Yaşam

SCA'da işçisi sendika ve toplu sözleşme için grevini sürdürüyor

Gebze OSB’de 89 gündür direnişte olan SCA Yıldız işçileri Gebze Kaymakamı ile görüşmek için fabrika önünden Gebze’ye kadar yürüyüş yaptı.

17 Mart 2016 Saat: 10:04
SCA'da işçisi sendika ve toplu sözleşme için grevini sürdürüyor
SCA'da işçisi sendika ve toplu sözleşme için grevini sürdürüyor

Gebze OSB’de 18 Aralık 2015'te yapılan oylamada grev kararı alan ve direnişte olan SCA Yıldız işçileri bir taraftan grevlerini, çeşitli direniş biçimlerini  sürdürürken diğer taraftan da  haklılıklarını anlatmak için her kurumu ziyaret ederek taleplerini anlatıyorlar. 

 SCA işçileri bu kapsamda, Gebze Kaymakamı ile görüşmek için fabrika önünden Gebze’ye kadar yürüyüş yaptı. İşçiler Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin’e taleplerini iletti, neden grevde olduklarını anlattılar.

DİSK’e bağlı Tümka-İş Sendikası’nda örgütlü olan SCA Yıldız işçileri, 89 gündür fabrika önünde direnişte. 53 işçi bugün Gebze Kaymakamı ile görüşüp taleplerini iletmek istedi. İşçiler fabrika önünden sabah saatlerinde Gebze’ye kadar yürüdü. İşçiler yürüyüş yaptıktan sonra Yumrukaya mevkiine vardıklarında polis tarafından durduruldu. Polis, işçilerin yürüyüşüne izin vermeyeceklerini ve kaymakamın izinde olduğunu belirterek Dilovası Kaymakamı’nın vekâlet ettiğini açıkladı. İşçiler daha sonra Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin ile telefonla görüştü. Kaymakam Hulusi Şahin, işçilere saat 14.00’de görüşme için randevu verdi.Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde görüşme saatine kadar bekleyen işçiler daha sonra Şahin’in makamına gitti.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI TANINMIYOR

Kaymakam ile yapılan görüşmeye TÜMKA-İş Sendikası Genel Başkanı İlhan Özel, DİSK yönetim kurulu üyesi Kanber Saygılı ve işçiler katıldı. Görüşme sonrasında Kaymakamlık önünde bir açıklama yapan DİSK yönetim kurulu üyesi Kanber Saygılı şunları söyledi: “Çeşitli kereler Murat Ülker ile görüşme talebinde bulunduk. Sorunun çözülmesi için taleplerde bulunduk. Sorunumuz parasal bir sorun değil. Murat Ülker, sendikamızı tanımıyor. Toplu sözleşme hakkımız olmasına rağmen hala toplu sözleşme masasına oturmadı. Bizler tanımadığından dolayı grevdeyiz. Bunun içinde çeşitli yerlere görüşmek için başvurduk. Hiç biri bize geri dönmedi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞINA GİDECEĞİZ

Dilovası  kaymakamı ile örüştük. Bizlere  olumlu bir tavır takındı. Neden grev yaptığımızı ve taleplerimizi dinledi.Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan geldiğinde konuyu kendisine aktaracağını ve konu ile yakından ilgileneceğini söyledi. Gebze Kaymakamı geldiği bizlere randevu verileceği de söylendi. Bizler yine Çalışma Bakanlığına ’da gitmeyi düşünüyoruz. Yalnız şunu bilmenizi istiyorum bıçak artık kemiğe dayandı. Bizler sorunlar çözülene kadar grevi asla bırakmayız. Çünkü bu bizim anayasal hakkımız. Bizler Murat Ülker’in toplu sözleşme masasına oturmasını istiyoruz.”

NE İSTİYORLAR?

Gebze'de DİSK/Tümka-İş Sendikası üyesi SCA Yıldız Fabrikası işçileri, taleplerinin karşılanmaması üzerine greve çıktı. İşçiler patronun grev oylaması oyunun boşa çıkararak dün greve başlarken, sendikayı kabul etmemekte ısrar eden patron ise lokavt kararı aldı ve fabrikayı 28 Aralık’ta kapatacağını duyurdu. İşçiler talepleri kabul edilene kadar grevi sürdürmekte kararlı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında bulunan SCA Yıldız; İsviçre ve Yıldız Holding (Ülker) ortaklığı ile kuruldu. Fabrika çocuk bezi, pet, ıslak mendil ve sıvı sabun üretiyor.

170 çalışanın olan fabrikada 55 beyaz yakalı, 115 de mavi yaka işçi bulunuyor. İşçilerin 100’ü sendikaya üye oldu ve sendika toplusözleşme yetkisini aldı. 10 yıllık bir işçinin 1350 lira ücret aldığı fabrikada, işçiler düşük ücret kadar çalışma koşullarının ağırlığından da şikayetçi. Toplusözleşme taslaklarını oluşturan işçiler 400 lira brüt zam, fazla mesai ücretlerinin yüzde 75 değil yüzde 100 zamlı ödenmesini, 400 lira olan kömür yardımının 750 liraya çıkarılmasını istedi. İşçiler ayrıca disiplin komisyonunda bir işçilerin de yer almasını istedikleri işten atılan sendika temsilcisi Erkan Ersoy’un işe geri alınmasını talep etti. İşçiler bu taleplerin kabul edilmemesi üzerine greve çıktıklarını anlattı.

Bu arada fabrikaya kapatacağı tehdidinde bulunan patronun iki gündün TIR’larla fabrikada mal çıkarttığı bildirildi.

GREV OYLAMASI 

170 işçinin çalıştığı işyerinde patron grev oylamasını gündeme getirirken Yıldız Holding’e (Ülker) bağlı işyerlerinden işçiler bu fabrika üzerine geçirilerek oylamaya katıldı. 18 Aralık’ta 306 işçinin katıldığı grev oylamasında 170 işçi greve evet dedi. Bunu üzerine yasal olarak grev kararı alındı.  

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız