Güncel

Serpil Ünal/İstanbul'da 1 Mayıs'ın özeti

Koronavirüs salgını gerekçesiyle kitlesel kutlama yapılamayan 1 Mayıs’ta Taksim'de temsili kutlamalar da yasaklandı.İşçiler ve devrimciler, Taksim'deki bariyerler ve polis ablukasına rağmen yasak tanımadı.

3 Mayıs 2020 Saat: 18:48
Serpil Ünal/İstanbul'da 1 Mayıs'ın özeti
Serpil Ünal/İstanbul'da 1 Mayıs'ın özeti

SERPİL ÜNAL


İstanbul'da 1 Mayıs'ta yaşananlar...

Taksim'de 1 Mayıs Pankartı ve 3 Gözaltı

Sokağa çıkma yasağı, salgın, ablukalar, barikatlara rağmen Taksim'de ilk 1 Mayıs eylemi sabah 09.00 sıralarında gerçekleşti.  “1 Mayıs evde, balkonlarda değil, Taksim’de kutlanır” diyen Mücadele Birliği okurları "Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan" pankartı ile "Yaşasın 1 Mayıs", "Taksim Kızıldır Kızıl Kalacak", "Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği" sloganları ile Elmadağ yönünden Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Kızıl renkli “Yaşasın 1 Mayıs”, “Şimdi Devrim Zamanı”, “Biji Yek Gulan” kuşları atılırken, yol kenarına bırakılan ses cihazından da 1 Mayıs Marşı çalmaya başladı. Bir süre Taksim’de çınlayan 1 Mayıs Marşının kaynağını arayan polisler, marş ikinci defa çalarken ancak bulup durdurdular.

Sloganlarla Taksim'e yaklaşırken iki pankart açan Gamze Nihal İyidoğan, Ekinsu Aktaş ve muhabir Sena Şat, polisin saldırısı ile gözaltına alındı.

Gamze Nihal İyidoğan ve Sena Şat öğle saatlerinde para cezası kesilerek serbest bırakılırken, Ekinsu Aktaş da çocuk şubeye götürülerek bir süre sonra buradan serbest bırakıldı.

Beşiktaş'ta DİSK Yönetici ve Üyelerine Gözaltı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) Beşiktaş Dikilitaş’taki genel merkez binasında bir araya gelen DİSK yöneticileri kendilerine destek veren milltevekilleriyle, 1 Mayıs kutlaması için Taksim’e çıkmak istedi.

Polis, 1 Mayıs çelengiyle birlikte binadan çıkan topluluğun Taksim’e yürümesine, salgın nedeniyle getirilen kısıtlamaları gerekçe göstererek engel oldu.

Gruba müdahale eden polis,  aralarında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Limter-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Bakır, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin'in bulunduğu gözaltına alınan  bulunduğu 15 sendika yöneticisini gözaltına aldı.

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs kutlaması için Taksim'e yürümek isterken gözaltına alınan DİSK yöneticilerinin, ifadeleri alındıktan sonra Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla serbest bırakıldığını duyurdu.

İşçiler de Taksim’de..

İstanbul Valiliği'nin Taksim yasağını Takism'in sahibi işçiler de tanımadı.

İşçiler, İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü olarak “1 Mayıs Alanı Taksim’dir” pankartıyla Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Pankartı açan işçiler Yusuf Uçar ve Baran Kırgın Divan Otel önünde polis saldırısı ile gözaltına alındılar.

Gözaltına alınan işçiler bir kaç saatlik gözaltı sürecinin ardından serbest bırakıldı

 

Devrimci Gençler Taksim'e Yürüdü..

“1 Mayıs Alanı Taksim Meydanı’dır” diyen devrimciler, 2020 1 Mayıs günü Mecidiyeköy'de "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarını haykırarak Taksim’e doğru yürüyüşe geçti

Mücadele Birliği, ESP ve Devrimci Parti öğrenci örgütlenmeleri DÖB, SGDF ve Dev Güç ile birlikte Şişli Cevahir yönünden saat 11.30 civarında “Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın Sosyalizm” pankartı açarak sloganlarla, kızıl renkli 1 Mayıs kuşlamaları ile Taksim’e doğru yürüyüşe geçtiler.

“Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji Yek Gulan”, “1 Mayıs Alanı Taksim Meydanı” sloganları atıldı.

Devrimci gençler yaklaşık 10 dakikalık yürüyüşleri sırasında "Koronavirüs Salgınında, devlet 'Evde Kal' çağrısı yaparken, işçiler fabrikalarda, şantiyelerde ölüm riski altında çalıştırılmaya devam ediyor. Hafta sonları salgın gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. Salgın sermaye sahipleri için fırsata çevriliyor. 1 Mayıs salgın gerekçesiyle yasaklanıyor. Bizler yasaklarınızı kabul etmeyeceğiz." diyerek ajitasyon konuşmaları yaptı.

Yolları polis tarafından kesilen gençler, yürümeye devam ederek  polisle tartıştı, ilerlemeye çalıştı. Polis gözaltına almaya çalışırken basına ajitasyon konuşmaları ve sloganlar devam etti.

Çekim yapan muhabirlere de müdahale eden polis, basın kartlarını istedi. Görüntü almaları engellenerek gözaltına alınmakla tehdit edildi.

Pankart açarak yürüyen 12 devrimci yerlere yatırılarak ve ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan ismi öğrenilebilenler Nazlıcan Polat, Muhammed Hizmetçi ve Delal Erol

Devrimci gençlerin ajitasyon konuşmaları ve sloganları gözaltı sırasında ve araçta da devam etti.

Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

 

Taksim 1 Mayıs Anıtı'nda Çelenk Bırakıldı

Taksim Meydanı'na anıta çelenk bırakmak isteyen DİSK Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu ile sendika yöneticiler ve işçiler, polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Polis tarafından parçalanan çelengi milletvekilleri Taksim’e bıraktı.

Çelengi Taksim 1 Mayıs Anıtı'na  HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, TİP İstanbul Milletvekili Erkan Baş, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker bıraktı.

Taksim’i her koşulda kızıllaştıranlara selam olsun.

Kadıköy'de 1 Mayıs Yürüyüşü

Kadıköy'de ise pankartlarını açarak "Yaşasın 1 Mayıs", "1 Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak"sloganlarıyla yürüyüşe geçen İnşaat İşçileri Sendikası, Umut-Sen ve BDSP üyeleri gözaltına alındı.

Kadıköy'de gözaltına alınanlar, akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

 

Mahallelerde 1 Mayıs Kutlamaları

1 Mayıs kutlamaları ayrıca işyerleri önünde ve emekçi mahallelerinde kutlandı.

Akşam 21.00'de ise balkonlardan camlardan marşlar ve sloganlarla 1 Mayıs kutlandı. Bir çok semtte emekçiler evlerine sokaklarına pankartlar dövizler astı. Bazı semtlerde emekçiler ve çocukları sokağa çıkarak, havai fişeklerle kutladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız