Güncel

'Ruhsat gasplarına karşı mücadele etmek meslek onurunu savunmaktır'

Haklarında açılan soruşturmalar ve davalar gerekçe gösterilerek ruhsatları iptal edilen avukatlar, bu duruma sessiz kalan barolara seslenerek, "Ruhsat gasplarına karşı mücadele etmek meslek onurunu savunmaktır" dedi.

19 Kasım 2020 Saat: 21:51
Ruhsat gasplarına karşı mücadele etmek meslek onurunu savunmaktır
'Ruhsat gasplarına karşı mücadele etmek meslek onurunu savunmaktır'

Ruhsat Gasbına Karşı Koordinasyonu, avukatlara ruhsatlarının verilmemesine ilişkin Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

"Ruhsat gaspına karşı mücadele meslek onurunu savunma mücadelesidir" pankartının açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde basın açıklamasını yapan koordinasyon üyesi Viyan Kınalı, Adalet Bakanlığı'nın kanun hükmünü de aşan bir şekilde soruşturması olan ya da hakkında takipsizlik kararı verilmiş avukatlar için de olumsuz görüş bildirerek, ruhsatın iptali davaları açtığını belirtti. Adalet Bakanlığı'nın avukatlık kanununu hiçe saydığını belirten Kınalı, bakanlık masumiyet karinesini hiçe sayarak avukat adaylarının çalışma hakkını gasp ettiğini söyledi.

SAVUNMA SALDIRI ALTINDA
Yargının bağımsızlığına yönelik saldırıların savunma hakkına ve bir bütün olarak adil yargılanma hakkına ciddi hasarlar verdiğini ifade eden Kınalı, "Son birkaç yıl içerisinde yapılan kanun değişiklikleriyle avukatların; belirli suçlara ilişkin dosyalarda müdafilik yapması keyfi olarak yasaklanmıştır. Müvekkilleriyle gizli ve özel olarak görüşme hakkı ihlal edilmiş, avukatlar, müvekkillerine isnat edilen suçlardan dolayı yargılanmış, işkence görmüş, tutuklanmış ve ağır hapis cezalarına çarptırılmıştır. Savunma hakkının sindirilmeye çalışıldığı bu siyasi atmosferde stajını tamamlamış ve avukatlık ruhsatı almaya hak kazanmış avukat adayları olarak bizlerin ruhsatlarının Adalet Bakanlığı'nca gasp edilmeye çalışılması da tam da bu nedenle şaşırtıcı değildir" diye konuştu.

Ruhsat gaspının iktidarın savunmayı kendi himayesinde bulundurma hayalinin tezahürü olduğunu dile getiren Kınalı, "Bakanlığın 30 yıl boyunca uygulanması olmayan bir kanun hükmüne bu denli sarılması hukuki değil, siyasi bir tercihtir. Bizler biliyoruz ki; ruhsat gaspları, muhalif avukat adaylarını, dayanaksız ve uzun yıllar süren yargılamalarla sindirme amacı taşımaktadır. 'Ağaç yaşken eğilir' mantığıyla mesleğimizi icra edip etmeyeceğimize siyasal iktidar tarafından karar verildiği böylesi bir haramiliğe karşı başkaldırıyoruz. Bu vesileyle, sessiz kalan baroları öznesini merkezine almaları ve dayanışma göstermeleri için bir kez daha destek vermeye çağırıyor, ruhsat gasplarına karşı mücadele etmenin en başta meslek onurunu savunmak olduğu konusunda kendilerini uyarıyoruz" şeklinde konuştu.

PİROĞLU: ENGELLER KALDIRILMALI
HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise "Var olan hukuk sisteminden şikayet eden Adalet Bakanı bakan olduğunu hatırlamalı bir an önce avukatların ruhsatlarını gasp eden davalardan vazgeçmeli ve savunmanın önündeki engelleri kaldırmalı" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız