödeyecek bu kadar insan? Bu kadar aşağılık bir düzen olmaz! Bu yasalar uygulanmıyorsa kaldırın. Kod-29 patronların elinde oyuncaksa bunu dürüstçe bize açıklayın. 'Biz patronları koruyoruz, bu koskoca binalar patronları korumak için var' deyin. 'İşçilerin hiçbir hakkı yoktur' deyin. İkiyüzlülük yapmayın. Bu koca koca kurumları inşa etmeyin, kendinize iş yapıyormuş görüntüsü vermeyin" dedi.

Diğer işkollarında çalışırken Kod-29 ile işlerinden çıkarılan işçilere de seslenen Yılmaz, "Buradan bütün işçi kardeşlerime sesleniyorum: Bu kurumlar çalışmıyorsa, işlevsizse, gelin, biz işlevsiz hale getirelim. Hiçbirimiz Kod-29'u hak etmedik. Hiçbirimiz ahlaksız değiliz. Asıl ahlaksızlar patronlar ve onların her istediğini yapan kurumlardır" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız