Güncel

Sengwer Halkı’nın zorla yerinden edilmesine dur demek için harekete geçin!

Sengwer yerli halkı Kenya’nın kuzeyindeki Rift Vadisinde bulunan Embobut Ormanı’nda yaşıyor. Fakat Kenya hükümeti onları şiddetle ve hukuka aykırı biçimde topraklarını terk etmeye zorluyor.

31 Aralık 2018 Saat: 15:44
Sengwer Halkı’nın zorla yerinden edilmesine dur demek için harekete geçin!
Sengwer Halkı’nın zorla yerinden edilmesine dur demek için harekete geçin!

Sultan ESEN

Sengwer yerli halkı yüzyıllardır Kenya’nın kuzeyindeki Rift Vadisinde bulunan Embobut Ormanı’nda yaşıyor. Topluluğun, atalarından kalan bu güzel topraklarla ve büyük ormanla derin manevi bağları var. Fakat onları şiddetle ve hukuka aykırı biçimde topraklarını terk etmeye zorlayan Kenya hükümeti, Sengwer Halkı’nın geçim kaynaklarını ve yaşam şeklini de tehdit ediyor.

Geçim kaynaklarını kaybediyorlar, kültürel kimlikleriyse yok olmak üzere...Uluslararası Af Örgütü, "Yoksulluğa mahkum edilen Sengwer yerli haklını topraklarına sahip çıkma mücadelelerinde yalnız bırakmayın, yaşam alanlarını kaybetmemeleri için harekete geçin imzacı olun!" diyerek bir kampanya başlattı.

UAÖ tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Sengwer yerli halkı yüzyıllardır Kenya’nın kuzeyindeki Rift Vadisinde bulunan Embobut Ormanı’nda yaşıyor. Topluluğun, atalarından kalan bu güzel topraklarla ve büyük ormanla derin manevi bağları var. Fakat onları şiddetle ve hukuka aykırı biçimde topraklarını terk etmeye zorlayan Kenya hükümeti, Sengwer Halkı’nın geçim kaynaklarını ve yaşam şeklini de tehdit ediyor.

Hükümet, Sengwer Halkı’nın toprağa zarar verdiğini ve toprakları korumak amacıyla hareket ettiklerini iddia ediyor, ancak bu iddiayı destekleyebilecek hiçbir kanıt yok. Sonuç olarak binlerce kişi evinden yoksun bırakıldı ve birçoğu şu an yoksulluk içinde yaşıyor.

Sengwer Halkı direnmeye kararlı olsa da direndikleri için şiddetle cezalandırılıyorlar. Binlerce ev yakıldı ve Ocak 2018’de topluluğun üyesi olan Robert Kirotich Kibor vurularak öldürüldü.

 “Lütfen bizi rahat bırakın. Ormanı koruyacağız.” Sengwer Halkı üyesi bir erkek, 110 yaşında olduğu tahmin ediliyor

Dilekçemize imzacı olun ya da isterseniz kendiniz Kenya Cumhurbaşkanı’na Sengwer Halkı’na yönelik şiddeti durdurma ve topluluğun atalarından kalan topraklarda rahatça yaşamasına izin verme çağrısında bulunun.

Topluluk, atalarından kalan bu topraklarda yüz yıllardır yaşıyor. Ancak arı ve sığır yetiştiren bu yerli topluluk, Kenya hükümeti tarafından zorla yerinden ediliyor. Ormancılar ve polis, 2012’den beri ormanı “koruma” adı altında yaklaşık 2.600 evi yakarak 4.600 civarında insanı evsiz bıraktı. Ocak 2018’de bir erkek vurularak öldürüldü, bir diğeri ise ağır yaralandı. Yerli topluluğun korunmasını gerektiren mahkeme kararları, uygulanan şiddetle doğrudan ihlal ediliyor.

Sengwer Halkı evlerini, geçim kaynaklarını ve kültürel kimliğini kaybediyor. Ormanın dışında yaşamaya zorlanan bazıları, ezici bir yoksulluğa mahkum edildi. Erkeklerin bazılarının ormanda kalması, bazılarının ise ailelerini terk etmesi nedeniyle bu durumdan en ağır şekilde etkilenenler kadınlar oluyor.

Hükümet, ormanın gördüğü tahribatı azaltmak istediğini söylüyor, ancak Sengwer Halkı’nın ormana zarar verdiğini gösteren hiçbir kanıt yok. Geçimleri, kimliği ve maneviyatı ormana bağlı olan yerli topluluklar, Embobut Ormanı’nın sahipleri ve doğal koruyucuları olarak kabul edilmelidir. Topluluk, direnmeye kararlı. Onlarla dayanışma içinde olduğumuzu gösterelim.
Kenya’ya Sengwer Halkı’nın kendi toprakları üzerinde özgürce yaşamasına izin vermesi çağrısında bulunun.
Hemen şimdi Kenya Cumhurbaşkanı’na yazarak, ev yakmalara ve insanların gözaltına alınmasına son verilmesi ve Sengwer Halkı’nın Embobut Ormanı’nda atalarından kalan topraklarda özgürce yaşaması adına tüm kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunun.

Uhuru Kenyatta

Kenya Devlet Başkanı
Harambee House
PO Box 62345 - 00200 Nairobi
Harambee Avenue, Nairobi, Kenya

Sengwer Halkı'na Dayanışma Mesajları Gönderin

Bize yazarsanız, dayanışma mesajlarınızın Sengewer Halkı'na ulaşmasını ve dünya çapında duyulmasını sağlayacağız. Twitter veya Instagram’da da desteğinizi gösterebilirsiniz.

Sengwer Indigenous Peoples c/o Naomi Barasa

Amnesty International Kenya
P.O Box 1527 - 0606 Nairobi
Kenya


 

ARKA PLAN

Kenya’nın kuzeyindeki Rift Vadisi’nde bulunan Embobut Ormanı’ndaki aileler evlerini, geçim kaynaklarını ve kültürel pratiklerine erişimlerini kaybediyor. Embobut Ormanı, Sengwer yerli topluluğuna mensup olan bu ailelere atalarından kalan topraklar. Çevre ve Ormancılık Bakanlığı’na bağlı Kenya Ormanlar Birimi zorla yerinden etmeleri 1980’lerden beri sürdürüyor, ancak 2017’nin Noel günü yeni bir harekat başlatan Ormanlar Birimi, 341 evi yaktı ve Sengwer Halkı üyesi bir erkeğin öldürülmesine, silahla ağır yaralanan bir diğerinin ise hastaneye kaldırılmasına neden oldu.

Kenya hükümeti Sengwer Halkı’na danışıldığını, topluluğun ormandan ayrılmayı kabul ettiğini ve buna karşılık nakit para ile tazminat aldığını iddia ediyor. Ancak topluluğun temsilcileri sürecin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Hükümet ise süreci ilerletti ve Ocak 2014’te tahmini olarak 800 ile 1500 arasında evi yaktı. Yolsuzluk yapıldığına ilişkin iddiaların öne sürüldüğü tazminat süreci, ormanda hak sahibi birçok kişiyi dışarıda bıraktı.

Zorla yerinden etmeler, özellikle Sengwer kadınları açısından olmak üzere birçok zorluğa sebep oldu. Çok sayıda erkeğin ormanda kalmaya karar vermesi veya zorla yerinden etmeler sonrasında ailelerini terk etmesi nedeniyle kadınların birçoğu, yalnız başlarına ailelerin geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Kadınlar çoğunlukla evsiz kaldıkları için ailelerinden veya arkadaşlarından onları barındırmalarını istemek zorunda kalıyor ve bazı durumlarda 10 kişiye varan aileler tek bir odada birlikte yaşamaya zorlanıyor. Kadınlardan biri, evinde kaldığı kişiler tarafından cinsel saldırıya uğradığını bildirdi.

 

Haklar İçin Yaz, dünyanın en geniş kapsamlı insan hakları faaliyetidir.

Bu yıl, dünyanın her yerinden 11 kadının durumuna dikkat çekiyor, eşitlik, özgürlük ve adalet için verilen mücadeleye öncülük ediyoruz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız