Güncel

‘Salgın döneminde madencilere işsizlik ve ölüm dayatılıyor’

MANİSA - Sosyal Haklar Derneği, maden işçilerine salgın döneminde işsizlik ve ölüm dayatıldığını ifade ederek, taleplerini sıraladı.

30 Nisan 2020 Saat: 03:15
‘Salgın döneminde madencilere işsizlik ve ölüm dayatılıyor’
‘Salgın döneminde madencilere işsizlik ve ölüm dayatılıyor’

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan Sosyal Haklar Derneği, (SHD) koronavrüs (Kovid-19) günlerinde önlem alınmadan çalıştırılan maden işçilerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, yazılı açıklama yaptı.

Dünyayı saran virüs nedeniyle, insanların tüm yaşamının olumsuz etkilendiği belirtilen açıklamada, bilinmezliklerin korkularını büyüttüğünü söyledi. Virüsle mücadele kapsamında, okulların tatil edildiği ifade edilen açıklamada, “Seyahatler kısıtlanmış, bazı işyerleri kapatılmış, toplumsal ilişkiler sıfırlanmış, tatil günleri sokağa çıkma kısıtlanmış, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı getirilmiş durumda. Virüsle mücadele için alınan tedbirlere elbette karşı çıkılamaz. Belki de daha fazlasını alma ihtiyacı vardır. Ama bu tedbirler daha baskıcı bir sisteme yönelme tehditlini içinde taşımaktadır ve korkuları büyütmektedir” denildi.

‘SALGIN ÇALIŞMA KOŞULLARINI AĞIRLAŞTIRDI’

Açlıkla mücadele eden insanların artmasına rağmen devlet tarafından desteklenmediği vurgulanan açıklamada, işçilerin sağlık tedbirleri alınmadan ölümle burun buruna çalışmak zorunda bırakıldığı ifade edildi. Somalı maden işçilerinin ağır çalışma şartlarının salgınla birlikte daha arttığına dikkat çekilen açıklamada, maden işçilerinin ölüm tehlikesi altında çalışmanın yanı sıra virüs tehlikesiyle de karşı karşıya kaldığı belirtildi. Açıklamada, maden işçilerine salgın döneminde işsizlik ve ölüm dayatıldığı ifade edildi.

Sosyal Haklar Derneği taleplerini şu şekilde sıraladı:

“*Virüse bağlı pozitif vaka sayısının yüzleri geçmiş, evde karantina altına madenci sayısı bini aşmış, bazı maden şirketlerinin işçilerini tecrit altına almış, maden işçilerinin bir kısmı işten veya ücretsiz izine çıkarılmıştır. 

* Maden işçilerinde yayılan virüs, aynı zamanda bütün Soma halkını tehdit etmektedir. Soma halkından gizlenen gerçekler hemen açıklanmalıdır.

* İşçilere hemen testler yapılmalı, madenler kapatılmalı, işçiler ücretli izine çıkarılmalıdır. Ölümle beraber yaşamaya Soma halkı mahkûm değildir.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız