Güncel

SES, birinci basamak alanına ilişkin önerilerini sıraladı

Birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik yaklaşım ve Ceza Yönetmeliği'nin iptali için gerçekleştirecekleri iş bırakma eylemine dair SES Genel Merkezi ve Antalya Şubesi açıklama yaptı.

28 Haziran 2022 Saat: 14:05
SES, birinci basamak alanına ilişkin önerilerini sıraladı
SES, birinci basamak alanına ilişkin önerilerini sıraladı

Birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik yaklaşım ve Ceza Yönetmeliği'nin iptali için gerçekleştirecekleri iş bırakma eylemine dair SES Genel Merkezi ve Antalya Şubesi açıklama yaptı. Sağlık emekçileri, yanlıştan dönülmesi, birinci basamak alanının yeniden düzenlenmesi için gereken önerileri sıraladı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi, birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik yaklaşım ile Ceza Yönetmeliği'nin kaldırılması talepleri ve 30 Haziran-1 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan iş bırakma çağrısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

ANKARA
SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, söz konusu yönetmeliğin geri çekilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için birinci basamakta çalışan sağlık emekçileri olarak defalarca iş bıraktıklarını hatırlattı. O günden bu zamana ceza yönetmeliğinin geri çekilmediğine dikkat çeken Atabey, "Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları istifa etmeye ve birinci basmak sağlık hizmetlerinden çekilmeye başlamıştır. Acil önlem alınmazsa birinci basamak sağlık hizmetleri yürütülemeyecek hale gelecektir. Sorunlarımızın çözümü için üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan başka çaremiz kalmadığı gibi bizim ve emeğimizin yok sayılmasına dayanacak gücümüz de kalmamıştır. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı uzunca bir süredir eylem ve etkinlikler örgütlemekteyiz. Ceza yönetmeliğinin kaldırılmasını bir kez daha talep etmek ve bu eylemi daha görünür kılmak için 30 Haziran ve 1 Temmuz 2022 tarihinde tüm Türkiye'de şube/temsilciliklerimiz tarafından yapılacak iş bırakma dahil il/ilçe sağlık müdürlükleri önü başta olmak üzere alanlarda gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklere sağlık emekçilerinin ve halkımızın desteğini bekliyoruz" dedi. 

Resim

ANTALYA

SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer şube binasında basın toplantısı düzenledi. Taşer de "Sağlık alanının özelleştirmeci bir anlayışla dönüştürülmesi AKP hükümetleri döneminde hızlandırılmıştır. Sağlıkta dönüşüm programının en önemli başlıklarından biri sağlık ocağı sistemine dayalı birinci basamak temel sağlık hizmetlerini aile hekimliği sistemine dönüştürmek olmuştur. Aile hekimliği sistemi ile 'dönüştürülen' birinci basamak, toplum sağlığı açısından sürekli olarak sorunların birikmesine neden olurken aynı zamanda esnek ve performansa dayalı ücretlendirme sistemi ile de sağlık emekçilerine yönelik sömürüyü derinleştirmektedir. Gelinen aşamada birinci basamak sağlık hizmetleri kötüye gitmekte, sağlık emekçileri daha fazla sömürülmektedir" dedi. 

Taşer, ceza yönetmeliği iptal edilene, emekçilerin sorunları çözülene ve koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği sistem inşa edilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

ÖNERİLER
Sağlık emekçileri yanlıştan dönülmesi, birinci basamak alanının şu öneriler doğrultusunda yeniden düzenlenecek adımlar atılmasını istedi: 
???? "Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerin toplum yönelimli ve bölge tabanlı sunulmalıdır.
???? Koruyucu sağlık hizmetlerin tüm giderleri kamudan karşılanmalıdır. ASM giderlerinin cari hesaplar kaleminden değil bütçeden karşılanmalıdır. ASM'lerin tümü uygun standartlarda ve donanımda kamu binası olarak yapılmalıdır.
???? Mobil hizmetler için kamu tarafından, uygun mekân temin edilmeli, kamu tarafından araç tahsisi yapılmalıdır.
???? Yaz-boz tahtasına dönüşmüş olan mevzuat sağlık emekçilerin örgütlerinin katılımıyla yeniden düzenlenmelidir.
???? Emekçilerin kadrolu, iş güvenceli istihdamı sağlanmalı, kamu dışı emekçiler kadroya alınmalıdır.
???? Birinci basamak ekibi genişletilmeli, bölge ve nüfusun özelliklerine göre belirlenen sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir.
???? Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmelidir.
???? Birinci basamak sağlık emekçilerin taleplerine yönelik toplu sözleşme hazırlanmalı, tüm sağlık ve sosyal hizmet alanı için yapılan toplu iş sözleşmesinde birinci basamağa özgün yer verilmelidir.
???? Denetim ve izlemelerin birincil amacı hizmet içi eğitim hedefi olmalıdır.
???? Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır.
???? Birinci basamak gerektirdiği tüm hizmetleri sunabilecek genişlikte bir ekipten oluşmalı; tüm sağlık emekçileri kadrolu (4a) istihdam edilmeli ve ücretlendirmesi de emekliliğe yansıyacak temel ücretle olmalıdır. Çalışma koşulları ve ücretler toplu sözleşme ile belirlenmelidir."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız