Güncel

Sağlık emekçileri: 29 Mayıs'ta Ankara'yı beyaza boyayacağız

Sağlık emekçileri, 29 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenecek "Emek bizim söz bizim sağlık hepimizin" mitingi öncesi ortak taleplerini duyurarak, iktidarın oyalama ve vaatlerine karşı haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

9 Mayıs 2022 Saat: 20:20
Sağlık emekçileri: 29 Mayısta Ankarayı beyaza boyayacağız
Sağlık emekçileri: 29 Mayıs'ta Ankara'yı beyaza boyayacağız

Sağlık emekçileri, 29 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenecek "Emek bizim söz bizim sağlık hepimizin" mitingi öncesi ortak taleplerini duyurarak, iktidarın oyalama ve vaatlerine karşı haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Siş Hekimleri Birliği (TDB), Dev-Sağlık İş ve çok sayıda sağlık meslek örgütü, 29 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleşecek Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin mitingi öncesi taleplerini açıkladı.

Sağlık emekçilerinin Sağlık Bakanlığı ve iktidarın sermaye yanlısı sağlık politikalarına karşı yürüttüğü mücadele uzun zamandır Beyaz Nöbet ve G(ö)rev eylemleriyle devam ediyor. Özellikle pandemiyle birlikte omuzlarına yüklenen ağır yük ve çalışma koşullarına, hak gasplarına ve artan sağlıkta şiddet olaylarına itiraz eden sağlık emekçileri, yaptıkları ortak açıklamada, "Sağlıksızlık üreten bu sağlık sisteminin yükü altında ne bizlerin ne de toplumun ezilmesine sessiz kalacağız" dedi.

Sağlık alanında yaşanan ağır krize işaret eden sağlık emekçileri kendilerine dayatılan uzun ve yoğun çalışma saatlerine, güvencesizliğe, şiddete tepki göstererek, iktidarın yarattığı ve toplumu da sağlık hakkından mahrum bırakan krizin faturasını ödemeyeceklerini vurguladı.

"Hakkımız olanı alana kadar, toplumun sağlık hakkını önceleyen sağlık politikalarını inşa edene kadar kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullanan sağlık emekçileri, sorunun oyalamalar ve vaatlerle geçiştirilemeyecek kadar derin olduğunu belirterek, miting öncesi taleplerini şu şekilde sıraladı:
????Sağlık sisteminin temelini birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri oluşturmalı, basamaklı bir sağlık sistemi modeline geçilmelidir. 
???? Şiddeti kışkırtan söylemlere son verilmeli, etkili bir sağlıkta şiddet yasasu çıkarılmalı, tüm canlılar için sağlık üreten, sağlık üretiminin devamlılığını sağlayan çalışanları da kapsayacak şekilde uygulanmalı, güvenli çalışma alanları planlanmalıdır.
???? Katkı payları adı altında sağlığa erişimin paralı hale getirilmesine derhal son verilmeli; sağlık herkes için ücretsiz olmalıdır.
???? Sağlığa ayrılan bütçe arttırılmalı, aldığımız aylıklar insanca yaşanabilir, emekliliğe yansıyacak tek ödeme olarak değiştirilmelidir.
???? Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği, mobbing, KHK, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması baskılarına son verilmelidir.
???? İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri, bilime ve toplum sağlığına uygun yapılandırılmış kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinde sunulmalıdır.
???? Sağlığımızı 5 dakikaya sıkıştıran uygulamadan derhal vazgeçilmelidir.
???? Tüm sağlık çalışanları için Covid-19 meslek hastalığı sayılmalıdır.
???? Sadaka kültürünü pekiştiren sosyal yardım politikaları değil, hak temelli sosyal hizmet politikaları geliştirilmeli, sosyal hizmet emekçilerinin sorunlarına çözüm üretilmelidir.
????Bağ-Kur ve SSK emekli tüm sağlık çalışanlarına yoksulluk sınırı üzerinde emekli maaşı verilmelidir."

29 Mayıs'ta Ankara'yı beyaza boyayacaklarını söyleyen sağlık emekçileri, tüm meslektaşlarına ve halka mitinge katılma çağrısı yaptı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız